Astăzi, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au fost adoptate trei proiecte de ordin de ministru cu incidență asupra activității polițiștilor. La prima vedere, titlurile proiectelor par a revoluționa activitatea polițiștilor, dar, de fapt sunt  niște cârpeli  ale unor altor ordine.

Proiectul ordinului ministrului afacerilor interne pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul administrației și internelor, nr. 236/2009 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor aduce ca element de noutate doar încercarea de a asigura un plus de autoritate și prestanță   polițiștilor din cadrul serviciilor publice comunitare pentru eliberarea, evidența pașapoartelor simple, a serviciilor publice comunitare regim permise de conducere, înmatriculare a vehiculelor, astfel că prin prezentul proiect se propune ca polițiștii din cadrul serviciilor publice care desfășoară activități cu publicul să poarte în mod obligatoriu, în timpul programului de lucru, uniformă de reprezentare, de serviciu sau echipamentul specific, stabilită prin normele de echipare.

Al doilea proiect  de ordin aprobat  se referă la instituirea unor măsuri privind pregătirea personalului Ministerului Afacerilor Interne  cu drept de conducere a autovehiculelor cu regim de circulație prioritară și pentru conducerea unor categorii de autovehicule de serviciu aflate în folosința instituției, precum și pentru modificarea  normativului privind asigurarea tehnică de autovehicule a structurilor Ministerului Afacerilor Interne, aprobat prin Ordinul ministrului internelor și reformei administrative nr.599/2008 .

Astfel  că proiectul are ca scop stabilirea cadrului general de organizare a pregătirii specifice a personalului Ministerului Afacerilor Interne, în vederea formării sau  menținerii competențelor necesare conducerii autovehiculelor cu regim de circulație prioritară aflate în folosința structurilor MAI, pentru deplasarea la acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență, precum și pentru conducerea unor categorii de autovehicule de serviciu. Pregătirea specifică se realizează prin programe de pregătire în mod diferențiat, pe două niveluri: nivelul I și nivelul II și se parcurge la un interval de maxim 5 ani.

Ultimul proiect de ordin de ministru  adoptat este pentru  abrogarea Ordinului ministrului administrației și internelor nr. 504/2003 privind examinarea medicală și testarea psihologică a conducătorilor de autovehicule cu atestat profesional (similari) angajați în Ministerul Afacerilor Interne, astfel că a fost necesară abrogarea acestui ordin pentru eficientizarea unor activități desfășurate pe linia examinării personalului propriu cu drept de conducere a autovehiculelor din dotarea instituției deoarece aceste aspecte sunt deja specificate în legislația superioară, respectiv O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, Hotărârea Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor și respectiv Normele minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin O.M.S. nr. 1162/2010.

Atât organizația noastră, cât și  ceilalți polițiști deopotrivă, ne dorim ca modificările  aduse actelor normative să nu mai fie doar niște simple cârpeli, iar impactul financiar care este întotdeauna un impediment în modificarea actelor normative cu incidență asupra polițiștilor să nu mai fie invocat ca o regulă, ci ca o excepție.

Viitorul ne aparține

Echipa Sindicatului Europol

 

 

 

 

Sindicatul EUROPOL: Ce modificări aduc ordinele de ministru adoptate azi în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social

Distribuie

Un răspuns

  1. Cei de la Buletine, Pasapoarte ori Inmatriculari sunt politisti?!
    Eu stiam ca politisti sunt cei care prind hoti!
    In tarile din UE functionarii acestor servicii nu sunt politisti, sunt civili, nu poarta uniforma, nu au drepturile unui politist.
    Cand au avut loc disponibilizarile in MAI au fost numarati si acesti “politisti” ca fiind politisti, dar de plecat au plecat unii politisti.
    Ca sindicat ar trebui sa sustineti ca politisti sa fie doar cei din IGPR si IGPF. De asemenea ar trebui sa sustineti desfiintarea politiilor locale sau macar schimbarea denumirii acestora, astfel incat sa nu mai foloseasca denumirea de politia.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.