C.F.P.P. Slatina – de la focar de infecție, la incompetență şi discriminare

Ca o continuare la scrisoarea colegului nostru, postată ieri, o să extindem şi documentăm  problematica existentă la nivelul Centrului de Formare şi Perfecţionare a Poliţiştilor – Slatina, făcându-vă astfel să înţelegeţi de ce o unitate de învăţământ înfiinţată pentru a forma şi perfecţiona miliţieni este incapabilă a produce poliţişti europeni pentru societate.

Însă pentru început vă propunem să pornim de la cadrul legislativ aferent acestui tip de activitate, pe care instituţia Poliţiei Române, care ar trebui să fie garantul respectării normelor legale în ţara noastră refuză să îl aplice. Aşadar, cu toate că prin coroborarea art. 3 alin. 3 din Anexa 4 la O.M.A.I. 140/2016 cu art. 4 alin 1 din H.G. 714/2018 şi art. 1 alin. 1 şi 2 din Anexa la H.G. 714/2018, poliţiştii ar trebui să beneficieze de o indemnizaţie de 20 de lei/zi (dacă nu le este asigurată masa, ca în cazul C.F.P.P. Slatina) şi de o alocaţie de cazare în cuantum de 230 de lei/zi (în contextul în care nu li se pot asigura spaţii minimale de locuit în conformitate cu prevederile legii 114/1996), Ministerul Afacerilor Interne, printr-un punct de vedere abuziv (contrar legii) al Direcţiei Financiare din cadrul aceleiaşi instituţii, preferă să eludeze legea, lezând astfel în drepturi mii de poliţişti anual. Vă ataşăm, mai jos, screenshot-uri doveditoare.

Acum, haideţi să revenim la problemele pe care cursanţii C.F.P.P. Slatina sunt nevoiţi să le înfrunte.

În ceea ce priveşte condiţiile precare pe care Centrul le pune la dispoziţie cursanţilor, pe care colegul nostru le-a descris fidel în scrisoarea adresată organizaţiei noastre sindicale, am avea de adăugat următoarele menţiuni:

  1. de vineri până duminică, pe lângă apa caldă, lipseşte şi alimentarea cu agent termic a dormitoarelor, astfel că nu este de mirare de ce colegi de-ai noştri cursanţi au ajuns la U.P.U. cu pneumonie.
  2. colegilor aflaţi la cursuri (şi mai cu seamă celor care urmează cursul de iniţiere în carieră, cu durata de 3 luni) li se refuză punerea la dispoziţie a spălătorului unităţii pentru spălarea şi uscarea hainelor, astfel că aceştia sunt nevoiţi să facă acest tip de menaj în chiuvetele înguste din băi şi să le întindă la uscat în aceeaşi cameră subdimensionată pentru 6 coabitanţi, care le este şi bucătărie şi dormitor.
  3. majoritatea sălilor de clasă în care poliţiştii urmează cursurile prezintă un aer irespirabil şi toxic pentru sănătatea umană, din cauza mucegaiului.

Dincolo de problemele menţionate anterior, cursanţii au de furcă şi cu mentalitatea şi modalitatea  de a preda  învechite ale unor poliţişti plafonaţi profesional şi care îndeplinesc funcţia de cadre didactice. Aceştia, în afară de a recita din legi şi a prezenta clipuri de la începutul anilor 2000, nu se implică în formarea prin metode practice, adaptate la prezent, a cursanţilor.

Mai mult decât atât, unii aşa-zişi profesori le vorbesc cursanţilor de cu totul alte chestiuni decât materia pe care sunt plătiţi să o predea. Aici, vi-l dăm ca exemplu concret pe comisarul şef Epure Gheorghe, “profesor” de Criminalistică, domeniu tehnico-ştiinţific al Poliţiei Române, care le vorbeşte cursanţilor de “ceakre” “legea atracţiei” “legea rezonanţei” “puterea gândului” şi îi învaţă cum “să intuiască prin conectare mentală la câmpul infracţional, doar pe baza unei fotografii, care este autorul unei infracţiuni”.

O altă problemă este aceea a superficialității cu care medicul unității tratează problemele de sănătate dobândite de cursanți ca urmare a expunerii la condițiile improprii de cazare. Iar aici avem un exemplu concret al unui cursant care s-a prezentat la cabinetul medical al C.F.P.P. având înțepături de purici pe corp, iar medicul, cu toate că i-a recunoscut verbal cauza înțepăturilor, a scris pe rețeta medicală diagnosticul “Dermatită”, eludând astfel realitatea, fapt ce ne duce cu gândul la o complicitate cu managerii Centrului, care în dorința de a-şi proteja scaunele, fac tot ce le stă în putință pentru ca felul în care sunt tratați majoritatea cursanților să nu se afle la nivel de IGPR şi Minister.

În următoarea parte a comunicatului vă devoalăm dublul standard al cazării în C.F.P.P. Slatina. Aşa că, dacă eşti fericitul deţinător al P.C.R., ai ocazia să fii cazat în condiţii mai mult decât decente, chiar şi singur în camera cu două locuri, în cele circa 20 de încăperi renovate pe granturi elveţiene şi norvegiene, unde beneficiezi şi de apă caldă non-stop, pe lângă celelelte facilităţi ce se pot observa în imaginile de mai jos.

Iar pentru a vedea că problema principală a Centrului de Formare şi Perfecţionare a Poliţiştilor – Slatina este cea a managementului defectuos, vă lăsăm să vedeţi cum este amenajată partea de curte comună care se află în administrarea I.J.J.Olt.

De asemenea cursanților nu le este permis în pauze să părăsească incinta centrului pentru a-şi procura hrană, tocmai pentru a mânca la cantina şi bufetul amenajate în unitate. Oare al cui bussines este? Lucrările de renovare au fost făcute pe porțiuni, bine delimitate, din cele 3 paliere ale clădirii, tocmai pentru a separa “PCR” de “restul lumii”. Oare aşa o fi fost proiectul sau “în hârtii” e renovată întreaga clădire?

La final, vă informăm  că Sindicatul Poliţiştilor Europeni – Europol va aduce la cunoştinţă, în scris,  noului ministru al M.A.I., toate problemele consemnate în comunicat. De asemenea, vom  sesiza atât  Direcţia de Sănătate Publică şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminărilor, cât şi Direcția Medicală din M.A.I., cu privire la comportamentul neprincipial al medicului C.F.P.P..

Totodată, vom deschide şi acţiuni în instanţă împotriva deficienţelor identificate, ocazie cu care vom solicita şi despăgubiri materiale şi morale pentru condiţiile improprii pe care membrii noştri de sindicat au trebuit să le îndure.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: C.F.P.P. Slatina – de la focar de infecție, la incompetență şi discriminare

Distribuie

Un răspuns

  1. Daca stam putin si analizam tragem urmatoarea concluzie,management defectuos!Dar ,daca coordonatorul de Centru nu a terminat Academia sau macar Scoala de subofiteri,ce sa faca saracul,atat poate!Ii lipit de scaunul de conducere si doar atat!Management defectuos si o gestionare slaba a resurselor umane si materiale!Bravoo celor care mai au curaj si coloana vertebrala sa indrepte niste lucruri care merg prost in institutiile noastre!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută