Nu de puține ori, importanța vieții și integrității polițistului a fost pusă în discuție atât de noi ca organizație sindicală, cât și în cadrul emisiunilor televizate atunci când colegii noștri polițiști au fost loviți, bătuți, scuipați sau înjurați, și mai grav de atât, au fost uciși. Sunt cazuri cu un puternic impact psihologic asupra polițiștilor și cu siguranță nu pot fi date uitării. Statisticile cazurilor de ultraj de la nivelul MAI sunt îngrijorătoare pentru polițiști, însă pentru instituție sunt doar niște cifre, așa cum și polițiștii sunt considerați de altfel.
Numai anul trecut au fost înregistrate un număr total de 337 cazuri de ultraj și un număr de 473 de polițiști ultragiați, din care, doar la nivelul IGPR au fost 284 cazuri de ultraj și 388 polițiști ultragiați. Majoritatea cazurilor semnalate au fost înregistrate la nivelul structurilor de ordine publică cu ocazia intervențiilor la evenimente și desfășurării misiunilor specifice de patrulare. Asta însemană că cel puțin un caz de ultraj se înregistrează zilnic în cadrul unui an calendaristic.
Una dintre principalele cauze care încurajează ultragierea polițiștilor o reprezintă cercetarea în stare de libertate a unui număr semnificativ de suspecți, ceea ce potențează amenințările la adresa autorității polițistului. Lipsa unor măsuri ferme de plată a sancțiunilor contravenționale aplicate, reprezintă o altă cauza majoră a scăderii autorității polițistului.
Cele mai multe cazuri de ultraj au fost înregistrate în zona București-Ilfov, 41 cazuri, urmate de Dâmbovița și Ialomița cu câte 15 cazuri și Maramureș cu 14. Procentual vorbind, la nivelul inspectoratelor generale, în anul 2017 cazurile de ultraj au crescut cu 12.4%, iar cazul persoanelor ultragiate a crescut cu 15.5%. Aceste procente sunt alarmante și nu reprezintă decât un trend ascendent in punerea in pericol a vieții polițistului.
Cel mai mediatizat și vizibil caz de ultraj, e cel petrecut în luna iunie anul trecut, când colegul și membrul nostru de sindicat, Andrei Ovidiu din cadrul Brigăzii Politiei Rutiere București a fost lovit în mod intenționat de fostul deputat Cristian Boureanu.
Ei bine, la numai un an de la acest caz de ultraj, instanța de judecată l-a condamnat pe agresor la 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare și obligarea de a plăti 7000 euro daune morale polițistului. Această decizie nu poate să tragă decât un semn de ingrijorare în rândul polițiștilor deoarece transmite mesajul că oricine are 7000 de euro poate comite un ultraj. Astfel că orice dezaxat, interlop sau fost parlamentar pentru care suma de 7000 euro e nesemnificativă, își poate bate joc de un polițist. Și spunem asta pe bună dreptate în condițiile în care legislația este permisivă acestora. Este strigător la cer situația în care au ajuns polițiștii, iar aceste date statistice îngrijorătoare ar trebui să dea de gândit ministrului Carmen Dan căreia îi solicităm în mod public să ia de urgență măsuri ferme pentru punerea în dezbatere publică a pachetului legislativ de întărire a autorității polițistului care a fost discutat încă de anul trecut și care a fost dat uitării.
Doamna ministru Carmen Dan, câți polițiști trebuie să mai fie uciși, bătuți, loviți sau scuipați pentru ca dvs să luați decizia de a modifica cadrul legislativ incident activității polițiștilor? Nu vrem să se ajungă în situația în care să fiți acuzată ca fiind autorul moral al cazurilor de ultragiere a polițiștilor. Considerăm ca fiind inoportun ca mesajul transmis de polițiști să consitituie un simplu monolog, ci dorim o reacție fermă și imediată a dumneavoastră prin prisma funcției pe care o dețineți.
Așteptăm punctul de vedere al insituției față de aceste situații în care polițiștii trebuie protejați și îi asigurăm pe colegii noștri de tot sprijinul în demersul de armonizare a legislației cu nevoile actuale.
Viitorul ne aparține
Echipa Sindicatului Europol
Un răspuns
Doamna „ministru” ar trebui sa isi dea demisia, rapid… Sunt femeie, dar nu tin cu ea, face de ras acest minister, cred ca deciziile le ia in functia de starile hormonale…. Pacat de acest minister, de aceste arme pe care le are in subordonare, a reusit sa faca de ras tot ce presupune MAI.