Bode vinovat de dezastrul admiterii în școlile de poliție

În ciuda faptului că deficitul de personal înregistrat în rândul angajaților din Ministerului Afacerilor Interne a atins praguri alarmante, iar  serviciul polițienesc nu mai poate fi asigurat în condiții optime pentru asigurarea siguranței cetățenilor plătitori de taxe și impozite, asistăm în acest an la una dintre cele mai dezastruoase sesiuni de admitere din punct de vedere organizatoric, foarte mulți dintre candidații sesiunii anterioare de admitere în școlile de poliție fiind în imposibilitatea de a mai susține proba de evaluare psihologică.

Atitudinea de nepăsare și indiferență a celor ce ocupă funcții de conducere în MAI este greu de digerat în condițiile în care profesia de polițist a devenit eminamente neatractivă din cauze generate de modul în care Lucian Bode și predecesorii săi au girat un adevărat dezastru în privința politicii de resurse umane, dintre care putem enumera pe cele mai elocvente:

• politizarea excesivă a structurilor din MAI;
  • împuternicirile succesive concomitent cu refuzul de organizare a unor concursuri transparente (a se vedea sutele de concursuri cu 1 singur candidat);
  • salarizarea precară, discriminatorie, inechitabilă și care este la cel mai scăzut nivel din ultimii ani în raport cu puterea de cumpărare;
  • condițiile de muncă, inclusiv volumul de muncă, volumul activităților, lipsa logisticii;
  • lipsa predictibilității carierei și lipsa unui sistem de recompensare a muncii, bazate pe criterii de meritocrație;
  • lipsa legislației care să protejeze polițiștii și să le ofere instrumentele juridice necesare pentru a fi eficienți și a furniza siguranță pentru comunitate;
  • atacurile constante ale politicienilor demagogi cu privire la sistemul de pensii militare de stat, etc.

Astfel, unei mari părți din numărul candidaților de la sesiunea de admitere organizată în perioada octombrie-decembrie 2022 care au fost programați să susțină evaluarea psihologică în data de 10 noiembrie 2022 și au fost declarați inapt, le-a fost menținută valabilitatea rezultatului evaluării psihologice timp de 6 luni, conform prevederilor art. 21 din OMAI nr. 23/2015 privind activitatea de psihologie în Ministerul Afacerilor Interne, fără a mai putea participa la o nouă evaluare care să aibă același scop.

Articolul 21

(1) Valabilitatea documentelor cuprinzând rezultatele evaluărilor psihologice efectuate în condițiile art. 11 și 12 alin. (2) este de 6 luni de la data emiterii.

(2) Pe durata de valabilitate prevăzută la alin. (1), titularii nu pot participa la o nouă evaluare psihologică în același scop cu evaluarea inițială, cu excepția cazului în care a fost admisă contestația în condițiile art. 20.

Practic, toți candidații din sesiunea de admitere octombrie-noiembrie 2022 care au susținut evaluarea psihologică în data de 08 noiembrie 2022 și au fost declarați inapt, ar fi putut să susțină o nouă evaluare psihologică doar începând cu data de 08 mai 2023, cu atât mai mult cu cât conform calendarului de admitere stabilit prin Dispoziția directorului general al Direcției Generale Management Resurse Umane nr. II/11826 din 13.04.2023 privind organizarea și desfășurarea, în sesiunea aprilie – iunie 2023, a concursurilor de admitere în unitățile de învățământ postliceal ale Ministerului Afacerilor Interne,  această activitate putea fi realizată până la data de 15 mai 2023.

Astfel, din datele pe care le deținem vă putem preciza că pentru sesiunea de admitere în școlile de poliție “Vasile Lascăr” Câmpina, Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca și ”Avram Iancu” Oradea organizată la sfârșitul anului 2022, în vederea ocupării celor 1640 de locuri au fost înscriși aproximativ 5000 de candidați (3,04 candidați/un loc), numărul acestora reducându-se drastic după susținerea probei de evaluare psihologică și a celei fizice, în cursa pentru ocuparea celor 1640 de locuri rămânând doar 2259 de candidați, dintre aceștia promovând etapa finală a examenului de admitere, reprezentat de proba scrisă doar un număr de 2184 (1,33 candidați/un loc).

Așadar, întreaga bază de selecție reprezentată de cei 5000 de candidați a înregistrat o scădere  de 56,32% ca urmare a parcurgerii probelor de evaluare psihologică și a performanțelor fizice, fără a mai lua în calcul procedura examinării medicale care s-a realizat ulterior promovării probei scrise, procentul de nepromovare a sesiunii de admitere înregistrând noi creșteri.

După acest record negativ, în contextul în care profesia de polițist a devenit total neatractivă, pentru sesiunea de admitere în școlile de poliție din perioada aprilie-iunie 2023 am constatat că pentru cele 1640 de locuri scoase la concurs, de această dată au aplicat doar 3500 de candidați (2,13 candidați/un loc). Conform estimărilor noastre, din numărul total de 3500 de candidați apreciem că aproximativ 1000 dintre aceștia sunt dintre cei care au promovat proba evaluării psihologice în sesiunea de admitere din perioada octombrie-noiembrie 2022.

Cu toate că am solicitat conducerii Ministerului Afacerilor Interne efectuarea unei analize pentru dispunerea măsurilor organizatorice  astfel încât candidații declarați inapt la sesiunea octombrie-decembrie 2022 să fie programați pentru susținerea evaluării psihologice până la data de 15 mai 2023, astfel încât prevederile art. 21 din OMAI nr. 23/2015 să nu producă efecte discriminatorii față de aceștia,   am constatat că Lucian Bode, prin specialiștii structurilor implicate în procedura de admitere pe care îi păstorește de pe bancheta din spate, nu este interesat de un demers care ar fi contribuit pe deplin la creșterea bazei de selecție în vederea ocupării cu certitudine a celor 1640 de posturi.

În contextul în care la nivel național toți candidații au susținut proba de evaluare psihologică în data de 06 mai 2023, deși termenul limită pentru realizarea acestei activități este reprezentat de 15 mai 2023, MAI-ului nu îi va mai rămâne, dacă păstrăm proporția procentuală de promovabilitate de la sesiunea anterioară, decât să adopte strategia angajărilor de personal din Sri Lanka, Pakistan, Nepal sau Sudan, în contextul în care interesul față de profesia de polițist este în continuă scădere, iar politica de resurse umane a ministerului sub actuala conducere este dezastruoasă.

Echipa Sindicatului Europol.

Sindicatul EUROPOL: Bode vinovat de dezastrul admiterii în școlile de poliție

Un răspuns

1. Normal ca e asa cand au incercat sa îngreuneze traseul aplicativ doar din motiv ca au promovat si fete, o discriminare totala, suntem multe care am invatat si am facut traseul perfect inainte de modificări.
    La traseu cred ca trebuie sa ne testam forta, rezistența si viteaza! Nu cred ca acel traseu este gandit, persoanele înalte nici nu se chinuie si multi nu au forta noastra, cat despre nota la scris…trebuia sa ramana nota la scris, iar sportul admis si respins!