Candidații pentru școlile de poliție decimați la testarea psihologică

După ce v-am prezentat cifrele finale referitoare la numărul de candidați înscriși la procesul de admitere în școlile de poliție, care este cel mai scăzut din istoria MAI, fiind vorba despre aproximativ 5000 de candidați la 1640 locuri disponibile în Școala de agenți de poliție de la Câmpina și Cluj Napoca, revenim cu cifrele în urma parcurgerii primei probe eliminatorii, respectiv testarea psihologică.

Astfel, de la un județ la altul, procentele celor care au fost declarați inapt variază între 10% și 50%. După centralizarea parțială, din estimările noastre au rămas în cursă puțin peste 3000 de candidați din totalul de aproximativ 5000 de înscriși, iar următoarea etapă să fie organizată în perioada 23-29 noiembrie când se va desfășura proba de testare a abilităților fizice. Din experiența anilor precedenți, mai ales ca urmare a creșterii gradului de dificultate a probelor fizice din cuprinsul traseului aplicativ pe care trebuie să îl parcurgă candidații, estimăm că și aici vom avea un procent de 30%-40% candidați care nu vor reuși să promoveze. Acest lucru, ne determină să estimăm o cifră rușinoasă, care va marca un record negativ în istoria MAI, de numai 1,2 candidați pe loc, în condițiile în care concurența din trecut ajungea și la 12-15 candidați pe un loc.

În urma realizării unui sondaj în rândul tinerilor absolvenți de liceu, reprezentanții Sindicatului EUROPOL au centralizat răspunsurile cu privire la motivele pentru care tinerii nu mai consideră atractivă profesia de polițist, fără să avem pretenția că rezultatul reprezintă opinia unanimă sau majoritară. Dintre răspunsurile cele mai des întâlnite amintim, în ordinea importanței:

 1. Nivelul de salarizare scăzut în raport cu munca și riscurile asociate profesiei de polițist.
 2. Lipsa de predictibilitate în carieră și lipsa unui sistem transparent de avansare profesională.
 3. Sistemul actual de repartiție aleatorie după absolvire.
 4. Lipsa procedurilor de lucru clare prin care polițiștii să fie protejați în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.
 5. Prea multe interdicții și limitări ale altor drepturi.
 6. Volumul de muncă prea mare.
 7. Nesiguranță cu privire la condițiile de pensionare.
 8. Lipsa măsurilor de protecție fizică și juridică a polițistului.
 9. Lipsa dotărilor pentru efectuarea serviciului.
 10. Condițiile mizere de la locul de muncă.
 11. Probele de admitere foarte dificile.
 12. Interdicția de a purta tatuaje la vedere.
 13. Faptul că nu vor fi salarizați pe durata școlarizării vs posibilitatea de a se încadra direct și de a primi salariu din prima lună.
 14. Organizarea admiterii în afara calendarului educațional standard.

Situația actuală confirmă, de parcă mai era nevoie, că suntem în cea mai mare criză în care MAI s-a aflat vreodată și din păcate, cei care conduc ministerul, în frunte cu Lucian Bode, nu au soluții și nici planuri de redresare. Mai mult, după ce milioane de tineri au văzut condițiile în care ajung să studieze viitorii polițiști la Academia de Poliție, printre șobolani, camere supraaglomerate, grupuri sanitare mizerabile și condiții mai rele decât în penitenciare, mulți dintre ei se reorientează către alte profesii. Nici chiar în ceasul al 12-lea, ministrul Lucian Bode nu militează pentru aplicarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și îi lasă pe polițiști de izbeliște.

Vom continua să monitorizăm celelalte etape ale sesiunii de admitere, tocmai pentru a demonstra societății că MAI este în moarte clinică. Nu numai că prezentul ne este nefavorabil, dar nici viitorul nu are niciun fel de speranță. Baza de selecție limitată se va răsfrânge asupra calității serviciului polițienesc de care vor „beneficia” cetățenii.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Candidații pentru școlile de poliție decimați la testarea psihologică

Distribuie

6 răspunsuri

 1. Niciodata,repet niciodata ,conditiile de munca in Ministerul de Interne nu s-au ridicat la standarde prea inalte insa in trecut exista o oarecare predictibilitate. Statutul cadrelor militare in buna parte era respectat…Dar….,nimic nu este intamplator,tradarea nu presupune doar transmiterea de date cu continut secret referitoare la bla bla bla…catre x,y,z…este suficient sa nu finantezi sau sa subfinantezi sistemul de ordine publica si siguranta nationala iar inamicul,oricare ar fi acela,isi poate face de cap in voie pe intreg teritoriul. Apropos…exista cetateni ai multor localitati care nici nu stiu cand au vazut ultima oara un politist …real, nu la Protv , A3 sau la nu stiu care televiziune.

 2. Tot se vorbeste despre conditiile de cazare de la Academia de Politie, dar despre conditiile de la Centrul de pregatire Slatina de ce nu vorbeste nimeni? Conditii ca in evul mediu

 3. Structurile MAI de ordine și siguranță publică se confruntă fara doar și poate cu o mare criza de credibilitate și de autoritate , de asemenea statul acestora nu prezintă o garanție pentru protectia personala și familială in confruntarea cu activitatea infracțională, vidurile și lipsurile legislative care duc la o ,,timiditate” accentuată in aplicarea legii și nu mai are rost sa reenumeram toate celelalte inconveniente expuse de dumneavoastră, in concluzie un băiat sau o fata ce posedă o capacitate intelectuală adecvată cu siguranță își va îndrepta atenția spre o altă arie in care sa-si desfășoare activitatea unde pot performa și sunt stimulați prin pachete salariale atractive , bonusari , mașină de servici, laptop, telefon , tableta și alte beneficii suportate de firmă (repet tineri cu o capacitate intelectuală și cărora li se ,,învârt rotițele” și nu numai), deci în continuare rezultă scăderea concurenței în mediul de selecție al MAI, și totodata scăderea nivelului intelectual care veți vedea cu siguranță că se va reflecta și în scăderea mediilor la admiterea în instituțiile de școlarizare ale MAI. Cu părere de rău mi-am expus o părere proprie că rezultat al unei observații personale asupra a ceea ce se petrece (și nu bine) in structurile MAI.

 4. Oricum testarea psihologica la MAI este pt retarzi, aceleasi instrumente de cand a descalecat sultanul…daca si la astea au fost declarati inapt, a fost mai bine asa. Stima!

 5. Păi ce este acum așa de rău la Slatina, să fi văzut cu era prin 1987 când am făcut eu școala acolo, apă rece pe sponci, doar dimineața, la prânz și seara, apă cladă doar de două ori pe săptămâna și atunci doar două ore, câte 12 elevi în cameră, mâncare de toată jena( ne-au dat o dată niște cartofi deshidratați de nici porcii de la Găneasa nu i-au mâncat), învoiri în oraș canci.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.