Care va fi forma finală a Statutului polițistului

Astăzi, la sediul Centrului Cultural al MAI a avut loc dezbaterea publică pe proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Legii 360/2002 privind Statutul polițistului. La aceasta a participat pe lângă reprezentanții ministerului și ai organizațiilor sindicale, și reprezentanții mass-media.

Oficialii MAI au anunțat încă de la începutul dezbaterii publice că au renunțat și la pct.12 din proiectul de ordonanță “polițistul este pus la dispoziție când față de acesta  s-a dispus efectuarea cercetării prealabile…”, prevedere pe care niciuna dintre organizațiile sindicale nu a susținut-o ieri în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social.

Acest lucru, nu arată decât faptul că, așa cum am mai precizat, prevederile cu care MAI  dorea “să revoluționeze” cariera polițistului, nu făceau decât  să creeze din polițist un instrument  fără drept la replică.

Au luat cuvântul rând pe rând câte un reprezentant al fiecărei organizații sindicale prezente în sală.

Liderul Snppc, Dumitru Coarnă,  a ținut să precizeze că polițistul cercetat să poată fi asistat nu doar de un alt polițist sau un avocat, ci și de un reprezentant al organizației sindicale – pensionar. I-am înțeles punctul de vedere, asta era cea mai mare problemă a lui.

Cel de la Snap, prin Iulian Surugiu, pensionar de asemenea, a menționat că “statutul nu mai e de actualitate și trebuie schimbat urgent”, nu înainte de a preciza într-o formă pleonastică  faptul că înainte cu o săptămână a avut o întâlnire  cu o parte dintre  “domniile dumneavoastră”. Nu am înțeles exact de la “domnia dumnealui” ce anume trebuie sau ar trebui schimbat la statut, ci doar faptul că trebuie schimbat. In ce fel si în ce mod, nu ne-a putut spune...

Am fost insa consternati sa vedem ca in momentul in care Vasile Lincu, a solicitat ca si noi de altfel, lamuriri cu privire la refuzul la modifica mecanismul de acordare a chiriei, acesta a fost blamat de peinsionari reprosandu-i ca nu e momentul sa discutam de acest aspect. Il apostrofau in elogiile reprezentantilor MAI care erau satisfacuti ca vedeau opozitie tocmai din zona sindicala.

Considerăm că această problema este una urgentă pentru polițiști, în tot acest timp MAI tergiverseaza introducerea în Statutul polițistului a unor prevederi punctuale pe acest aspect  prin mărirea ariei de acordare la 30 km și stabilirea acesteia  pe plafoane, pe localități. Deși au trecut mai bine de 9 luni, MAI încă duce polițiștii cu zăhărelul că nu   s-a făcut un studiu de piață privind impactul financiar. Nu am înțeles intervenția lui Coarnă în apărarea MAI pe acest aspect, deși aceasta discriminare si inechitate putea fi rezolvata chiar prin acest peoiect.

Faptul că MAI nu a introdus în proiectul de ordonanță nicio prevedere referitoare la acordarea compensației de chirie, e vădit înțeles că modificări pe acest drept nu se vor face prea  curând.

Organizatia noastra, prin vocea lui Cosmin Andreica, a apreciat scoaterea din proiectul de ordonanță a prevederii referitoare la punerea la dispoziție a polițistului pe timpul cercetării disciplinare, menționând că aceste  idei contrare legii nu trebuie  să mai fie puse vreodată în discuție. De asemenea, a precizat că e absolut necesar introducerea unei norme tranzitorii pentru toți ofițerii de poliție proveniți din corpul  agenților de poliție din ultimii doi ani, astfel, în termen  de 90 de zile, polițiștii să-și poată fructifica acest drept, încât acestora să li se poată acorda gradul profesional în funcție de vechimea în serviciu, astfel, subinspector de poliție pentru vechimea în serviciu sub 5 ani, inspector de poliție între 5 șI 10 ani  și respectiv, peste 10 ani pentru inspector principal de poliție.

Mai mult de atât, a precizat că, la art. 69, alin.1 din Statutul polițistului trebuie introdusă o nouă prevedere astfel ca polițistul să se poată pensiona anticipat atunci când este declarat apt limitat de către o comisie de expertiză medico-legală, așa cum este specificat in mod clar si in art. 85, lit. c din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Sunt sute de cazuri punctuale la ora actuală când polițiștii declarați apt limitat și care au solicitat să fie pensionați, li s-au refuzat dosarul. Noi îi înțelegem frustrarea liderului Coarnă, deja pensionat, pe la 40 si ceva de ani, care a blamat acest lucru și nu îl mai interesează și de ceilalți polițiști aflați în această situație.

Pentru a putea înțelege mai bine esența acestei dezbateri, vă punem la dispoziție link-ul unde puteți viziona în integralitate ședința:  

https://www.privesc.eu/Arhiva/82572/Dezbaterea-publica-pe-tema-proiectului-de-Ordonanta-de-urgenta-pentru-modificarea-si-completarea-Legii-nr–360-2002-privind-Statutul-politistului

Ne punem speranța că MAI va da curs solicitărilor propuse de organizația noastră așa cum a dat curs și celorlalte solicitări referitoare la acordarea gradelor profesionale pentru  ofițerii de poliție din cadrul Academiei de Poliție, forma frecvență redusă și absolvirea de la plata cheltuielilor privind școlarizarea pentru cei care au renunțat la cursurile unei școli de poliție pentru a urma cursurile Academiei de Poliție.

 Viitorul ne aparține!

 Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: Care va fi forma finală a Statutului polițistului

Distribuie

5 răspunsuri

  1. Aveti dreptate in mare parte, mai putin cu aplicarea retroactiva a Legii (!?) in privinta agentilor deveniti ofiteri!… Transformarea compensatiei lunare pt chirie intr-un procent din rata lunara a creditului ipotecar pe timpul activitatii, prin care politistul isi cumpara/isi construieste o locuinta o singura data pe timpul carierei AR FI O FORMULA EXCELENTA DE FIDELIZARE A TINERILOR POLITISTI!!!

    1. Dar oare dc consideri ca nu au dreptate cu aplicarea retroactiva a legii pt agentii deveniti ofițeri? Ai idee ce activități desfășoară ei in comparație cu cei ieșiți proaspăt din academie??? sau oare esti unul dintre cei care nu a reușit la concursurile TCO!?

  2. Vă felicit pt. consecvența și tenacitatea demonstrată prin propunerile pertinente susținute la acest proiect! E un pas înainte acest proiect, benefic mai ales tinerilor politiști! Pt. motivarea și fidelizarea definitivă a acestora transformarea compensației lunare pt. chirie in plata unui procent din plata lunară a ratei creditului ipotecar, prin care aceștia își cumpără/construiesc o locuință o singură dată in timpul carierei ar fi o metodă extrem de eficientă prin care cei mai inteligenți/capabili oameni din poliție senu mai migreze spre alte domenii/profesii ( ex. magistratura)! Salariile compensatorii la pensionare vor dispare definitiv? Vă doresc succes în continuare!

  3. Sunt unul dintre agentii care au trecut in corpul ofiterilor in anul 2017.Odata cu adoptarea noului statut, vor obtine gradul in functie de vechimea in MAI doar colegii care au absolvit la f.f. academia.Mentionez ca actualmente am 16 ani vechime, mi s-a acordat gradul de subinspector.Tot respectul pt. colegii care au intrat si absolvit academia la f.f. si vor primi grade in functie de vechimea in MAI.Ambele categorii am absolvit o forma de invatamant superior.Din moment ce conditia primordiala pt. accederea in corpul ofiterilor a fost absolvirea unei forme de invatamant superior, consider ca s-a facut o discriminare intre cei cu fac. civile(drept in cazul meu + aviz de pol.judiciara) si absolventii A.I. Cuza

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută