Ce decizie a luat Grindeanu cu salariile polițiștilor

Pe data de 1 Martie, primul ministru Sorin Grindeanu a avut o întâlnire cu ministrul Finanțelor Publice, al Muncii și Justiției Sociale și al Afacerilor Interne pe problema salarizării polițiștilor, conform agendei publicate pe site-ul www.gov.ro.

Adevăratul motiv însă l-a constituit tensiunea care se simte din teritoriu, de la angajații din sistemul de apărare cu privire la efectele pe care așteaptă să le producă HG 1/2017 privind stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Totuși este suspectă liniștea din MAI pe acest subiect, iar dacă primul ministru Sorin Grindeanu are agendă zilnică și își face publice întâlnirile, la MAI este perdeaua trasă, să nu se vadă nimic în interior.

Una peste alta, știm că poziția ministrului MAI este inexistentă, ei se uită spre cer și așteaptă să le spună alții ce să facă. Ministrul finanțelor publice spune că nu prea mai sunt deloc bani. Iar ministrul muncii a aruncat în discuție o „șopârlă”, cum că toate sindicatele au trecut pe la ministerul consultării publice și a dialogului social și au înțeles că până la elaborarea legii salarizării nu se vor mai opera niciun fel de creșteri salariale.

Ce nu știe însă premierul, este că tensiunea vine ca urmare a posibilității neaplicării HG1/2017 privind stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată polițiștilor. Noi nu am avut parte de nicio creștere salarială, aici vorbim despre aplicarea unor prevederi pe care culmea, tot acest Guvern le-a promovat. Este cât se poate de simplu. Dacă nu ar fi crescut salariul minim la 1450 lei, nu am fi avut astăzi această discuție. Iar după ce se va aplica HG 1/2017, trebuie să avem discuții pe nivelul salarial și pe eventualele creșteri salariale în raport cu celelalte categorii bugetare.

Așadar, urmărim cu atenție cât de mult se dorește  ca legea să fie respectată, în timp ce facem liste și pregătim acțiunile de protest. Din datele pe care le deținem noi, au fost analizate 3 scenarii posibile de aplicare a salariului minim, astfel:

 1. Prima variantă este ca toate salariile de funcție de sub 1450 lei să fie duse la acest nivel. Această măsură va avea efect aproximativ asupra 60% din polițiști iar creșterile vor fi de până la 150 lei net.
 2. A doua variantă este ca din salariul de funcție actual, să fie scoase toate elementele salariale (sporuri și sume compensatorii) să rămână doar baza de calcul primară (coeficientul de funcție înmulțit cu valoarea de referință sectorială de 192 lei) care în acest moment este sub 600 lei la toți agenții de poliție, și să fie acordată diferența până la 1450 lei. Efectul va fi reprezentat de o creștere a salariului de până la 900 lei brut pentru fiecare polițist.
 3. A treia variantă și cea care reprezintă respectarea în integralitate a legislației, este compusă din varianta 2 cu mențiunea că toate sporurile și celelalte drepturi salariale să se raporteze la salariul de funcție de cel puțin 1450 lei. Aici deja vorbim creșteri semnificative pe toate segmentele dar și de un nou mod de calcul care să aducă transparență și legalitate în salarizare.

Știm la acest moment că primul ministru a cerut ca toate instituțiile din familia ocupațională „Apărare, ordine publică și securitate națională” să aplice varianta 1, care este cea mai ieftină. În acest sens, începând de ieri, 2 martie, inspectoratele de poliție trebuia să fi primit indicații și să opereze modificarea pentru toate salariile de funcție de sub 1450 lei. Trebuie să punem presiune pentru a forța MAI-ul să aplice cel puțin varianta 2 pentru a nu rămâne la un nivel scăzut cu salariile în comparație cu ceilalți bugetari.

În concluzie, HG 1/2017 va produce efecte asupra salariilor de funcție ale polițiștilor însă numai într-o formă superficială care nu va face altceva decât să comprime și mai mult salariile de la bază. Este evident că singura soluție este să ieșim în stradă în număr cât mai mare indiferent de grad, vârstă sau apartenență sindicală.

În acest moment unitatea între polițiști trebuie să depășească orgoliile sindicatelor care vor să confiște mișcările de protest doar pentru a ieși în față și pentru a-și justifica impotența manifestată în ultimul an, când alte categorii profesionale au fost reprezentate corect de către organizațiile sindicale și care au obținut creșteri salariale, în timp ce polițiștilor nu li s-a acordat sporul de studii superioare și nici salariul de merit în întregime.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Ce decizie a luat Grindeanu cu salariile polițiștilor

Distribuie

19 răspunsuri

 1. O sa moara și copiii copiilor noștri de foame dacă și în ultimul ceas stăm ca prostii cu mâinile în sân și nu ne apărăm drepturile. Sa fure mai puțin și atunci sunt bani și pentru noi

 2. De ce se merge in continuare cu valoarea de referință de 192 lei, in condițiile in care aceasta a crescut (există lege in acest sens) care la alte instituții se aplică?

 3. Pana una-alta…sa respecte LEGEA…dar eu nu am incredere in sindicate…totul pare o perdea de fum…ne uitam la alte categorii profesionale, la ce salarii au ajuns, iar noi…Nu am vazut nici un „mare sef” sa ia atitudine public…nimic. Este obligatoriu sa participam la mitinguri…trebuie pusa presiune pe guvern. Si noi avem familii…nu doar artistii, profesorii, medicii , asistentii, cei din administratie ori comunitarii…Vreau sa imi exprim felicitarile mele fata de colegii din Ialomita care deja su iesit la proteste…poate ar fi caxul sa le urmam exemplul…

 4. Am mai spus si nu-mi este greu sa repet! In sistemul de aparare si ordine publica, discrepanta de salarizare este uriasa. Este o sintagma militara care spune:” Subofiterul este coloana vertebrala a armatei!”. Daca subofiterii ar respecta asta si si-ar da DEMISIA in bloc, „capetele” care iau multi bani numai pentru ca STAU LA BIROURI ar cadea. De ce? Simplu! Pentru ca de regula capul se tine de gat, care face corp comun cu coloana vertebrala. „CAPETELE”, (sefii, comandantii) nu au nici un interes sa-si ajute COLOANA VERTEBRALA. De ce? Pentru ca salariile(soldele) lor sunt de 3 pana la 5 ori mai mari decat ale subofiterilor. Si cine face toata munca? Cine este in linia intai? Cine isi pericliteaza viata? Cine isi lasa familiile „de izbeliste” in caz de „cadere la datorie”? Cu ce se aleg familiile ramase fara INTRETINATOR? Cu o HARTIE DE MULTUMIRE SI UN SUBTIRE AJUTOR MATERIAL(financiar impozitat). A! Am uitat! Subofiterul decedat este avansat la gradul de Sublocotenent PM. Am si eu o intrebare „de nem prost”; O sotie de subofiter ramasa singura cu, sa zicem 4-5 copii, neavand serviciu(pentru ca sta acasa sa contribuie la natalitate Romaniei), cum se descurca? Un raspuns il stiu de la DESTEPTII NEAMULUI SI COZILE DE TOPOR ALE NATIEI; Ce! L-am pus noi sa faca atatia copii? Si eu sunt „o vertebra” din coloana si vorbesc in cunostinta de cauza. „Norocul” meu(daca se poate numi asa) este ca de 9 ani sunt pensionar. Am o pensie supermodesta, dar ma ingrozesc cand aud de pensiile celor din civilie, dupa 35-45 de ani de munca. Spre exemplu sotia mea, dupa 40 ani efectiv, are o MIZERIE de pensie de 1100lei. Si este economist cu facultate. ACEASTA ESTE ROMANIA DEMOCRATA, CONDUSA DE COZI DE TOPOR SI TRADATORI DE NEAM SI TARA!

 5. Și atunci un polițist după 10 ani de activitate va avea un salariu la fel cu un coleg nou încadrat?! Nu cred că varianta 1 este buna.

 6. Nu mai au bani și pe noi ne-au cumpărat cu promisiuni pt alegerile senat/guvern/parlament iar acum au cumpărat intelectualii Cum le spun ei-adica educație, sănătate și alții pt ca vin alegerile președințiale pt ca noi nu mai reprezentam interes pt prezidențiale dc suntem prea putini în comparație cu masa cumpărată cu măririle făcute în detrimentul alor sectoare bugetare,adică noi M.AI.-ul

 7. Mai faceți pe dracu va-ți facut deștepți după ce sa aprobat bugetul nu înainte ca cei din sănătate,educație, justiție și administrația locala.Un grefier a câștigat de anul acesta în jur de 1300 lei noi zero.Ciocu mic și la muncă lăsați vrăjeala de doi lei pe Facebook!

 8. Atenție ⚠ dragă GUVERNULE!
  Cât de curând vei avea MARE nevoie de acești subofițeri, angajați ai Ministerului Afacerilor mai degrabă externe de el decât interne.
  Nu mai este mult până veți vedea primul politician aruncat în tomberoane ca afară.
  Bate la ușă acest episod, având în vedere că lumea nu mai suportă.
  Atunci să vă văd, domnilor care aveți mâinile legate când vine vorba de dat și delegate când vine vorba de luat.
  După părerea voastră, credeți că pentru un gunoi de salariu, își va risca viața vreun subofițer polițist, jandarm, pompier, SMURD sau ISU?
  Probabil, însă vor fi atât de puțini încât nu vor mai conta, așa că gândiți-vă bine de tot la diferențele salariale dintre subofițerii tuturor ministerelor, și nu uitați.
  Cu toții sunt angajații aceluiași angajator – „BOBORUL”, fiecare cu pătrățica lui. Unul nu poate face munca celuilalt și invers, așa că acoperiți urgent aceste diferențe majore dintre cei care vă susțin scaunele voastre și cei care susțin siguranța cetățenilor.
  CU TOȚII SUNT EGALI!
  Diferențele să fie făcute, însă cum este corect, adică de grad, vechime, ore de noapte și week-end-uri lucrate.
  Nu de minister sau de interese, gen MAI sau SIE, SRI…
  SUNT EGALI! ORICARE PLEACĂ DINTRE ACESTE MINISTERE, SE ALEGE LA FEL PRAFUL DE TOT!

 9. Atenție ⚠ dragă GUVERNULE!
  Cât de curând vei avea MARE nevoie de acești subofițeri, angajați ai Ministerului Afacerilor mai degrabă externe de el decât interne.
  Nu mai este mult până veți vedea primul politician aruncat în tomberoane ca afară.
  Bate la ușă acest episod, având în vedere că lumea nu mai suportă.
  Atunci să vă văd, domnilor care aveți mâinile legate când vine vorba de dat și dezlegate când vine vorba de luat.
  După părerea voastră, credeți că pentru un gunoi de salariu, își va risca viața vreun subofițer polițist, jandarm, pompier, SMURD sau ISU?
  Probabil, însă vor fi atât de puțini încât nu vor mai conta, așa că gândiți-vă bine de tot la DIFERENȚELE salariale DINTRE subofițerii tuturor ministerelor, și nu uitați.
  Cu toții sunt angajații aceluiași angajator – „BOBORUL”, fiecare cu pătrățica lui. Unul nu poate face munca celuilalt și invers, așa că acoperiți urgent aceste diferențe majore dintre cei care vă susțin scaunele voastre și cei care susțin siguranța cetățenilor.
  CU TOȚII SUNT EGALI!
  Diferențele să fie făcute, însă cum este corect, adică de grad, vechime, ore de noapte și week-end-uri lucrate.
  Nu de minister sau de interese, gen MAI sau SIE, SRI…
  SUNT EGALI!
  ORICARE PLEACĂ DINTRE ACESTE MINISTERE, SE ALEGE LA FEL PRAFUL DE TOT!

 10. Radulescu C… Bine ma ca ai pus botu, chiar credeati in programul ala de 2 lei, ca ne dau astia marea cu sarea…? Pai cand ziceau aia ca nu sunt bani, ca nu pot creste… Aia erau fraieri sa zica asta… Isi taiau singuri craca de sub picioare?? Prosti suntem frate, dupa 27 de ani votam pe aia care ne mint mai mult. Bravo ma!

 11. Colegul ” Gioni ” are dreptate…leaderii de sindicate stiu asta…acum este prea tarziu pentru mitinguri…ar fi trebuit organizate inainte…degeaba am tipat (eu si alti cativa colegi) intr-o sedinta de sindicat…desi am cerut insistent organizarea presiunilor asupra guvernului INAINTE de buget…Oricum, trebuie sa fim cat mai multi la mitinguri…indiferent ce sindicat organizeaza…avem un interes comun. Doar multi si uniti…poate avem o sansa.

 12. Am o intrebare retorica. Cat castiga un subofiter MAI in afara granitelor? nu statele limitrofe noua, bulgaria, moldova,rusia, ukraina, hai sa vorbim despre franta,uk, spania, elvetia, norvegia, suedia, majoritatea tarilor vest europene? de 6 ori mai mult decat noi? mai mult de atat? ce conditii au? asigurari medicale? asigurare in caz de deces?
  E o vorba din popor, „o mana spala pe alta”. Pai draga guvernule, noi astia care avem „OBLIGATIA” sa te aparam, tu vrei sa te aparam pe minciuni? pe promisiuni electorale? pe salariu de nimic? 27 de ani am tot facut asta… „draga guvernule”.
  Nu avem voie („dreptul”) sa iesim in strada. Avem obligatii in schimb. Nu avem dreptul la opinie publica, in schimb, daca ne-am exprimat-o suntem dati in judecata, pedepsiti, dati afara , eventual, in functie de cat de lezat se simte guvernul, putem ajunge si la puscarie.
  Pai, unde e egalitatea, dreptatea?
  Ceea ce noi nu vrem sa intelegem e faptul ca pana si revolutia din 89 a fost regizata. Noi, oamenii de rand, nu suntem nici macar nici niste pioni in tabla de sah numita Romania, poate niste carpe de sters masa de joc. Sistemul de vot 🙂 … istoria mondiala ne arata clar ca acest sistem a fost „fabricat” special pentru a calma „sclavii” carora „le-a ajuns la os”.
  Romanica noastra a fost, este si va fi „gaina de aur”, insasi prin climatul geografic, mai nou, geopolitic, geostrategic.
  Parerea mea personala, nu cred ca generatia noastra are puterea sa rastoarne Romania „cu susul in jos” sa pice clasa politica, sa pice toti baronii, toti „sefii”.
  Poate o noua revolutie, neorganizata de marile puteri mondiale, poate un „world war III” sa poata schimba ceva.
  Noi nu suntem in stare din pacate. Suntem obisnuiti sa fim condusi, suntem obisnuiti sa tinem capul jos, suntem obisnuiti sa fim ignoranti (si credeti-ma, o spun cu parere de rau).
  Sindicatele de care tot vorbiti… cand oare au iesit ele in strada si ne-au adus vreun beneficiu? avem salariii aliniate la nivel european? avem conditii de munca decente? avem drepturile toate platite? avem asigurari de sanatate? avem asigurare in caz de deces? Hai sa fim seriosi… Nu am avut, nu avem, si nu vom avea aceste drepturi. De ce? pentru ca suntem prea mici, si nu avem curaj.
  Au iesit in strada aproape 600 de mii de romani. S-a schimbat ceva cu adevarat?
  Povestea poate continua. Va rog, fara injective, accept critici, dar constructive. Multumesc.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.