Acum 2 seri, la un post de televiziune se anunța cu șurle și trâmbițe apariția ministrului afacerilor interne, Carmen Dan, care urma să facă anunțuri “răsunătoare” în ceea ce privește salariile polițiștilor și măsurile pe care le va lua în următoarea perioadă.

Toți polițiștii au asistat în fața televizoarelor la o scenă de teatru ieftin, în care  tocmai  ministrul afacerilor interne anunța marea creștere salarială de 3-4% a salariului  “se va regăsi şi acolo această creştere, e adevărat, pe net, de 3-4%”,afirma aceasta, mai concret vor fi sume cuprinse între 50 și 100 lei, sume care vor fi “de ajuns” polițiștilor să facă față mișcărilor ridicole de trecere a contribuțiilor sociale din grija angajatorului în cea a angajatului.

Răspunsuri evazive și slab documentate din parte ministrului au început să curgă atunci când liderul Filialei Europol Dolj, Gabriel Garniță, i-a adresat întrebarea: “De ce considerați să mențineți legislația privind salarizarea polițiștilor secretizată pentru a proteja cele 5% din salariile de zeci de mii de lei pe care le plătiți în MAI? “.

Considerăm că a fost o inducere gravă în eroare atât a polițiștilor ,cât și a opiniei publice afirmând că din cauza unor structuri din cadrul ministerului care lucrează “sub acoperire” au fost nevoiți să facă acest lucru. Total neadevărat, având în vedere că prin ordin de ministru se pot secretiza anumite anexe dacă sunt imperios necesare pentru a fi protejate.

Ministerul Afacerilor Interne nu dorește ca fiecare polițist  să cunoască de ce drepturi salariale beneficiază, de ce sporuri și în ce cuantum, cât și modul de aplicare al acestora. Însă punctul culminant al serii l-a reprezentat afirmația referitoare la liderii sindicali care au afirmat că polițiștii vor lucra doar opt ore pe zi, în intervalul 8:00- 16:00:” Eu am dat un termen de două săptămâni şefului Poliţiei Române pentru a se asigura că această continuitate, prin serviciu în ture, 24 din 24 de ore, este asigurată punctual la nivelul fiecărei structuri”.

Este pentru a două oară când Carmen Dan recunoaște în mod public că în structurile poliției pe care le manageriază există o problema reală în care “împuterniciții” pe care chiar aceasta i-a numit sunt depășiți de situație și total nepregătiți pentru a asigura un standard calitativ serviciului polițienesc. Este o dovadă clară că există un haos instituțional în cadrul MAI, haos pe care chiar aceasta îl acceptă și îl aprobă, în care, pe la cârmele inspectoratelor județene de poliție se perindă  tot felul de inspectori șefi care nu au putut face dovada că sunt capabili să dețină asemenea funcții ,deși sunt plătiți  cu salarii de peste 10.000 lei.

Așa  cum și inspectorii șefi sunt depășiți de situație, nici ministrul nu a putut distinge două lucruri destul de clare: diferența dintre caracterul permanent al serviciului polițienesc așa cum e prevăzut în art. 44 alin. 1 din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului și obligativitatea șefilor de inspectorate de a planifică în serviciu polițiștii, astfel încât să acopere întreagă perioada de 24 ore ,cu respectarea normelor legale privind programul de lucru.

Carmen Dan vine cu o adăugire “revoluționară”  pentru polițiști  și afirmă că salariile pentru lucrări de excepție și misiuni speciale acordate în cuantum între 30% și 50% vor fi acordate polițiștilor care vor interveni la cazuri. Aflăm că până acum a fost o necunoscută pentru dumneaei ei acest fapt desi în cei aproape 2 ani conducerea ministerului a zis pas de fiecare dată când polițiștii au sesizat nereguli privind modul șmecheresc de acordare al acestor salarii.

Ceea ce nu putem înțelege noi, cât și toți ceilalți polițiști este faptul că ministrul afacerilor interne evită de o perioadă bună de timp să iasă în mod public și să aducă la cunoștință tuturor polițiștilor, detalii despre  măsurile urgente pentru protecția și creșterea autorității polițistului pe cale le anunța acum mai bine de un an la moartea colegului nostru Gheorghe Nistor , șef al Postului de Poliţie Vişeul de Jos, din cadrul IPJ Maramureş, cât și a lui Sorin Vezeteu pe peronul gării din Burdujeni, din cadrul Postului de Poliție Transporturi Feroviare Suceava .

O întrebăm retoric pe doamna ministru “De ce nu ați trimis la mai bine de un de la acest eveniment, niciun proiect legislativ în Parlament”? Lacrima din colțul ochiului care v-a căzut pe peronul gării din Burdujeni nu poate înlocui durerile familiilor polițiștilor căzuți la datorie, zecile de ultraje, înjurături și amenințări pe care le primesc zilnic polițiștii sunt rezultatul indolenței de care dați dovadă,  neluând nicio decizie în acest sens. Polițiștii nu vor să vă mai vadă doamna ministru lacrimând, nici pe peronul unei gări și nici în față altui post de poliție.

În ceea ce privește  modificările care urmau să se facă Statutului polițistului, nici nu mai amintim.P roiectul de modificare a acestor cadre normative zace prin birourile de marmură ale ministerului, asteptând ca un alt polițist să fie ucis.

Mai mult de atât, există o vădită temere la nivelul conducerii MAI de a dota polițiștii cu dispozitive audio-video de tip bodycam care să înregistreze modul de aplicare a legii indiferent că vorbim de un simplu cetățean sau un parlamentar. Și acest lucru reprezintă o necunoscută pentru polițiști, probabil că la nivelul ministerului nu s-a găsit persoană potrivită căruia să i se atribuie acest contract de achiziție.

Asistăm la acest circ în care ministerului afacerilor interne i s-au trasat sarcini de a expune în spațiul public creșteri spectaculoase de salarii pentru polițiști ,asigurarea unei bunastări și a unui climat de liniște în rândul acestora.

Nu putem să transmitem polițiștilor decât că ministrul Carmen Dan se gândește la ei, le-a crescut  salariile cu 50 lei de la 01.01.2018, că proiectele megalomanice pe care le promova anul trecut  au fost date uitării și că acestora nu le rămâne decât să se închine înainte de a intra serviciu ,fie când vor vedea fluturașul de salariu pe dată de 14.

 Viitorul ne aparține !

 Echipa Sindicatului Europol

 

 

Sindicatul EUROPOL: Carmen Dan la tv a plictisit inclusiv moderatorul

Distribuie

Un răspuns

  1. Unde naiba o fi creșterea aia că în ianuarie am aceleași ore și condiții lucrate că în decembrie dar am luat cu 300 lei mai puțin. Și sunt agent cu 24 ani vechime, nu ofițer. Aș fi înțeles eventual să fie cu 100 lei pentru cele 3 zile mai puțin la norma de hrană, dar nici chiar așa

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.