Pentru că foarte mulți polițiști ne întreabă „ce se mai aude” despre amendamentele depuse pe proiectul legii de aprobare a OUG 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum și modificarea și completarea unor acte normative, dar și pentru că tot la fel de mulți ne întreabă daca proiectul legii de salarizării unitare a fost depus în Parlament ca inițiativă legislativă, venim cu următoarele lămuriri.
Cele 4 amendamente care au fost denumite „succesul” acțiunilor de protest, se află în acest moment, alături de alte câteva zeci de amendamente pe la comisiile de specialitate din Camera Deputaților unde se pare că vor rămâne mult și bine, sau cel puțin până se va lua o decizie politică cu privire la legea salarizării unitare.
Vă reamintim că, spre deosebire de alte categorii profesionale, polițiștilor le-a fost furnizate firimituri inteligent prezentate și asumate de o parte dintre liderii de sindicat ca fiind „succesuri”. Este vorba despre raportarea sporurilor la salariul de funcție din februarie 2017, devansarea termenului de acordare a diferenței de 10% din salariului de merit de la 01 august la 01 aprilie, creșterea sporului de la 75% la 100% pentru orele lucrate SDSL și acordarea unui spor de 40% pentru permanență.
- Raportarea sporurilor la salariul de funcție din februarie 2017 – este foarte important de precizat că sporurile se raportează și în prezent la salariul de funcție, nu la salariul funcției din 2009 (c.i. de la 1.90 x VRS 197 lei). Singurul spor care se raportează la salariul funcției din 2009 este cuantumul salariului de merit.
- Devansarea termenului de acordare a diferenței de 10% din salariul de merit de la 01 august la 01 aprilie – această propunere a fost acceptată de MAI pe nerăsuflate pentru că oricum nu produce impact financiar în condițiile în care salariul de merit este inclus în salariul de funcție, iar peste 40.000 de polițiști din 75.000 câți există la nivelul MAI, oricum au avut salariul de funcție crescut la 1450 lei și practic această sumă era deja inclusă.
- Creșterea sporului de la 75% la 100% pentru orele lucrate SDSL – a fost propunere servită de MAI în condițiile în care aceștia știau deja că proiectul legii salarizării unitare prevedea deja un singur cuantum al sporului la nivelul a 100%, așa cum primește personalul medical, cel din asistență socială și alimentație publică. Bănuim că și conducerea MAI se simțea deja rușinată că polițiștii erau singurii dintre bugetari care primeau doar 75% pentru aceste ore efectuate în zilele de repaus și sărbătoare legală.
- Acordarea unui spor de 40% pentru permanență – la prima vedere pare o realizare în condițiile în care zilnic, aproximativ 2500 de polițiști se află la „permanență” în mod ilegal. Cu toate acestea însă acest nou spor reprezenta legalizarea unei ilegalități. Adică în afara normei lunare de muncă, pentru 3-4 lei, polițiștii erau obligați să nu mai aibă viață personală și să se afle la dispoziția instituției.
În fine, niciunul dintre aceste „amendamente” nu va fi adoptat și practic suntem în situația de a recunoaște că ni s-a tras țeapă încă o dată. Parlamentarii vor trage de timp cu legea de adoptare a OUG 9/2017 până la adoptarea legii unitare de salarizare, iar acum sindicatele au pretenția să facem puțin pe proștii, să uităm că au fost anunțată ca fiind sigură adoptarea acestor amendamente și să….sperăm în continuare.
Nici nu mai are rost să vă spunem că atât de creduli au fost liderii noștri că nici nu și-au pus nicio întrebare de ce MAI nu și-a asumat cele 4 amendamente ci i-au pus pe liderii pensionari să apeleze la diferiți deputați pentru a le aproba. In contrapartidă, avem exemplul Administrației Naționale a Penitenciarelor unde sindicaliștii au condiționat conducerea instituției să depună amendamentele dorite de ei.
Cu toate că suntem blamați de „colegii” sindicaliști că deschidem ochii polițiștilor și că vedem doar partea goală a paharului, constatăm că textele noastre sunt însușite inclusiv de Coarnă, care și-a schimbat optica în urma materialului de ieri, iar azi cere eliminarea plafonului de 30% pentru sporuri din totalul masei salariale, în timp ce ieri era fericit că a obținut sporuri însumând 85% care nu produceau nici un efect în condițiile limitării impuse de proiectul legii de salarizare.
Așa că, răspunsul pentru cei care au crezut gogoșile liderilor de carton este NU vom primi nimic în plus la salariu nici în luna aprilie.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
0 răspunsuri
se aud zvonuri privind modificarea legii pensiilor militare, in detrimentul politistilor….este ceva real ?