Bătălia dintre MAI și MJ pentru transferul unei părți din structurile poliției judiciare capătă noi dimensiuni, aparent favorabile polițiștilor. După ce în Programul de guvernare Stelian Ion, ministrul justiției și-a asumat preluarea poliției judiciare în structurile parchetelor, Lucian Bode, ministrul MAI a respins categoric această măsură, conștient fiind de faptul că se va pierde controlul pe dosarele penale.
Ulterior, după schimbul de replici dintre cele două ministere, MJ-ul a trecut la acțiune și a format un grup de lucru care să analizeze modalitatea de transpunere a acestei măsuri, cu mai multe scenarii ipotetice prin care se poate realiza, care ne-au fost prezentate la întâlnirea avută între Sindicatul Europol și ministrul justiției. În acest sens, fiind consultată și organizația noastră.
Aceste acțiuni concrete ale MJ-ului, și faptul că marele atu al unei astfel de modificări structurale ar fi adus un beneficiu financiar pentru polițiștii care urmau să fie preluați, asta în contextul în care un polițist detașat la DNA sau DIICOT primește de 3 ori salariul pe care l-ar fi avut ca polițist, de aproximativ 10-12.000 lei, precum și condiții decente de muncă (sedii și tot ce ține de baza logistică), motiv pentru care MAI-ul a intrat în fibrilații și încearcă să identifice o variantă prin care să „ia ochii” polițiștilor judiciariști, în așa fel încât să nu își mai dorească salariile de la MJ.
Astfel, în cursul ultimelor 2 săptămâni, la nivelul conducerii MAI se analizează mai multe scenarii prin care sporul de 10% pentru suprasolicitare neuropsihică (sporul de judiciar) să fie mărit până la 25%. De menționat este că polițiștii judiciariști din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate, beneficiază deja de un cuantum de 20% al acestui spor.
Acest scenariu ar putea aduce sume nete de 180-400 de lei, în funcție de grad, funcție, vechime și poziția ocupată.
Această inițiativă readuce în prim plan mai multe aspecte pe care tindem să le uităm, respectiv:
– De acest spor beneficiază o serie de șefi care nu au nicio tangență cu activitatea de urmărire penală, nu au avut în lucru niciun dosar și nu au efectuat propriu-zis acte de urmărire penală. Este o formă frauduloasă de a-și completa veniturile, mai ales în condițiile în care, astăzi, 10% la salariul lor de funcție înseamnă și 400-500 lei, în timp ce pentru un agent de poliție poate însemna maximum 180 lei;
– Nu se face o diferențiere în privința volumului de muncă al polițiștilor care lucrează în dosare penale, în condițiile în care unii au 10 dosare tot anul iar peste alții pică fișetul cu sute de dosare penale pe care le au în lucru;
– Dacă această sumă derizorie de încă 10%-15%, care va însemna aproximativ 200 lei, este îndestulătoare în raport cu munca depusă, sacrificiile, efortul și riscul la care sunt expuși polițiștii judiciariști.
Vă reamintim că 85% din polițiștii care fac parte din structurile poliției judiciare, lucrează oficial de luni până vineri de la 08-16, iar „la negru”, sunt determinați să se prezinte la toate evenimentele din afara orelor de program, fără însă a fi plătiți pentru perioada în care se află la dispoziția instituției. În măsura în care vom obține noi informații, vă vom comunica.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
7 răspunsuri
Se reia o veche problema nesoluționată . Și care va rămâne la fel!
Motivul ? Lipsa banilor, evident!
Aveți două paranteze cu „link” în ele, și la ambele ați uitat să puneți legătura către documentațiile respective.
Am remediat. Mulțumim pentru observație
34 de ani am lucrat în sistem din care 19 la fostele birouri de cercetare penală.
Nu am avut sâmbătă sau duminică fără evenimente, mă deplasam cu auto proprietate personală și 80 km fără a mi se deconta benzina, sau fără să fiu plătit pentru munca în afara programului.
Era vreun eveniment grav lucram și 48 de ore fără odihnă.
Dar a trecut și acum ne întrebăm de ce avem tensiune, diabet și alte nenorociri.
Am servit patria și ne-am făcut meseria, atât și nimic mai mult.
Să trăiți.
Eu sunt de părere ca nu se dorește ca polițiștii OCPJ sa fie motivați… Un coleg care lucrează la dispecerat sau op câștiga cu 7-800 lei în PLUS și după terminarea serviciului își închide telefonul.. Toți speram la mai bine însă…
Te roade invidia , de sari la gîtul colegilor, mută-te și tu la poartă, și nu mai face aluzie la colegii.
Noi, politistii care ne încadrăm pentru pensionare la limita de vârstă, am mai putea sta in serviciu dacă instituția ne-ar arata puțin respect.
Cazul meu, 25 de ani politie judiciara, ultimul grad profesional in urma cu 11 ani și de atunci întuneric.