Ce fac sindicatele ca reacție la înghețarea salariilor?!

Aceasta este întrebarea pe care o auzim de 2 zile de când a fost făcută publică intenția Guvernului de a îngheța salariile și de a nu respecta prevederile din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Așa cum am prezentat și în materialul de ieri, motivele de nemulțumire ale polițiștilor sunt mai mult decât justificate în condițiile în care am rămas ultima categorie de bugetari care sunt cel mai departe de nivelul salarial al grilei prevăzute de lege.

Cât privește reacția, aceasta trebuie să vină din partea fiecăruia dintre noi. Din păcate încă nu înțelegem că „sindicatul” nu face protest în locul nostru și nici nu reprezintă vreun meci de fotbal sau piesă de teatru în care plătești un bilet să te uiți din afară spre cei de pe teren/scenă. Trebuie să înțelegem cu toții că perioada următoare este crucială pentru noi, iar în funcție de numărul de polițiști care vor participa la formele de protest pe care le vom propune, vom reuși sau nu să determinăm Guvernul să renunțe la aceste măsuri care reprezintă efectiv o agresiune la adresa noastră.

De aceea, pentru că suntem conștienți că în condițiile actuale de restricții, este dificil de organizat proteste cu număr mare de polițiști, am identificat variante de protest pe care fiecare dintre noi poate să le urmeze, chiar și cei care doar critică și protestează din spatele conturilor de Facebook. Să nu uităm că acele categorii de bugetari cu care ne comparăm, sănătate/educație, au protestat zile în șir cu un număr foarte mare de membri care nu s-au eschivat să ia parte la acțiuni.

În acest sens, începând de astăzi și până mâine, prin intermediul unui sondaj anononim pe care l-am pregătit, vrem să știm care este gradul de nemulțumire și ce forme de protest dintre cele propuse, încă de zilele trecute vreți să urmăm. Pentru ca rezultatul sondajului să nu fie alterat, link-ul către chestionar va fi pus la dispoziție prin grija reprezentanților fiecărei filiale, care îl vor posta pe grupurile interne de polițiști de la nivelul fiecărui județ.

Mai jos aveți întrebările la care vor trebui să răspundă polițiștii.

 

Sondaj pentru polițiști

1. De la apariția pandemiei de coronavirus, ați beneficiat permanent de echipamente de protecție asigurate de instituție?

2. V-a pus la dispoziție MAI spații de cazare pentru situațiile în care ați fost contact direct și ați fost nevoit să vă izolați/carantinați pentru a nu va întoarce la domiciliu și a infecta membrii familiei?

3. V-a asigurat MAI teste gratuite de depistare a COVID19?

4. Apreciați că s-au luat suficiente măsuri de către șefi pentru a preveni infectarea la locul de muncă?

5. V-ați aflat în situația de a fi nevoit să interacționați cu persoane confirmate ca fiind infectate cu COVID19?

6. Cât ați cheltuit în ultimele 8 luni din bugetul propriu pentru a vă asigura echipament de protecție (dezinfectant, măști, mănuși etc), testări PCR pentru COVID19, taxe pentru spații de cazare în situația celor confirmați sau izolați/carantinați, medicamente etc?

7. Care este tonusul dumneavoastră fizic/psihic la locul de muncă după 8 luni de pandemie?

8. Considerați că fără participarea polițiștilor în prima linie, va mai putea controla Guvernul măsurile stabilite din lege pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus?

9. Pe care dintre următoarele forme de protest ești dispus(a) să le susții ca reactie la inghetarea salariilor politistilor in 2021?

10. Credeți că suspendarea activității, similar judecătorilor și grefierilor, prin rămânerea în unități și intervenția doar la apelurile de urgență unde este pusă în pericol viața unei persoane, vor determina Guvernul să revină asupra înghețării salariilor polițiștilor?

11. Vă considerați discriminați în raport cu categoriile de bugetari pentru care OUG-ul privind înghețarea salariilor nu produce niciun efect pentru că deja sunt plătiți pe grila de salarizare specifică anului 2022?

De asemenea, pe data de 31.12.2020, în fața prefecturilor din fiecare județ, între ora 10:00-12:00, organizația noastră a notificat primăriile și unitățile de jandarmi cu privire la organizarea unui protest ca reacție la măsurile Guvernului de a îngheța salariile. Ne dorim ca la acesta acțiune să participe cât mai mulți polițiști și lideri ai altor organizații sindicale pentru a da tonul seriei de proteste pe care o pregătim pe toată durata lunii ianuarie 2021. Numai prin unitate și determinare vom putea pune presiune pe Guvern să revină asupra acestei măsuri abuzive.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Ce fac sindicatele ca reacție la înghețarea salariilor?!

Distribuie

41 de răspunsuri

 1. Aceeasi gen de spalati pe creier care au votat CDR in 1996, apoi PDL in 2008 si acum in decembrie, al caror creier nu pot procesa ca dreapta in Romania e un grup organizat intern si extern menit sa ne saraceasca mentinindu ne ca o colonie a Europei
  Aceste asa zise masuri fiscal bugetare ar trebui suportate numai de acesti votanti de dreapta care nu cunosc un minim necesar de economie politica, sa i dea pe ei afara de la job ca doar si au obtinut ce au vrut O TARA CA AFARA, NUMAI CA IN AFARA EUROPEI ca daca am face parte cu adevarat din UE nu ar avut loc asmenea masuri antieconomice

 2. Toate sindicatele trebuie sa se unească și sa susțină același forme de protest și același revendicări.. Altfel nu se va reuși nimic!

 3. Va salut pe toți. Este momentul sa fim uniți și să punem capăt acestei bătăi de joc fata de noi toți lucrătorii MAI. Sunt de acord cu toate formele de protest enumerate de dumneavoastra. Doar împreună avem puterea de a schimba asta!

 4. Consider ca ma fost de multă vreme dă-ți la o parte și marginalizați! E momentul sa fim uniți și sa facem noi ceva productiv pentru noi.Sa nu mai așteptăm pe alți!

 5. Domnilor din conducerea sindicatului europol puteti face un 2 lucruri ca sa stopam mizeriile acestui guvern de fanarioti
  1 miting de protest si cu alte sindicate din ordine si siguranta nationala si 2 urgent in maxim 5 zile de la promulgare contestare la Curtea Constitutionala pentru neconstitutionalitate acestei facaturi de oug

 6. singura solutie,din punctul meu de vedere,pentru a nu ne mai discrimina, este de a nu ne mai deplasa la interventiile pe 112, decat la cazurile grave……

 7. Suntem de rasul curcilor! Întotdeauna am fost ultima categorie de bugetari care și-au primit drepturile. Și doar după proteste!

 8. Trebuie să ne delimita de sindicaliștii care ne-au vândut. Ex. Coarnă. De asemenea pensionarii să-și vadă de treabă lor, adică de pensie!!!!!

  1. multumim! si dvs. o sa fiti pensionar ca si noi si o sa aveti necazuri, atunci cred ca o sa va vina mintea la cap, desi va fi tarziu!

 9. Bună seara!
  Sunt membru al unui alt sindicat…dar vă urmăresc și apreciez activitățile și vizibilitate dumneavoastră.
  Felicitări pentru implicare!

 10. PS. Să ne amintim de sindicaliștii de frunte: Ciorbea – PREMIER, MITREA – Ministru, Liviu Pop Ministru, Mitică- Deputat…. Lista poate fi completat8 si mai ales continuată

 11. buna ziua. se pare ca va frusteaza intrebarile colegilor si nu numai. faceti referire la ,,politisti,, ca fiind ultima categorie de bugetari care nu au primit drepturile, dar de fapt este vorba de tot personalul MAI, indiferent de arma, suntem in acelasi cct, dar egoismul este la superlativ se pare. v ati gandit ca intrebarile vin pe fondul lipsei de reactie din partea d voastra. si app, cum adica nu protesteaza lumea si faceti referire la alte sisteme, cum ca au iesit in strada.pai legea, lege pe care noi tre sa o respectam intocmai, nu prevede un numar limitat de persoane?! ce vreti sa facem!?
  S a publicat programul de guvernare! ce reactie aveti? este un program execrabil, dar se pare ca v ati limitat la un simplu articol, cum ca nu e ce trebuie si cam asta e tot. pai de aici incepe ,oameni buni, o perioada neagra in MAi, iar daca nu exista cineva sa i traga de ureche de la inceput, asa vor proceda pt ca asa cred ei ca e bine. nu nenica, trebuie sa fiti mai incisivi si scopul principal, daca va meritati postul de lider e sindicat, este sa ,,muriti,, cu ei de gat, cata batjocora trebuie sa mai induram? nu este suficienta cea din strada, cea din partea cetatenilor, care si asa nu dau 2 bani pe noi.suntem buni decat atunci cand ii ajutam, salvam, dezapezim, stingem si altele,va rog frumos, poate sunt putiin ironic sau rautacios ,dar cate rabdare sa avem?!
  multumesc

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută