Președintele României a promulgat legea de aprobare a OUG 9/2017 privind unele masuri bugetare in anul 2017, prorogarea unor termene, precum si modificarea si completarea unor acte normative. Conform Constituției României, președintele are la dispoziție 20 de zile, de la primirea legii din Parlament, pentru a o promulga. În cazul nostru, președintele a promulgat legea în a 19-a zi de când a fost transmisă de Camera Deputaților. Facem aceste precizări deoarece unul dintre sindicate afirma că legea a fost promulgată ca urmare a intervenției lor, ori asta e replică pentru cei care nu cunosc Constituția și pot fi manipulați de asemenea anunțuri pompieristice.

În altă ordine de idei, vă reamintim că amendamentele pe legea de aprobare a OUG 9/2017 se referă la:

  • plata unui spor de 40% pentru asigurarea continuității atribuțiilor de serviciu de la domiciliu;
  • acordarea diferenței de 50% ce reprezintă echivalentul salariului de merit, de care trebuia sa beneficiem începând cu luna august;
  • plata sporurilor acordare pe bază de pontaj la salariul de funcție din prezen;

Cu toate că proiectul legii de aprobarea OUG 9/2017 a fost dezbătut pe finalul lunii aprilie 2017, reprezentanții Sindicatului EUROPOL, prezenți la ședința reunită a Comisiei pentru Muncă și a Comisiei pentru buget, finanțe, a solicitat expres ca efectele legii să se producă din data de 01 aprilie 2017, pentru ca polițiștii să nu aibă de pierdut din nou din cauza birocrației și a tensiunilor politice dintre Parlament și Președinte. Astfel, după ce va fi publicată în M.Of., legea va produce efecte retroactiv, începând cu data de 01.04.2017.

Dacă în cazul sporului de 40%, este nevoie de un ordin de ministru care să reglementeze activitățile și modalitatea de aplicare, lucru pe care îl vom reglementa în cadrul unui grup de lucru comun, așa cum am cerut MAI, în cazul diferenței salariului de merit, ne manifestăm reticența cu privire la modul de aplicare din perspectiva aplicării greșite a HG 1/2017. Vă reamintim că și în acest moment, MAI se află într-o stare de ilegalitate determinată de creșterea artificială a salariului de funcție, care include și sumele compensatorii, pentru polițiștii care au avut sub 1450 lei.

De asemenea, cu privire la raportarea sporurilor acordate pe bază de pontaj la salariul de funcție aflat în plată, aici implicațiile sunt mai multe și neunitare. Practic, salariul de bază din decembrie 2009, pe care ulterior îl regăsim în legislație ca salariul de funcție, la care s-au raportat sporurile până în prezent, va fi înlocuit de salariul de funcție din 2010, care are o altă componență. În prima fază vă prezentăm cât se poate de schematic cele două baze, la care se aplică sporurile iar apoi vom veni cu simulări și cifre exacte. Totuși, dacă noua bază de calcul va fi mai mică decât cea precedentă, se vor menține în plată sporurile raportate la baza mai mare.

Sindicatul EUROPOL: Ce efecte produce legea de aprobare a OUG 9 promulgată de președinte

Distribuie

7 răspunsuri

  1. Concret cine imi poate explica si mie….in 2010 aveam 3 ani vechime si eram agent 4,acum am 10 ani vechime sunt agent 2 si am M de comanda,lucrez pe ture cu sambata si duminica plus nopti….CAT E CREȘTEREA LA MINE???

  2. Un exemplu concret ar lamuri tot articolul scris mai sus. Dar nu are cine sa il dea pentru ca nimeni nu stie cum se calculeaza salariile in Politia Romana. Este un mister care nu vrea sa fie elucidat din cate observ. Fara gluma daca poliistul X are salariul de functie de 1450 lei asta il au majoritatea hai sa vad cine im explica si mie cu cat ia X mai mult si din ce luna simte diferenta la salar ?

  3. Astazi a fost aprobata tacit legea salarizarii,de senat.Urmeaza camera deputatilor!E ,,tare” de tot domnilor lideri de sindicat,aceasta lege a salarizarii pentru agenti. Ofiterilor le este bine in noua lege de salarizare!,,Fraierii” de agenti sa munceasca pana nebunesc de cap si sa castige un agent batran cu 25 de ani vechime in sistem,cu tot cu studii superioare cat un subinspector cu 1 an si ceva vechime.Ce bataie de joc fata de agentul care suplineste 4-5 posturi,chiar de ofiteri,are sute de ore suplimentare si ii dai salariu la iesirea in pensie cu peste 2500ron mai putin ca un comisar sef.Foarte multi colegi v-au sesizat acest lucru,chiar in comentariile de pe acest site, sa nu acceptati aceasta varianta de lege in care agentii sunt batjocoriti ca renumeratie a muncii lor in comparatie cu cea a ofiterilor!Ce le puteti spune agentilor domnilor lideri se merita sa mai rabde agentii cand vad aceste diferente?Poate ca semn de respect ptr. agenti,sunteti amabili sa le dati si un raspuns cu privire la ce urmeaza sa se aprobe -noua lege de salarizare.In urma cu ceva vreme le spuneati agentilor ca in forma finala nu vor fi astfel de diferente mari ci unele rezonabile.Este adevarat in 2022 un comisar sef cu aceeasi vechime ca un agent sef principal cu studii superioare va castiga cu 2500 ron mai mult si e foarte rezonabil!Voi stimati colegi agenti ce parere aveti?Sunteti de acord ca e rezonabila suma(diferenta)?Asa se intampla cand sefilor de sindicat,le este bine,sunt ofiteri, nu ii mai intereseaza de ,,fraieri”.Poate ne trezim si noi odata si invatam pe cine sa alegem, sa ne reprezinte corect si in favoarea noastra a celor multi si care ducem greul prin munca noastra.Apropo in noua lege se face referire ca in perioada 01.07-31.12.2017 cuantumul salariilor va fi cel din luna martie!!!Deci somn usor, sa nu cumva sa amendati art. respectiv din noua lege,ca nu cumva ce a aprobat ieri presedintele sa primim mai mult de 3 luni.Va multumesc!

  4. Stimati lideri de sindicat tin sa va felicit pentru ce ati obtinut in OUG 9/2017 si aici ma refer la permanenta de 40% de care va beneficia aproximativ 5% din efective si diferenta la salariul de merit care in loc sa o primim in septembrie o luam in iunie(cu trei luni mai devreme) si de care vor beneficia cel mult o treime din personal cu sume cuprinse intre 50 lei si o suta de lei in functie de vechime. Referitor la punctul 1 si anume ca salariul functiei de baza, solda de functie, indemnizatie s.a.m.d nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie, va aduc la cunostinta ca de acest lucru beneficiaza mai multe categorii socio-profesionale la initiativa guvernului si tinand cont de decizia 794/15.12.2016 a Curtii Constitutionale pentru a elimina discriminarile si inechitatile salariale dintre salariati si fara de care nu se putea aplica legea salarizarii unitare. In opinia mea principalii castigatori ai acestei ordonante sunt olguta vasilescu care din initiativa proprie a marit salariile alesilor adica 50.000 de oameni(primari, vice, prefecti, consilieri) cu 30% adica cu sume intre 1200-2100 lei lunar, salariatii din invatamant care au obtinut o marire a salariilor de 15% pentru personalul nedidactic si nu in ultimul rand salariatii din sanatate care potrivit art.4 din aceiasi ordonanta pot depasi prin sporuri si alte drepturi plafonul de 30% din salariul de baza ajungand la sporuri de 80%-100%, ceea ce noi nu am obtinut. Referitor la legea salarizarii unice care a trecut de senat, va asigur ca aceasta a trecut datorita interesului alesilor de a-si dubla salariile si au votat pe repede inainte, iar singura categorie castigatoare au fost tot primarii al caror coeficient s-a marit la senat cu un punct procentual adica cu inca 1450 lei in timp ce coeficientii de salarizare ai unui agent incep cu 1,44-1,50 in timp ce ai unei spalatorese, ingrijitoare sau brancardier in medicina au 1,53 iar un invatator debutant cu studii medii are 1,57. Un agent sef principal cu peste 20 ani vechime are 1,65 iar un necalificat in invatamant care preda are 1,68, un ambulantier debutant are 1,65 iar un agent sunet,lumini, peruchier, butafor,recuziter cu 8 clase debutant are tot 1,65., iar un grefier cu tudii medii are 2,08 Vad ca de acesti coeficienti nu spuneti nimic. Chiar nu inteleg aceasta delasare si acest noncombat al dumneavoastra. Va este teama sa nu ii deranjati pe dragnea sau olguta? Chiar nu puteti cere coeficienti decenti pentru acesti oameni care isi risca viata la locul de munca?

  5. Felicitari, Iulia…f.corect ce ati scris…este un mare „fas”, ce au „obtinut”….”sindicatele”…

  6. Agentii de politie ar trebui sa aibe, minim, coeficient 3. Asta ar insemna sa fim apreciati. Dar daca nimeni nu cere, inseamna ca nu avem nevoie!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.