Ce propuneri au avut sindicatele pe majorarea de 40% – Ipocrizie și adevăr

Fără să dezvoltăm foarte mult și să interpretăm atitudinile sindicale la care am asistat, dorim să facem o retrospectivă a modului în care au decurs negocierile pe modul de aplicarea a majorării de 40% prevăzută de Legea 115/2017. În primul rând, este important de precizat că dezbaterea publică, realizată în conformitate cu prevederile art. 7 alin. 9 din Legea 52/2003, care a avut loc la data de 26.06.2017, a fost anunțată de MAI prin invitații transmise către jurnaliștii acreditați, către organizațiile sindicale și profesionale dar și prin postare pe site-ul instituției pentru care orice persoană interesată să poată participa. Mai mult, conform aceleași legi, dezbaterea publică poate fi filmată și înregistrată. Facem aceste precizări pentru că unii s-au bucurat ca și cum ar fi fost vorba despre o mare „realizare” că s-a permis accesul presei. http://www.comunicare.mai.gov.ro/stiri.php?subaction=showfull&id=1498134265&archive=&start_from=&ucat=10&

În al doilea rând, este de precizat faptul că, la data de 14.06.2017, când a avut loc ședința de Dialog Social, la care participă reprezentanții confederațiilor sindicale, niciunul dintre sindicatele prezente nu a susținut existența unui „acord prealabil” al polițistului pentru efectuarea acestei continuități sau o limitare, pentru ca polițiștii să nu fie victime ale abuzului. Abia spre finalul ședinței, și mai mult de „protecție”, a afirmat că  și el vrea acordul scris.

Tot în cadrul ședinței, Coarnă de la SNPPC, a susținut că formula de calcul ( numărul de ore dintr-o lună împărțit la salariul de funcție la care să se aplice cuantumul de 40%) este incorectă și că legal ar fi ca din numărul total de ore dintr-o lună să fie scăzute numărul de zile lucrătoare și abia apoi să fie aplicat sporul. Această propunere și-a motivat-o pe faptul că e o majorare ce trebuie aplicată la orele nelucrătoare/libere ale polițistului.  Pe românește, față de forma inițială a MAI care însemna 80 bani pe oră, propunerea lui Coarnă era de 1 leu pe oră. Sigur că din acest motiv, susținerile reprezentantului Sindicatului EUROPOL au fost considerate derizorii și nerealizabile din punct de vedere financiar. Ca dovadă atașăm un extras din minuta întâlnirii întocmite de MAI, ca dovadă clară că MAI împreună cu SNPPC au avut o tentativă de înțelegere negociată înainte de ședință. (sursa: Minuta MAI)

Nu mare ne-a fost mirarea că la dezbaterea publică din data de 26.06.2017, reprezentanții MAI, au început ședința exact cu această formulă preluată de la SNPPC. Iar cu riscul de a ne repeta, diferența era de la 80 de bani/oră după formula inițială, la 1 leu/oră după această formulă. Păi cum să mai poți avea câștig de cauză, când noi am fost singura organizație în Comisia de Dialog Social care a susținut ca majorarea să se aplice la tariful orar, la fel cum se întâmplă cu celelalte sporuri acordate pe bază de pontaj. (sursa: Minuta MAI)

Totuși este important de precizat că formula de mai sus a fost susținută de toate organizațiile sindicale la ședința dezbaterii publice, însă este trist că sindicate precum SNAP, nu au avut intervenții și nici propuneri pentru Comisia de Dialog Social, ei participând doar în calitate de „spectatori”.

Cu privire la ședința dezbaterii publice, vă lăsăm pe dumneavoastră să analizați intervențiile și să trageți concluziile finale. Totuși noi am extras toate propunerile organizațiilor sindicale pe care le-au făcut publice înainte de data de 26.06.2017. Din păcate, după cum rezultă din propunerile de mai jos, numai Sindicatul EUROPOL a susținut în Comisia de Dialog Social necesitatea existenței unui acord prealabil al polițistului privind disponibilitatea sa de a fi planificat la continuitatea îndeplinirii atribuțiilor specifice, de la domiciliu, peste durata normală a programului de lucru, cu scopul de a limita abuzurilor unor șefi rău intenționați sau incompetenți.

Propunerile Sindicatului EUROPOL

Propunerile Comunicate de SNPPC

Propunerile PRO LEX – extras

Mai mult, pentru toți acei reprezentanți „excitați” că doar pe ei i-a contactat consilierul ministrului, vă informăm că dl Drăgulin Stelică a informat toate părțile care au participat la dezbaterea publică despre faptul că ministrul a acceptat propunerea privind modul de calcul al sporului de 40%, dar și limitarea numărului de ore de asigurarea a continuității, la maximum numărului de zile lucrătoare dintr-o lună.

De asemenea, am fost informați că cel mai probabil azi va fi semnat Ordinul de ministru și va fi transmis către Monitorul Oficial pentru a putea produce efecte de la 1 iulie 2017. Pe măsură ce vom primi informații noi, vom reveni cu comunicate. Mulțumim încă o dată tuturor colegilor care ne-au susținut și cărora le datorăm această mică realizare.

Sindicatul EUROPOL: Ce propuneri au avut sindicatele pe majorarea de 40% – Ipocrizie și adevăr

5 răspunsuri

1. Toate salariile din sistemul de ordine publică și siguranță națională cresc de săptămâna viitoare si numai la noi nu?

Trecem cu vederea ?

Protestăm?

2. Problema este ca prin lege nu putem face greva. Atat timp cat serviciul este asigurat putem face cate actiuni de protest dorim (aprobate bineinteles). Maxim 8 ore de greva si problemele sunt rezolvate. CFR-istii de la miscare au facut 4 ore de greva intr-o zi (trenuri oprite in statii nimic nu a miscat) si la negocieri au obtinut 20% majorare.

3. Cine sa protesteze? Poate noi sa ne organizam ca sindicatele………indiferent cum se numesc, au alt program si nu vor sa ii deranjeze pe dragnea si olguta.

4. Sindicatele trebuie sa- si cunoasca menirea si sa recunoasca ca nu inseamna nimic fara noi cei multi, cei care zi de zi asteptam de la acestea sa actioneza la unison si nu sa negocieze in interes personal cu plicuri inchise pe masa.

5. Sindicatele trebuie sa se intalneasca si sa cada la pace ,intre ele , sa vorbeasca aceasi limba si sa lase la o parte orgoliile dintre ele, unele chiar personale, pentru ca sunt foarte dezbinate si nu actioneaza ca o singura echipa, toti cunoastem acest lucru, si atunci te-ntrebi cum sa fie ascultati si sa fie luati in seama de catre guvernantii nostri iubiti care rup fotoliile alea scumpe inauntru la aer conditionat .