Bolnavii psihic au prioritate față de polițiști

Din ce în ce mai mulți colegi ne sesizează despre modalitatea în care sunt ”obligați” să îndeplinească anumite sarcini, pentru că nu le putem numi atribuții, cu privire la imobilizarea si transportul persoanelor cu tulburări psihice, către unitățile medicale de profil.

Cu toate că există un protocol de colaborare interinstituțional, încheiat încă din 2006 între Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Sănătății privind punerea în aplicare a Legii nr. 487/2002 a sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice, precum şi a prevederilor art. 105, 113 si 114 din Codul penal, nici până în ziua de astăzi nu există o procedura clară de lucru, care să fie pusă în aplicare în mod unitar, la nivel național.

Au fost foarte multe situații în care colegii noștri au fost sesizați despre existența unui astfel de caz, au acordat sprijin celor de la Serviciile Județene de Ambulanță, au făcut atât pe brancardierii cât și pe medicii, ca la finalul misiunii să fie ”lăsați în drum”. Unii dintre ei au rămas în drum la peste 80 km de unitatea de poliție din care făceau parte, doar pentru simplul motiv că nu au făcut deplasarea cu autospeciala din dotare ci au mers în ambulanță, împreună cu bolnavul psihic, în timp ce asistentul medical stătea în dreapta șoferului.

Și să nu vă gândiți că șefii colegilor noștri nu cunosc această situație. O cunosc foarte bine, însă au mereu același răspuns care te lasă inert : ”Orientează-te!”. Cu toate că în protocol este prevăzut clar la art. 13. (1) Modalităţile practice de realizare a cooperării între structurile competente ale părţilor vor fi reglementate distinct, prin instrumente de colaborare încheiate între Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Ministerul Sănătăţii în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului protocol, niciun șef nu a dispus cum se lucrează efectiv, ce sarcini are fiecare parte componentă a acestui grup sau care este procedura după care se aplică prevederile protocolului, care de altfel este destul de vag și general, tocmai pentru că a fost lăsată posibilitatea Poliției Române și celorlalti semnatari, să-și stabilească varianta de lucru cea mai practică și eficientă.

Pe acestă cale sesizăm conducerea Inspectoratului General al Poliției Române cu privire inadvertențele neaplicării corespunzătoare a prezentului protocol, cât și cu privire la lipsa procedurilor de lucru și solicităm să rezolve cu celeritate problemele semnalate, mai ales din prisma faptului că trenează de ani de zile și îngreunează activitatea colegilor din structurile operative.

Puteți trimite propunerile dvs. cu privire la modalitatea de lucru și forma procedurii la adresa de e-mail: sindicateuropol@gmail.com sau ne puteți contacta la numărul de telefon de pe site/pagina facebook.

Sindicatul EUROPOL: Bolnavii psihic au prioritate față de polițiști