Cât “costă” ultragierea unui polițist ?!

Nu de puține ori, importanța vieții și integrității polițistului a fost pusă în discuție atât de noi ca organizație sindicală, cât și în  cadrul emisiunilor televizate atunci când colegii noștri polițiști au fost loviți, bătuți, scuipați sau înjurați, și mai grav de atât, au fost uciși. Sunt cazuri cu un puternic impact psihologic asupra polițiștilor și cu siguranță nu pot fi date uitării. Statisticile cazurilor de ultraj de la nivelul MAI sunt îngrijorătoare pentru polițiști, însă pentru instituție sunt doar niște cifre, așa cum  și polițiștii sunt considerați de altfel.

Numai anul trecut  au fost înregistrate un număr total de 337 cazuri de ultraj și un număr de 473 de polițiști ultragiați, din care, doar la nivelul IGPR  au fost 284 cazuri de ultraj și 388 polițiști ultragiați. Majoritatea cazurilor semnalate au fost înregistrate la nivelul structurilor de ordine publică cu ocazia intervențiilor la evenimente  și desfășurării misiunilor specifice de patrulare. Asta însemană că cel puțin un caz de ultraj se înregistrează zilnic în cadrul unui an calendaristic.

Una dintre principalele  cauze care încurajează ultragierea polițiștilor o reprezintă cercetarea în stare de libertate a unui număr semnificativ de suspecți, ceea ce potențează amenințările la adresa autorității polițistului. Lipsa unor măsuri ferme de plată a sancțiunilor contravenționale  aplicate, reprezintă o altă cauza majoră a scăderii autorității polițistului.

Cele mai multe cazuri de ultraj au fost înregistrate în  zona București-Ilfov, 41 cazuri, urmate de Dâmbovița și Ialomița cu câte 15 cazuri și  Maramureș cu 14. Procentual vorbind, la nivelul inspectoratelor generale, în anul 2017 cazurile de ultraj au crescut cu 12.4%, iar cazul persoanelor ultragiate a crescut cu 15.5%. Aceste procente sunt alarmante și nu  reprezintă decât un trend ascendent in punerea in pericol  a vieții polițistului.

Cel mai mediatizat și vizibil caz de ultraj, e cel  petrecut în luna iunie anul trecut, când colegul și membrul nostru de sindicat,  Andrei Ovidiu din cadrul Brigăzii  Politiei Rutiere București a fost lovit în mod  intenționat de fostul deputat Cristian Boureanu.

Ei bine, la numai un an de la acest caz de ultraj, instanța de judecată l-a condamnat pe agresor la 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare și  obligarea de a plăti 7000 euro daune morale polițistului. Această decizie  nu poate să tragă  decât un semn de ingrijorare în rândul polițiștilor  deoarece transmite mesajul că oricine are 7000 de euro poate comite un ultraj. Astfel că orice dezaxat, interlop sau fost parlamentar  pentru care suma de 7000 euro e nesemnificativă, își  poate bate joc de un polițist. Și spunem asta pe bună dreptate în condițiile în care  legislația este permisivă acestora. Este strigător la cer situația în care au ajuns polițiștii, iar aceste date statistice îngrijorătoare ar trebui să dea de gândit  ministrului Carmen Dan căreia îi solicităm în mod public să ia de urgență măsuri ferme pentru punerea în dezbatere publică a  pachetului legislativ de întărire a autorității polițistului care a fost discutat  încă de anul trecut și care a fost dat uitării.

Doamna ministru Carmen Dan, câți polițiști trebuie să mai  fie uciși, bătuți, loviți sau scuipați pentru  ca dvs să luați decizia de a modifica cadrul legislativ incident  activității polițiștilor? Nu vrem să se ajungă în situația în care să fiți acuzată ca fiind autorul moral al cazurilor de ultragiere a  polițiștilor. Considerăm ca fiind inoportun ca mesajul transmis de polițiști să consitituie un simplu  monolog, ci dorim o reacție fermă și imediată a dumneavoastră prin prisma funcției pe care o dețineți.

Așteptăm punctul de vedere al insituției față de aceste situații în care polițiștii trebuie protejați și îi asigurăm pe colegii noștri de tot sprijinul în demersul de armonizare a legislației cu nevoile actuale.

Viitorul ne aparține

Echipa Sindicatului Europol

 

 

 

 

 

Sindicatul EUROPOL: Cât “costă” ultragierea unui polițist ?!

Distribuie

Un răspuns

  1. Doamna “ministru” ar trebui sa isi dea demisia, rapid… Sunt femeie, dar nu tin cu ea, face de ras acest minister, cred ca deciziile le ia in functia de starile hormonale…. Pacat de acest minister, de aceste arme pe care le are in subordonare, a reusit sa faca de ras tot ce presupune MAI.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută