În urma sutelor de mesaje pe care le-am primit de la colegii care vor să știe concret ce efecte produce raportarea sporurilor la salariul de funcție și nu la salariul de bază din decembrie 2009, am decis să vă prezentăm două fluturașe de salariul de pe luna aprilie, luna începând cu care trebuie aplicate retroactiv prevederile Legii 115/2017.
Unul dintre cele mai prezente conținuturi din mesajele pe care l-am primit sună ceva de genul: „nu este posibil să fim prostiți și să ni se spună că salariile vor crește dar nimeni să nu vină cu simulări concrete să înțelegem ce se va întâmpla cu salariile noastre.” Pe bună dreptate, polițiștii au nevoie de informația reală și concretă pe care o pot verifica tocmai ei. Din păcate, vă rugăm să observați că niciun sindicat nu știe ce efecte va produce art. 4 alin. 2 și 3 din Legea 115/2017, care prevede că sporurile acordate pe bază de pontaj, în cazul poliției, se vor calcula la salariul de funcție (SF) și nu la salariul de bază (SB) din decembrie 2009.
În concret, strict pe aplicarea sporurilor acordate pe bază de pontaj la salariul de funcție, veți constata că diferența dintre salariul de bază din 2009 (SB) și salariul de funcție din 2010 (SF) este insignifiantă sau chiar inexistenă și va genera creșteri de zeci de lei, în niciun caz 300-500 lei așa cum se afirmă prin intermediul „goarnelor” și postacilor celui mai mare sindicat, cu mai mulți membri decât polițiști. Și poate așa vă explicați și de ce MAI nu a prezentat nicio simulare cu efectele acestor amendamente și nici cu impactul transparent generat.
Cu toate că am fost acuzați și blamați, ba că suntem „negativiști”, ba că diminuăm „victoriile” acestor amendamente sau chiar mai rău, că suntem puși de forțe oculte să stârnim polițiștii, vrem să vă reamintim că principalul scop al organizației noastre este informarea corectă, obiectivă și opozabilă. Noi v-am prezentat de fiecare dată atât avantajele cât și dezavantajele fiecăror acțiuni venite din partea MAI și vom continua să fim o sursă de încredere care va genera informări documentate și obiective.
În concret, vă prezentăm două cazuri, unul al unui polițist cu vechime și un al doilea al unui coleg care a intrat recent în sistem. În primul caz, avem un polițist cu 16 ani vechime, ce ocupă funcția de „agent principal”. În fluturașul de mai jos, cu culoarea roșie aveți pe de o parte salariul de bază (SB) la care s-au raportat și aplicat sporurile, iar pe de altă parte, cu culoare albastră aveți salariul de funcție (SF) la care se vor aplica de acum înainte sporurile, dar și noile cuantumuri. Astfel, în urma aplicării retroactive, conform pct. 4 din Legea 115/2017, acest polițist va beneficia de o creștere de 6 lei strict pentru sporurile acordate pe bază de pontaj pe luna aprilie 2017, la care se va adăuga diferența de salariu de merit.
În al doilea caz, avem un fluturaș al unui coleg cu 5 ani vechime, care ocupă funcția de ajutor de șef de post. Și în fluturașul de mai jos, am delimitat cu roșu salariul de bază și sporurile generate, iar cu albastru noua bază de calcul și implicit sporurile generate. După cum vedeți, creșterea în acest caz va fi de 54 lei pentru sporurile acordate pe bază de pontaj pentru luna aprilie, cu mențiunea că polițistul nu va mai beneficia de diferența salariul de merit deoarece, prin creșterea artificială a salariului de funcție de la 1300 la 1450 lei, conform HG 1/2017, acesta va fi absorbit.
Pentru sporul de 40 % pentru asigurarea continuității, vă reamintim că pct. 2 din Legea 115/2017, se impune emiterea unui Ordin de ministru, care probabil va fi supus dezbaterii începând cu săptămâna viitoare, după finalul activității din Camera Deputaților pe proiectul Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice. Vă lăsăm să analizați exemplele puse la dispoziție și de data aceasta avem rugămintea să distribuiți masiv acest articol, pentru a înelege și societatea civilă că marile creșteri anunțate de ministrul muncii și de ministrul de interne în mass media sunt doar niște gogoși bine dospite.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
15 răspunsuri
Ce reprezinta majorare conform art. 15 din Anexa VII? Eu sunt agent I, am 18 ani vechime si nu am asa ceva pe fluturas si nici nu beneficiez de asa ceva.
Este majorarea pentru lucrări de exceptie, ce se acorda din 6 in 6 luni
Acum sporurile nu se calculeaza la valoarea rezultata in urma inmultirii VRS cu coeficientul functiei? Adica o valoare de aprox. 600 lei?
Ce reprezinta, majorare conf art 15 din anexa Vll?nu am asa cva p fluturas…
Este majorarea pentru lucrări de exceptie, care se acorda din 6 in 6 luni.
Sa ii dea in transe ca sunt prea multi.
Nu faceti decat sa va dovediti ineficienta. Zeci de sindicate si forta zero. Cred in voi cat cred in partide, adica deloc. Cand voi vedea un singur sindicat puternic, condus cu mandate de maxim 2 ani, fara posibilitate de prelungire, cu clauza contractuala care sa interzica activitati politice in urmatorii 5-10 ani, atunci ma veti mai convinge sa cotizez la voi! Pana una alta vad doar pe unii care se bat cu pumnii in piept dar nu-i baga nimeni in seama, si pe altii care se prefac a latra iar in spate isi urmaresc interesele personale.
Oirce idee de organizare sindicala are avantajele si dezavantajale ei. Ne intrebam cum ar fi daca ar exista o singura companie de telefonie mobila, o singura televiziunea, sau un singur partid politic. Nu suna putin a comunism? Sigur, e mai simplu sa comentezi decat sa te implici, de aceea multi dintre noi alegem lucrurile simplu…adica sa stam pe margine si sa ne dam cu parerea.
I-mi pare rau sa te contrazic colega de la Europol, eu ocup o functie de agent principal(lucrez la post) si salariul de baza in luna decembrie 2009 era 1526 lei, iar salariul de functie in luna aprilie 2017 era 2647 lei. Te rog sa observi ca diferenta intre cele doua salarii, respectiv baze de calcul, este ceva mai mare de cativa lei…..De altfel apreciez modul in care incerci sa explici anumite lucruri! Mai cauta si vei gasi si altfel de exemple. Sa blamezi pe cineva care chiar incearca sa faca ceva, doar pentru a-i duce munca in derizoriu in interesul unei alte organizatii….pacat!
Noi am postat fluturasul de salariu si calculele aferente pentru ca oricine sa poate sa faca calculele aferente. In privinta unui salariu de functie de 2647, ar fi interesant sa vedem si o poza a fluturasului de salariu, pentru ca este o diferenta foarte mare. In alta oridne de idei, este important sa ca fiecare politist sa stie concret din ce s-a compus salariul de bază din 2009 și din ce se compune salariul de functie din 2010 pentru a putea intelege noul mod de calcul al sporurilor.
Ar trebui sa se facă ceva în privința unor sporuri, de exemplu cel pt. condiții grele și toxic. (antenă), sa fie stabilit la o suma fixa, nu sa fie procent din salariu, indiferent care ar fi el. De ce eu, de exemplu, sa iau 160 lei lunar, iar un ofițer sa ia 320 lei, în condițiile în care lucram amândoi în același birou, în aceleași condiții, același număr de ore…. Ei, ofițerii, sunt radiați mai mult decât agenții?
Cam pesimiste calculele…apropo daca al doilea exemplu are 5 ani vechime inseamna ca e din 2012 in sistem, nu din 2009;nuuuu????eu aveam 890 lei in 2009 si acum 1450, in consecinta nu cred sa fie asa putin.
La un post de televiziune, ministrul Olguta Vasilescu, a afirmat ca incepand cu luna in curs, au primit majorari salariale diferite categorii de bugetari printre care si politistii. 10 lei inseamna marire salariala?
Domnilor lideri,poate le explicati celor peste 70% din angajatii MAI(agenti,subofiteri) cum de nu ati putut sa depuneti amendamente astazi la camera deputatilor,pentru a propune cresterea salariilor agentilor,subofiterilor pentru ca noua lege de salarizare sa nu ramana in forma vehiculata, care creaza diferente salariale intre agenti si ofiteri cu aceeasi vechime in 2022 de peste 2500 ron, la care se vor adauga sporurile si va creste mai mult aceasta diferenta!!!!Colegii v-au tot cerut sa faceti demersurile necesare, insa se pare ca nu ati luat atitudine pentru ca cei care isi risca sanatatea,integritatea lor si a familiilor lor, sa fie remunerati conform acestori riscuri,nu cei care stau ascunsi ca trantorii prin birouri sa primeasca lefuri aproape duble.Ce le puteti spune colegilor si cum ii puteti privii in ochi cand acestia vor constientiza ce prevede noua lege de salarizare si vor lua atitudine???Vor lua atitudine pentru ca nu e posibil ca un politist local-fost gardian public sa castige astazi peste 5000 ron iar un agent de politie 2500-3200ron. Daca legea v-a fi aprobata in forma propusa astazi si ne se va mai putea face nimic,nu ne ramane decat sa incepem in masa sa plecam din sistem sau la pensie ca ii lasam si noi pe ei cu caruta in drum si cu un deficit de personal si mai mare!
Varule esti tare, dar se pare ca cei ca tine sunt tot mai putini, si ma gandesc sa plec din sistem (mosia lor) caci se pare ca asta urmaresc si sunt ajutati la greu de sefii (stapanii ascunsi si servili) de asa zise sindicate, si sa ma duc sa plimb bastonul la politia locala mult mai bine platita si din ce in ce mai vazuta si cu drepturi din ce in ce mai mari si in curand pe toate liniile, se zvonea de trecere a unor birouri la ei, dar nu mai este nevoie, ca in ritmul acesta nu ne vor obliga sa trecem, pt. ca vom pleca singuri, rau am ajuns de rasul prostilor din randul prostimii si ajungem ca milogii sa ne bucuram de orice farama aruncata, ca si cainii de dumicatul aruncat de stapani de la masa si de piciorul infipt in coaste ca totusi sunte bagati in seam…respect.