Bilanțul personalului MAI infectat cu COVID-19

Așa cum precizam și într-un comunicat anterior, încă de la începutul pandemiei, Ministerul Afacerilor Interne a ținut ascuns numărul de angajați care sunt infectați cu noul coronavirus, deși majoritatea dintre polițiști au fost în linia întâi, iar riscul de infectare era iminent. Având în vedere solicitarea  trimisă instituției cu privire la numărul de angajați infectați, până la data de 12.05.2020, cu doar 2 zile înainte de ieșirea din starea de urgență, MAI ne prezintă următoarea situație:

• numărul total de angajați din cadrul M.A.I. aflați în autoizolare/carantină este de 4168;
  • numărul total de angajați din cadrul M.A.I. care au ieșit din autoizolare/carantină este de 3675;
  • numărul celor care au fost vindecați este de 246;
  • numărul total de angajați din cadrul M.A.I. confirmați cu virusul COVID-19 este de 404:
  1. Inspectoratul General al Poliției Române – 95;
  2. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră – 22;
  3. Inspectoratul General al Jandarmeriei Române – 88;
  4. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – 127;
  5. Alte structuri din subordinea MAI – 72.

Așa cum Ministerul Sănătății a făcut publică lista numerică cu cadrele medicale infectate cu COVID-19 pentru fiecare unitate spitalicească, era firesc ca și Ministerul Afacerilor Interne să procedeze în mod similar. De asemenea, așa cum pentru cadrele medicale din prima linie, prin ordonanță de urgență s-a acordat stimulent de risc, și angajații MAI aflați în prima linie trebuia să beneficieze în aceeași măsură de acest stimulent. Iar cifrele cu angajații MAI infectați/carantinați sau izolați arată în mod clar că riscurile la care sunt supuși aceștia în exercitarea atribuțiilor de serviciu sunt incomensurabile. Ministrul Vela a spus că va acorda și angajaților MAI acest stimulent, însă a dorit să râmână doar la stadiul de promisiune. Numărul angajaților MAI infectați cu SARS-CoV- 2 aflați în prima linie crește simțitor de la o zi la alta din cauza misiunilor specifice pe care aceștia le desfășoară, fie în stradă sau la frontierele țării, în prezent numărul celor infectați fiind cu mult mai mare față de situația statistică de la ieșirea din starea de urgență.

Sindicatul EUROPOL: Bilanțul personalului MAI infectat cu COVID-19