Cât „costă” un polițist ucis ?!

De la tragedia de marți, când colegul nostru, șef al Postului de Poliție Vișeul de Jos, a fost ucis cu sânge rece în biroul său, am văzut o serie de reacții în spațiul public, și prea multă liniște din partea conducerii Poliției Române și a Ministerului Afacerilor Interne.

Printre reacțiile opiniei publice s-au numărul și comentarii de genul: „riscurile acestei meserii sunt răsplătite de salarii mari”, „de ce polițiștii trebuie să iasă la pensie după doar 25 de ani de muncă iar alții la împlinirea vârstei de 65 ani” sau „polițiștii și-au asumat asemenea riscuri când au intrat în Poliție”. Aparent aceste afirmații sunt foarte pertinente, însă problema de fond este omisă justificat, pentru că instituția Poliției Române nu își promovează oamenii, munca lor și nici nu fac publice situațiile în care polițiștii sunt ultragiați, amenințați sau când există presiuni politice asupra muncii pe care o desfășoară.

Marți a murit un om, un soț, un tată a doi copii, un profesionist și un coleg al nostru, la doar 48 ani. Din poza care a fost afișată, probabil că pare mai în vârstă, tocmai pentru că această profesie ne „consumă” mult mai repede, ne „macină” sănătatea, iar psihicul nostru, sau ce rămâne din el, îl folosim pentru a părea umani în fața familiei noastre, după o zi de muncă în care, de multe ori, vedem tot ce este mai rău în această lume. Vedem violențe, vedem ură, vedem nedreptate, vedem moarte, fără niciun filtru, fără nicio protecție.

Azi răspundem opiniei publice, încă o dată, și le spunem că o „viață” de polițist este mai scurtă decât o viață a unui simplu angajat. Iar exemplul colegului nostru, care ne privește acum din ceruri, este mai mult decât elocvent. Într-o carieră de 25 de ani, un polițist trece de zeci de ori pe lângă moarte iar dacă totuși prinde pensionarea, speranța de viață este foarte scăzută pentru că sănătatea îi este măcinată de frig, de ploaie, de soare, de nopțile pierdute, de statul în picioare și de nervii pe care i-a consumat pentru a fi „în slujba cetățeanului și în slujba țării”.

Și da, viața unui polițist are și un preț. Un preț stabilit de politicienii care fac legi, un preț mizerabil de 20.000 euro pentru polițistul care a decedat în exercitarea atribuțiilor de serviciu (HG1083/2008). Aceasta este „despăgubirea” pe care soția și cei doi copii o vor primi de la Statul român, în locul soțului și al tatălui ce a fost Agentul șef principal Gheorghe Nistor. Iar aceeași politicieni, prin legile pe care le inițiază, au considerat că despăgubirea pentru vânarea ilegală a unui urs trebuie să fie de 40.000 euro (Legea 407/2006).

Vă lăsăm pe dvs să comparați dacă viața unui urs este de două ori mai „importantă” decât viața unui polițist.  Iar dacă și în aceste condiții mai apreciați că ieșirea mai devreme la pensie sau un salariul cu câteva sute de lei peste cel mediu  reprezintă o motivație să devii polițist, vă așteptăm cu brațele deschise în rândul Poliției Române.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Cât „costă” un polițist ucis ?!

Distribuie

19 răspunsuri

  1. Sunt convins ca dumneavoastra ati fi scris un articol mult mai bun… Problema este ca ar fi fost doar o interpretare strict personala a ceea ce inseamna viata unui om al legii, vazuta asa… din strada, probabil de cealalta parte a baricadei.

 1. Iojescu, eu sper ca asasinarea limbii romane a fost un accident..cat despre subiect, nimeni nu poate cunoaste cum este viata unui politist decat daca o traieste el insusi..dar ar trebui macar mai mult respect daca de intelegere nu putem avea parte.

 2. Acum multi ani un coleg politist ag.sef Macovei Constantin ,seful Postului de politie Rauseni ,jud.Botosani a fost asasinat tot prin injunghiere.Atunci sa facut multa vilva dar acum toti l-au uitat.Crucea aflata la locul asasinatului a fost vandalizata iar toti au uitat de acest om care a murit tinar la datorie.Oare MAI a uitat sa-si comemoreze si cinsteasca eroii.Peste tot se arata negativitatile din MAI dar de ce sa nu aratam si ce fac bun cadrele MAI.pentru cetatenii din aceasta tara si uneori isi dau si viata.

  1. Băi, vere, de ce nu te înscrii la școala de agenți sau chiar la Academia de Politie dacă vrei să fii polițist? E simplu….

  2. Politia recruteaza permanent…trebuie doar sa va inscrieti la concursuri si … sa promovati examenele. Au trecut de mult vremurile cand oricine ajungea militian!

 3. Eu ma întreb ce siguranță mai avem noi, ca și cetățeni, dacă am ajuns vremurile un care polițiștii sunt uciși în secția de politie?!

 4. Vlad…se vede că esti toata ziua pe net si esfi plin de frustrări si un efeminizat….care incepi sa plangi imediat…daca te ai lovit la deget…si tipi imediat dupa mama..sa te ia in brate!!!!….SĂ TI FIE RUSINE….ARTICOLUL NU E NICI NICI PROST SI NICI SLAB….AI JIGNIT ACEL POLITIST…CARE A FOST INJUNGHIAT SI OMORAT CU CUTITUL IN CHIAR POSTUL DE POLITIE!!!…STII CE INSEAMNA ASTA…CA ATATA TIMP CAT POLITISTII SUNT OMORATI CU USURINTA SAU BATUTI IN PLINA STRADA CU BESTIALITATE…SI INSTANTELE DE JUDECATA LASA LIBERI ACESTI OAMENI….ASTA INSEAMNA CA NICI TU NU TRAIESTI INTR O SOCIETATE DELOC SIGURA!!!!!…DAR FIRESTE….TU CAND PRIMESTI UN APEL CU NECUNOSCUT..SI FACE UNIL …”BAU-BAU “LA TINE…VII SI PLANGI LA POLITIE!!!!…..RUSINE SA TI FIE!

  1. Viața unui Polițist costa 20000 euro!.Cei rămași in viața – polițiștii – au găsit un motiv in plus sași motiveze salariile pe care le primesc, ieșirile la pensie in puterea vârstei etc. Tot respectul pentru angajații din Poliție, condoleanțe urmașilor celui asasinat.Dar … cum ca puteți considera ca fiind in slujba oamenilor, in slujb țării?.Chiar nu vedeți cine santeti?.La 40 si de ani cand va pensionați santeti rupți! Speranța de viața scurta. Un Polițist moare la circa 70 de ani.Un agronom sau un zootehnist moare la aceeași vârsta dar se pensionează la 65 de ani. Care se bucura mai mult de pensie?.Apoi chiar ați fost luați cu arcanu si Dudu forțat obligat si făcuți polițai?Nu cred si nici nu cred ca este vreun roman care sa creadă asaceva.Repet, tot respecți pentru ceea ce faceți dar n-ai ușor cu greutatea munciii prestate. Apropo in articol se făcea o referire clară la pensionare, cu hn fem de regret ca civilii nu văd ch ochi buni pensionarea prematura a polițiilor su se încerca o justificare a pensionarii timpurii a acestora.ic altceva, de ce nu încearcă Dl.Coarna sa obțină pensionarea la înscrierea la școala de agenți sau la academie.Nu ne bucurăm de moartea nimănui indiferent de profesia practicată dar uitativa si dumneavoastră ducă un șofer se tir sau un dascăl moare dinte-un accident, cât primește familia despăgubiri?.Si unul si altul pot fi asasinați in aceleași condiții. La locul de munca. Primesc familiile mai mult?Nu.Si atunci ne miram ca familia unui pllitist decedat primește 20000 euro?.

 5. MI SE PARE ASA DE ILOGIC CEEA CE GANDESC ALTII….sa nu credeti ca un politist are un salariu de ….un politist are o foarte mare raspundere o foarte mare responsabilitate in tot ceea ce face vezi ce inseamna cinci secunde de neatentie…moarte…sa nu credeti ca este o meserie usoara familia sta acasa si il asteapta sa se intoarca din misiune sau de unde o fi si tot timpul suna ….nu raspunde …oare ce s+a intamplat hai sa caut pe colegul sau sunt impreuna oare totul e ok….vorbiti aberatii salariul este de mizerie….munca cu risc….singur….nemernici destui….asta ies mai nou de pe bancile scolii…totusi nu imi vine sa cred ca noi aici in MARELE ORAS VISEU DE JOS….am avut asa mari mafioti….nu stiu cum a vayut omul asta totul când cei doi calai s+au napustit asupra lui….totusi sa ne trezim si sa nu uitam ca e vai si amar de fundul nostru….

 6. Este incredibil ce vad aici ! In loc sa luati esenta din ce a scris omul aici voi luati pixul rosu ! De fapt era vorba de niste nenorociti care fac legi….legi in care ursul e mai scump decat omul si aici nu e vorba de politist neaparat caci daca era un functionar din primarie poate costa vreo 500 de euro …despre asta este este discutia dragi lingvisti !!

 7. Un articol la subiect…iar pentru vitejii care vor sa fie politisti va spun un singur lucru “din momentul in care devii politist , ai pierdut drepturile omului” nu te mai apara nimeni , dimpotriva devii ca si ursul … un vanat pentru cei cu “spate” , “pile” , influente economice etc.fata de care nu poti face nimic.
  Din pacate ursul este un vanat mai pretios decat viata unui politist .

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută