Aplicarea prevederilor art. I și II din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2020 pentru completarea OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene și alte modificări fiscal-bugetare referitoare la acordarea sporului salarial de 25% din salariul de funcție pentru agenții de poliție care au absolvit studii superioare, a generat o serie de nelămuriri din partea șefilor nemijlociți, care consideră că ei pot acorda după bunul plac sporul numai agenților agreați de aceștia, ori apreciază subiectiv și arbitrar dacă studiile superioare absolvite îi ajută sau nu pe polițiștii din subordine la îndeplinirea atribuțiilor pe care aceștia le au.

În urma nenumăratelor sesizări primite din partea colegilor din teritoriu care au vizat refuzul șefilor nemijlociți de a întocmi notele de analiză pentru studii absolvite în domenii precum zootehnie, inginerie medicală, horticultură,  economie, administrație publică, construcții, silvicultură, geografie, istorie, etc, am intervenit punctual și i-am sprijinit, punându-le la dispoziție inclusiv modele pe care să le folosească în elaborarea analizelor prin raportare la atribuțiile cuprinse în fișa postului pentru a stabili în concret dacă și-au desfășurat sau își desfășoară activitatea în domenii corespunzătoare studiilor absolvite.

Suntem conștienți că subiectivismul multora dintre șefi nu va dispărea de pe o zi pe alta și că în cazul colegilor ce urmează să-și definitiveze studiile superioare de licență, care sunt îndreptățiți să primească acest spor salarial, vor omite intenția fără echivoc a legiuitorului din cuprinsul art. 34 ind. 1 alin .(1) lit. b din OUG nr. 75/2020, care face trimitere la raportarea acordării acestui spor prin prisma analizării studiilor superioare absolvite de către agenții de poliție care în prezent beneficiază deja de sporul de 25%.

Astfel, pentru a veni în ajutorul colegilor din teritoriu, aducem în discuție prevederile Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 106/2018 pentru desemnarea personalului Ministerului Afacerilor interne competent să constate contravenții și să aplice sancțiuni contravenționale prevăzute în acte normative, al cărui scop este să reglementeze categoriile de personal din cadrul ministerului, pentru aplicarea de sancțiuni contravenționale în diversele domenii date în competență, mai ales că în data de 18 septembrie 2020, pe site-ul MAI, la rubrica Transparență decizională, a fost postat un proiect al acestui ordin pentru modificarea anexei în care este menționat personalul desemnat din cadrul MAI, competent să constate contravenții și să aplice sancțiuni contravenționale, având în vedere modificările legislative din ultima perioadă.

În esență, acest proiect de ordin ce vizează modificarea anexei, reliefează faptul că în cuprinsul unor acte normative se instituie, cu caracter general, faptul că personalul Ministerului Afacerilor Interne este „împuternicit, abilitat sau desemnat“ să constate contravenţii şi să aplice sancțiunile contravenționale, fără ca legiuitorul să prevadă, în mod expres, structurile din care fac parte agenții constatatori, așa cum rezultă din Referatul de aprobare a proiectului, de mai jos, fiind astfel necesară modificarea OMAI nr. 106/2018 și a anexei acestuia.

După modificarea anexei la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 106/2018 pentru desemnarea personalului Ministerului Afacerilor interne competent să constate contravenții și să aplice sancțiuni contravenționale prevăzute în acte normative, aceasta va avea următoarea formă:

Așadar, în contextul fundamentării unor analize concrete a situației agenților de poliție care urmează să-și definitiveze studiile de licență, solicităm celor ce ocupă vremelnic funcțiile de șefi nemijlociți să țină cont inclusiv de prevederile ordinului de ministru sus-menționat, ce stabilește competențe de constatare și sancționare a contravențiilor din diferite domenii, inclusiv în cele pentru care i-am sprijinit pe colegii din teritoriu pentru a putea beneficia de sporul de 25%, demontând subiectivismul mai multor șefi care nu au înțeles intenția legiuitorului, respectiv aceea conform căreia cunoștințele dobândite pe parcursul anilor de studiu, indiferent de domeniu, vor aduce plus valoare și calitate modului de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu.

Descarcă aici Referatul de aprobare al Proiectului de ordin.

Descarcă aici Proiectul de ordin pentru modificarea Anexei la Ordinul ministrului afacerilor interne
nr. 106/2018.

Descarcă aici Anexa Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 106/2018.

Facem apel și de această dată, la colegii noștri, ca în situația în care întâmpină probleme cu privire la acordarea sporului de studii superioare, să ne sesizeze pe canalele cunoscute, Facebook, Whatsapp sau pe adresa de e-mail sindicateuropol@gmail.com, pentru a putea veni în sprijinul lor.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Ce polițiști pot să te amendeze

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.