După ce au fost transmise îndrumări cu privire la actualizarea fișelor posturilor pentru personalul de conducere, cât și pentru personalul ce este desemnat consilier de integritate la nivelul instituției urmând ca după finalizarea acestei activități să fie realizată o analiză privind funcțiile de conducere ocupate pentru acordarea unei compensații în procent de 12,5% din solda de funcție/salariul de grad/salariul de funcție/salariul de bază personalului militar, polițiștilor și personalului civil care desfășoară activități privind prevenirea și combaterea corupției în rândul personalului propriu, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a așternut o liniște totală pe acest subiect.
Conform spuselor reprezentanților MAI, actul de reglementare care a intrat în vigoare începând cu data de 01.06.2024 avea în vedere ca beneficiarii să aibă atribuții, conform postului ocupat, de prevenire a actelor de corupție ori care desfășoară efectiv activități de urmărire penală în acest segment, urmând ca procesul de analiză să se deruleze în două etape, astfel:
- în 45 de zile va fi realizată procedura de identificare a funcțiilor existente la nivelul unităților teritoriale de poliție care ar putea beneficia de compensația de 12,5 %;
- după identificarea funcțiilor, în termen de 30 de zile, acestea vor fi analizate de către o comisie de specialiști din domenii precum resurse umane, informații și protecției internă și anticorupție care va emite concluzii cu privire la acordarea compensației de 12,5 % din salariul de funcție.
Întrucât cele două termene au fost cu mult depășite, iar structurile de resurse umane ale unităților teritoriale de poliție au depus eforturi colosale pentru actualizarea fișelor de post și pentru transmiterea funcțiilor identificate care ar fi trebuit să beneficieze de acordarea compensației de 12,5 % din salariul de funcție, la solicitarea organizațiilor sindicale a avut loc o nouă întâlnire la nivelul MAI unde reprezentanții subcomisiei de dialog social ne-au comunicat că în opinia acestora doar un segment restrâns de angajați ai instituției vor beneficia de această compensație, respectiv militarii din cadrul Direcției Generale de Protecție Internă și cei ai Direcției Generale Anticorupție, motivând necesitatea realizării activităților de prevenire și combatere a corupției în rândul personalului propriu în mod cumulativ, lăsând să se înțeleagă faptul că în privința proceselor deschise de către organizațiile sindicale a fost sesizată Înalta Curte de Casație și Justiție pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.
Astfel, după ce Tribunalul Botoșani a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a procedat la admiterea acesteia, în data de 28.10.2024 fiind emisă Decizia cu nr. 60 ocazie cu care a stabilit următoarele:
În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 14 alin. (3) din Anexa nr. VI familia ocupaţională de funcţii bugetare „Apărare, ordine publică şi securitate naţională” din Legea-cadru nr. 153/2017, de majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie/salariului de bază cu 12,5% beneficiază numai personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil care desfăşoară atât activităţi privind prevenirea, cât şi activităţi privind combaterea corupţiei în rândul personalului propriu.
După cum se poate observa ICCJ a reținut că pentru a beneficia de compensația de 12,5 %, angajații MAI trebuie să desfășoare în mod cumulativ atât activități de prevenire cât și de combatere a corupției în rândul personalului propriu, fără a mai lăsa loc de interpretări, decizia fiind obligatorie, așa cum statuează prevederile art. 521 alin. 3) din Codul de procedură civilă.
La acest moment nu ne putem pronunța asupra a ceea ce se va întâmpla cu acțiunile deja introduse unde anumite instanțe de judecată au dat câștig de cauză colegilor noștri, apreciind că prevenirea și combaterea corupției reprezintă același domeniu, fiind interdependente.
Vă vom informa cu privire la argumentele invocate de către ICCJ de îndată ce motivarea deciziei va fi publicată.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol