BINGO! MAI a constatat că protecția polițistului este condiționată de legislație

Sindicatul EUROPOL a fost invitat pentru data de astăzi, la ora 17:00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, unde va avea loc o dezbatere informală despre propunerile identificate pentru creșterea autorității polițistului și implicit protecția acestuia.

Este evident că în urma tragediilor din cursul acestui an, se impunea să ne așezăm la masă și să găsim soluții comune pentru cazurile în care viața polițiștilor este pusă în pericol în timpul în care aceștia sunt nevoiți să intervină. Cu toate acestea însă, se pare că am fost singurii care am avut dreptate atunci când am contrazis-o pe Carmen Dan, ministrul MAI dar și pe ceilalți lideri de sindicat care afirmau sus și tare că Statutul Polițistului este de vină pentru aceste tragedii.

E de înțeles că ministrul MAI nu avea de unde să știe în câte acte normative este reglementată activitatea polițiștilor, dar este de neînțeles de ce liderii de sindicat au insistat și ei că Statutul Polițistului trebuie schimbat pentru ca cei care acționează în stradă să aibă parte de protecția și autoritatea cuvenită. Bine, le putem găsi și lor o scuză pentru atitudinea manifestată la fiecare tragedie care a avut loc, de la „Dulăul” și până la Sorin Vezeteu, în care singura vină pe care o găseau se referea la un Statut al Polițistului „depășit”, „învechit” și care trebuie adus la „standarde europene”, și asta doar pentru a proteja de fapt miniștrii și pe cei din conducerea MAI care erau principalii vinovați pentru lipsa reglementărilor. Numai dacă ne gândim la pensionarii noștri de seamă, începând de la liderul SNAP Iulian Surugiu, cel mai în vârstă subinspector al țării făcut pe vremea lui Oprea, putem realiza că aceștia sunt rupți de realitate și nu mai au niciun habar de pericolele pe care le întâmpină polițiștii în stradă.

În realitate, organizația noastră a avut dreptate (mai jos aveți extrase din pozițiile din trecut pe care le-am avut) atunci când a susținut modificarea legislației complementare Statutului Polițistului, cea care de fapt stabilește modul de acțiune al polițistului. Până la urma noi trebuie să ne asigurăm că polițistul nu devine o victimă. Trebuie să îi punem la dispoziție reglementări care să îi permită să se apere chiar folosind armamentul în situația în care apreciază că viața îi poate fi pusă în pericol.

http://sindicateuropol.ro/politistii-nu-sunt-sclavii-incompetentei-guvernantilor/#more-1553

„Chiar dacă la nivel de minister s-a luat că o măsură imediată discutarea schimbării Statutului poliţistului, nu putem crede sub nici o formă că prin această schimbare poliţistului îi va creşte autoritatea,Credeţi că nişte modificări aduse pe hârtie la nişte articole îi va împiedică pe delincvenţi să atace poliţiştii?”

http://sindicateuropol.ro/de-vorba-cu-ministrul-mai-pe-peronul-insangerat-al-garii-burdujeni/#more-1506

„Politistii s-au plans, domniile lor au ascultat dar nu stiu si ce au inteles ca trebuie facut. De acord am fost toti ca statutul politistului trebuie schimbat, dar impreuna cu actele normative complementare pe care le folosim zilnic in exercitarea atributiilor de  serviciu. Am intrebat, de ce, doar dupa ce moare un politist se grabesc sa umble la legislatie? De ce pana acum nu s-au sinchisit politicienii sa schimbe statutul ? Intrebari fara raspuns…” 

http://sindicateuropol.ro/intalnire-de-criza-mai-sindicate/#more-1502

„Reprezentanții organizației noastre au susținut că nu apreciază că modificarea Statutului este crucială, ci mai degrabă ne îndreptam atenția în alte2 direcţii vitale și care pot aduce rezultate imediate:

 • procedurile de lucru folosite de polițiști în exercitarea atribuţiile de serviciu și implicit a prerogativele funcţiei publice

În acest sens, în privinţa modului în care poliţistul îşi exercită atribuţiile de serviciu, apreciem că un poliţist se va putea apară în faţă unor pericole doar dacă va avea mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte folosirea mijloacelor din dotare, şi aici vorbim chiar şi de mijloacele prevăzute de Legea 218/2002 şi care nu se regăsesc în dotarea noastră astăzi (baston cu electosocuri) iar aceste modificări pot opera de îndată pentru că sunt în pixul ministrului şi al specialiştilor din MAI.” 

Ne bucurăm în cele din urmă că și specialiștii MAI au înțeles că în privința protecției și autorității polițistului Legea 360/2002 privind Statutul Polițistului este ultimul care trebuie modificat. De fapt ceea ce se impune a fi amendate sunt prevederile actelor normative care reglementează activitatea polițistului și modul de exercitarea a atribuțiilor de serviciu. Mai jos aveți propunerile înaintate de MAI, alături de fundamentarea acestora.

Viitorul ne aparține!

Echipe Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: BINGO! MAI a constatat că protecția polițistului este condiționată de legislație

Distribuie

2 răspunsuri

 1. Prin supraincriminare nu rezolvi lucrurile. Situatia impune o rezolvare mai simpla. Ultrajul la politist si altele asemenea din proiectul lg 61/1991 sa fie cercetate si judecate in procedura de urgenta.
  Degeaba este o fapta anume infractiune daca dosarul va zacea in sertar la parchet. Nu vedeti ca politistul de la gorj batut a ramas pe tusa ? Nu retinere nu arestare autor. Restul e cancan. Daca politistul nu e in siguranta, nimeni nu este. E simplu. Cereti pocedura de urgenta !

 2. Apreciez propunerile si efortul vostru.Am intervenit cu multe comentarii legat de necesitatea abgardarii legislatiei.Le sintetizez,poate va vor ajuta acum.
  -linistirea populatiei prin scoaterea imediata a celui violent din zana de interventie
  -inlaturarea procedeelor de incatusare la gramada a unui violent,fara folisirea mijloacelor tehnice permise:gaze,electrosocuri,substante paralizante
  -eliminarea oricaror discutii inutile si provocatoare
  -indepartarea curiosilor pana la banda de interdictie,obligatorie
  -evitarea interventiei,sau a deplasarii la interventie fara sprijin colegial,al altor structuri in colaborare sau a catatenilor aflati in preajma,nomibalizati in acest sens.
  -refolosirea cainilor de serviciu
  -reconfigurarea echipelor de voluntari,conform legislatiei existente
  -mentinerea in structurile strazii a politistilor apti fizic,evaluarea cestora si plata unor sporuri salariale atractive,includerea in grupa speciala de munca,necesara la pensionare
  -eliminarea vaicarelilor pe media
  -sanctionarea defaimatorilor institutiei ori a celor ce prezinta stiri false,pe media,filme,schouri,etc.
  -obligativitatea intrarii in posturile stradale numai cu echipamentul prevazut anume de lege si consemnat in buletinul postului.Neasigurarea materiala absolva de raspundere politistul si sase rasfranga si impotriva factorilor responsabili
  -cercetarea prealabila a politistului pentru ultraj sa se faca,prin delegare de competenta tot de politisti anume desemnati,cu propunerile de rogoare.Conducerea la sediu,retinerea sa fie obligatorii,apoi propunerea de arestare
  – folosirea procedurii flagrante sa fie obligatorii la infr.de ultraj.Avand o lege puten creia si obligatii pentru procurori si instante.
  -nefolosirea media in actiuni
  -eliminarea din practici a unor proceduri de prost gust.O floare in loc de santiune.V-am oprit sa va ofer o fkoare ca este ziua femeii.Nu se face.Amestecam sobrietatea politistului cu galanteria civilului.Sau avem pacate si le spalam?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută