Mult așteptatele creșteri salariale au creat o serie de speculații în rândul polițiștilor care în ultimii ani au fost discriminați în raport cu celelalte familii ocupaționale. Din informațiile pe care le avem din cadrul Direcției General Financiare din MAI privitoare la aceste creșteri, pentru a veni în sprijinul colegilor și a avea o imagine clară asupra acestora, am efectuat simulări pe fluturașii de salariu de luna trecută pentru mai multe categorii de polițiști pentru a evidenția sumele pe care le vor resimți pe data de 14 februarie.
- agent operativ, gradatia 0 = 351 mărire netă a salariului de funcție
- agent operativ, gradația 5 = 360 mărire netă a salariului de funcție
- ofiter operativ, funcție ofițer 1, gradația 0= 492 mărire netă a salariului de funcție
- ofiter operativ, funcție ofițer 1, gradația 3= 500 mărire netă a salariului de funcție
- ofiter operativ, funcție specialist 2, gradația 5= 630 mărire netă a salariului de funcție
Atașăm de asemenea un tabel detaliat cu aceste creșteri :TABEL CREȘTERI SALARIALE IANUARIE 2019
Conform prevederilor art. 38, alin. 4, din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice ”în perioada 2019 – 2022 se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, fiecare creștere reprezentând 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018. Creșterea respectivă și data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat”.
Formula agreată inițial de Ministerul Afacerilor Interne privind modul de calcul al acestor creșteri salariale nu a fost una și aceeași cu cea pe care Ministerul Muncii și Justiției Sociale o accepta, astfel că aceste date au întârziat să apară.
Salariu de funcție din 2022 va fi compus din 3 elemente:
- salariu din grila din anexa VI a Legii 153/2017;
- gradația calculată succesiv la salariu din grilă;
- mărire de 7,5% conform art.19 din anexa VI a Legii 153/2017 – pentru realizarea prerogativelor constituționale de apărare, ordine publică și securitate națională, personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil beneficiază de majorarea soldei de funcție/salariului de funcție/salariului de bază cu 7,5%;
Și vom avea următoarea formulă:
- (sal. grilă 2022+ gradație) x 7,5% = salariu functie 2022
- (salariu functie 2022 – salariu functie dec. 2018) : 4 = creștere brută a salariului de funcție ianuarie 2019
De asemenea, ca urmare a creșterii salariului de funcție, polițiștii vor beneficia de majorarea pentru munca prestată în zilele de sâmbătă și duminică și de sărbători legale raportată la noul salariu de funcție.
Am efectuat o simulare pentru agent de poliție cu un salariu de funcție de 2685 lei în luna decembrie 2018 și un număr de 50 ore de weekend lucrate comparativ cu același număr de ore lucrate în luna ianuarie 2019, dar cu salariu de funcție mărit conform Legii 153/2017:
- salariu funcție decembrie 2018 – 2685 lei
- ore SDSL lucrate – 50 ore
- 13.2 lei ora de weekend= 662 lei brut pentru SDSL în decembrie 2018
- salariu de functie ianuarie 2019 – 3301
- ore SDSL lucrate – 50 ore
- 15.5 lei ora de weekend = 775 lei brut pentru SDSL în ianuarie 2019
Sperăm ca până pe data de 14 februarie, atunci când polițiștii vor primi salariu pe card, nu vor mai apărea modificări în programul de salarii, iar polițiștii vor beneficia de aceste sume. Deși creșterile nu sunt foarte pe mari, pe măsura riscurilor la care sunt expuși, polițiștii nu vor mai accepta firimituri, îar în funcție de aceste creșteri vom stabili un calendar al protestelor pe termen nelimitat.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol
47 de răspunsuri
Bună ziua.Ce reprezintă „stimulentul „?
Stimulentul de insertie este un drept acordat persoanelor care se intorc din concediu de crestere copil mai repede de 2 ani.
Buna ziua! Referitor la personalul contractual din Poliție nu se vorbește nimic. Parca am fi inexistenti, cu toate ca plătim aceeași contribuție ca si un agent sau ofiter. Cred ca ar trebui plătită contribuția în funcție de salariu. Ok-ul are un salariu de 1300 lei și plătește 15 lei contribuția la fel ca si ofițerii sau agentii. Plus ca pentru personalul contractual sindicatul nu face nimic.
Faptul ca am postat cu titlu de exemplu un fluturas de salariu al unui politist, nu inseamna ca personalul contractual nu este reprezentat. Calculele si simularile pe salariile personalului contractual sunt pozitive si se situeaza peste media cresterilor specifice politistilor. Din acest considerent am ales sa vorbim despre calculele pe salariile politistilor care contin inca o serie de inechitati salariale.
Sa nu vorbim despre inechitati….
Vi se pare normal ca femeia de serviciu din Poliție sa aiba salariu mai mare decat un referent 1A de la cazier în condițiile în care referentul are acces la informatii clasificate. Si inca ceva….fișa postului unui PC este la fel ca cea a militarului, doar ca agentul are grupa de munca si PC -ul nu. Cand e vorba despre condițiile de muncă…Nu ar trebuie să fie toti la fel?!
De inechitățile salariale ale personalului contractual din poliție când o sa vorbiți ?
Avem un material dedicat cu cifre și simulari pe aplicarea Legii 153/2017.
Așteptăm punerea in aplicare
Cu toate ca multi colegi nu au apreciat pozitive incercarile noastre de a-i informa corect cu privire la impactul Legii 153/2017 asupra salarizarii, singurul nostru scop este sa determinam politistii sa isi calculeze singuri salariile, pentru a nu mai astepta data de 14. Suntem singura organizatia care am facut aceste simulari, chiar cu riscul ca cei de la MAI sa nu respecte legea si cresterile sa fie mai mici. Insa vom reveni si cu calcule ulterioare pentru a demonstra ca tot ceea ce am afirmat a fost justificat, fundamentat si in conformitate cu prevederile legale.
Din ce e compus salariul de funcție????
De ce nu faceți o simulare pe un salariu de ofițer operativ fără funcție de conducere? O sa aveți surprinderea sa constatați ca un post de agent e remunerat la fel sau chiar mai bine ca postul de ofițer. Egalitate, fraternitate, libertate… Propun închiderea academiei de poliție, hai sa facem toți postliceale. Tot banii aia ii luam
S-a ajuns in situatia in care un ofiter cu functie de executie, spre ex de la judiciar, sa ia salariu mai mic decat un agent care merge sa confirme evenimentul! De alea 100 de dosare din fiset nu mai zic!
Si de situația agentului de la judiciar care primește salariul mai mic decât colegul lui ofițer care prestează aceeasi munca, ce ziceți?:) Nu trebuie sa antagonizam sau sa discreditam munca unora sau a altora. E clar insa ca exista o serie de inechitati si discriminări pe care MAI-ul refuza sa le abordeze.
Antena ramanr 10% din vechea functie?
In afara majorarii de 75% pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal si de sarbatoare legala, care se raporteaza la salariul de functie in plata, toate celelalte elemente salariale procentuale se raporteaza la salariul de functie din decembrie 2018.
Ce e cu simularea asta?! Cati polițiști se întorc din creșterea copilului ca sa aiba acel stimulent?! De ce nu ati facut o simulare fara cei 650 lei?? Pe cine vreti sa impresionați?!
Dati la o parte stimulentul si vedeti netul. Nu e mare lucru, trebuie doar sa folositi operatia scaderii. Nu e greu.
din modul cum explicati cresterea salariala ne dam seama si cum ne reprezentati…. nimic clar.
Explicatia nu se rezuma la o imagine. E nevoie sa si cititi Legea 153/2017, nu doar sa va multumiti sa vi se povesteasca
Este vorba de cresterea bruta a salariului… nu net asa cum ati scris
Calculele realizate pornesc de la brut la net. Iar prin comparatie am folosit aceleasi elemente pentru a fi mai usor de intles.
Mars…cand o sa lucrezi in strada si o sa dai de tot felul de persoane..si o sa fi tras la raspundere daca iei o decizie gresita..care trebuie sa o iei pe loc…si cand o sa te expui la riscurile din strada..etc… Atunci sa ridici problema legata de salariul unuia ca tine care sta in birou raspunde la telefon..sau ce faci tu ca personal contractual…pana atunci taci in…
Sa stii ca nu e chiar asa….Daca as sta in birou si as răspunde la telefon….crede-mă că nu aș fi asa de revoltată. Si eu nu am nimic cu cei operativi….eu ma compar cu agenții care ,,stau” in birou ca si mine si au grupa de munca.
numai laudati cresterile
salariilor de functie ale politistilor din ianuarie 2019, nu vedeti ca sunt foarte mici comparativ cu a celorlati bugetari din alte familii ocupationale!
In niciun paragraf al materialelor postate nu „laudam” salariile. Ba dimpotrivă, vrem ca fiecare politist sa fie conștient de efectele legii si de faptul ca sunt pe o poziție mult inferioară pe grila salarizării.
S-a ajuns in situatia in care un ofiter cu functie de executie, spre ex de la judiciar, sa ia salariu mai mic decat un agent care merge sa confirme evenimentul! De alea 100 de dosare din fiset nu mai zic!
Si de situația agentului de la judiciar care primește salariul mai mic decât colegul lui ofițer care prestează aceeasi munca, ce ziceți?:) Nu trebuie sa antagobizam sau sa discreditam munca unora sau a altora. E clar insa ca exista o serie de inechitati si discriminări pe care MAI-ul refuza sa le abordeze.
Mulțumesc pentru explicații! Off-topic: Pentru colegii mei care se împiedică de un stimulent sau se supără că iau agenții cât ofițerii la aceeași munca: pe bune fraților?!? Încă mai avem complexe d-astea?!?
Multumim frumos de vestile aduse !! Multumim de asemenea pentru munca depusa pentru a face rost de aceste informatii !!
Ne bucurăm că există și politisti care apreciază intenția noastră de a informa si de a facilita înțelegerea efectelor legislației incidente.
Buna ziua, va rog sa mi spuneti daca exista premisele introducerii Omm in pensia bruta? Care sunt informatiile care circula cu privire la un nou mid de calcul al pensiilor militare? Va multumesc!
La acest moment nu există informații relevante pe acest subiect. Insa, exista o serie de propuneri/amendamente in acest sens.
De ce pentru salariul de functie din grila din anexa VI la legea 153/2007 se foloseste valoarea maxima a salariului de functie si nu se foloseste valoarea minima? Cand se foloseste valoarea minima si cand valoarea maxima?
Valorile sunt diferite in raport cu funcția ocupată.
Calculele sunt ok. Nu înțeleg de ce ați postat asta, la stimulentul de inserție mă refer? Că să vadă societatea civilă ce salariu mare au polițiștii, și asta înainte de mărire?! Chiar nu se găsea un fluturas clasic sau macar modificat?
A fost un detaliu pe care nu l-am considerat relevant. Acel stimulent de inserție este primit de orice salariat din România care se întoarce mai repede de 24 de luni din concediu de creștere copil.
Puteți sa explicati atunci de ce sunt nemulțumiri?
Sunteți cumva afiliați la Sputnik?! 😃
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/sindicatele-din-penitenciare-acuza-guvernul-masluieste-bugetul-de-stat-si-legislatia-salariala-1076793
https://www.g4media.ro/politistii-si-gardienii-din-penitenciare-anunta-proteste-la-ministere-si-la-parlament-in-7-si-8-februarie.html?source=biziday
Nemulțumirile exista si sunt justificate de inevmchitatile salariale si de poziția pe care politistii o ocupa pe grila salarizării. Faptul ca am informat despre efectele legii 153/2017, nu inseamna ca politistii sunt mulțumiți.
Daca fluturasul prezentat este al unui subinspector cu gradatia 3, atunci ar trebui sa se ia in considerare salariul de functie pe anul 2022 in valoare de 4259 lei, la care se adauga succesiv cele 3 gradatii, ceea ce inseamna 396 lei, adica total 4655 lei, iar la aceasta suma se aduga 7,5% (art. 19 din anexa VI) din 4655 lei, adica 349 lei, rezultand salariul de functie din anul 2022 de 5004 lei. Pentru a afla cu cat se mareste salariul de functie scadem din 5004 lei salariul de functie din dec. 2018 adica 2574 lei, apoi impartim la 4: (5004-2574):4=607 lei. Deci marirea bruta a salariul de functie ar fi de 607 lei, ceea ce inseamna ca noul salariul de functie din februarie 2019 este de: 2574+607=3181 lei. Pe fluturasul din imagine este trecut cu rosu salariul de functie de 3430 lei………DE UNDE?
Gradaţia reprezintă procentaj din salariul de funcţie, nu ar trebui să fie diferită dacă se modifică valoarea salariului din ianuarie?
Gradatia se aplica ca procent la salariul de functie, nu reprezinta procent al salariului de functie.
Puteti sa faceti o comparatie cu cat ia o asistenta ? Ca sa nu mai zic de medici. 🙂
Comparatiile poate sa le faca oricine pentru ca toate grilele sunt publice. Nu cred ca mai exista cineva in 2019 care nu este constient de comparatiile dintre categoriile sociale pe care le stia inca din 2017 de cand a intrat in vigoare Legea 153.
Am doua intrebari:
– salariul de funcție și sporurile mai sunt limitate prin Ordonanța a guvernului la nivelul anilor trecuți?
– in formula de calcul a salariului de funcție sunt inca incluse celelalte sporuri (sa para mai mare), că nu văd separat decât sporul de condiții grele și toxicitate?
Sporurile sunt plafonate la nivelul lunii decembrie 2018 conform oug 114/2018. Iar salariul de functie contine, în continuare sumele compensatorii.
Știe cineva modul de calcul al rubricii „majorare salariu lunar” din fluturaș?
Mulțumesc!
Vrăjeala ieftină cu o așa mărire. Fluturașul este din luna Decembrie 2018. Totuși suntem in 2021. Deci mărirea va fi insesizabila. Sa auzim numai de bine