Compensația de chirie pentru polițiști este una dintre cele mai controversate probleme cu care se confruntă aceștia și de asemenea, a creat o serie de inechități în rândul acestora. Actul normativ care reglementează acrodarea compensației de chirie pentru polițiști, respectiv Hotărârea de Guvern nr. 284/2005, va fi modificat.

Modificările care survin actului normativ sunt deopotrivă  urmare a modificărilor aduse Codului fiscal în anul 2018, cât și a memoriilor  adresate atât de organizația noastră, cât și de celelalte organizații.

Astfel că, prin modificarea Codului fiscal prin Ordonanța de urgență nr. 18/2018 s-a eliminat obligativitatea înregistrării contractelor de închiriere la administrația financiară și a rămas doar în sarcina proprietarului de a-și declara veniturile din chirii prin completarea declarației unice. Pe cale de consecință, polițistul  va   anexa la dosarul pentru decontarea compensației de chirie doar contractul semnat între el și proprietar.

Dar ceea ce e cel mai important penntru polițiști în modificarea HG 284/2005, reprezintă abrogarea art.2, lit. fşi-a stabilit reşedinţa în localitatea în care a fost numit în prima funcție sau mutat în interesul serviciului, la adresa locuinţei închiriate potrivit lit. e).

Prin această modificare esențială pentru polițiști, aceștia nu vor mai fi nevoiți să-și stabilească reședința sau domiciliul în localitatea în care au fost numiți în primă funcție sau mutați în interesul serviciului pentru a putea beneficia de compensația de chirie.

Abrogarea acestei prevederi, repară inechitățile pe care polițiștii le-au suportat, având în vedere că pentru celelalte structuri de apărare și ordine publică, respectiv Ministerul Apărării Naționale, această prevedere discriminatorie nu există.

Numai anul trecut am adresat cel puțin trei memorii Ministerului Afacerilor Interne în care sesizam  această situație a polițiștilor și am venit la momentul respectiv cu exemple destul de concludente, unde colegii noștri de la poliția de frontieră Aeroport Otopeni sunt obligați să-și stabilească resedința în orașul Otopeni unde primesc o compensatie de chirie  cuprinsă intre 350 și 550 lei și plătesc o chirie de peste 300 euro, în condițiile în care majoritatea lucrătorilor sunt tineri,  proveniți fie din școlile de profil, fie din  încadrări din sursă externă, iar efectivul acestora ajunge la aproape 400.

Acesta nu este un caz singular. Avem și cazul polițiștilor încadrați la secțiile de poliție rurală, unde apa curentă și alte necestitati indispensabile  sunt o utopie, unde wc-ul   e la 50 de m în spatele  sediului și unde te consideri un norocos  dacă mai găsești apă în fântâna de pe ulița satului.

Vineri, în ședința Comisiei de Dialog Social care va avea loc la sediul Ministerului Afacerilor Interne vom susține această modificare, iar dacă aveți alte propuneri pentru modificarea Hotărârii de Guvern nr. 284/2005 privind acordarea compensației de chirie pentru polițiști, vă rugăm să ne trimiteți fie pe adresa de email sindicateuropol@gmail.com, fie pe adresa de facebook Sindicat Europol.

Viitorul ne aparține !

Echipa Sindicatului Europol

 

CITESTE AICI Proiect_HG_modif_acte_normative_chirie

Sindicatul EUROPOL: Banii de chirie pentru polițiști în discuție la MAI. Modificări importante pentru polițiști

Distribuie

27 de răspunsuri

  1. Speram sa se modifice ceva pana la urma. Eu lucrez in Cluj primesc compensatie de chirie 660 lei si in realitate plătesc 350 de euro chirie. Nu mi se pare normal. Exista inca diferenta mare la acordarea compensatie de chirie între ofițeri și subofițeri. Speram sa ne ajutati. Numai bine.

    1. Din pacate la acest moment sunt discutate doar actele normative subsecvente celui superior in care se stabileste dreptul la comepnsatie de chirie, care este art. 31 din Statutul Politistului. Evident ca miza acolo este, insa pana atunci este important si sa simplificam si sa debirocratizam mecanismul actual de acordare a compensatiei de chirie.

      1. Nu cred că miza finala este cum spuneți dvs. Noi nu am fost in stare să ne desprindem de raportarea la anul 2009. Daca s-ar face desprinderea aceasta nici nu ar mai fi nevoie de alte ajustări, ar crește totul de la sine. Din toate categoriile bugetare apărarea și ordinea publica a rămas cam la urmă. Vedem ce va fi dar după părerea mea încă un praf in ochi. Ne facem că modificăm dar rămâne la fel. Cred că ar trebui o reală implicare a sindicatelor, nu numai pt impresie artistică.

        1. Asteptam cu mare interes orice fel de colegi care vor sa se implice in activitatea sindicala si care cred ca pot veni cu modalitati noi de a constrange MAI-ul sa modifice cadrul legislativ in acest sens. Impactul financiar este cel care determina refuzul de a modifica raportarea la acest moment.

  2. Buna ziua, spuneti mi va rog, din ce stiti d voastra, in cazul in care beneficiez de compensatie de chirie, si intentionez sa ma trasfer de la jandarmi la politie, in aceeasi localitate, se considera ca m as transfera la cerere si pierd compensatia de chirie? Multumesc.

    1. Mutarea in interes de serviciu si mutarea la cerere sunt determinate de modul in care scrieti dvs raportul in primul rand si apoi de modul in care se regaseste numirea in actul administrativ. Va recomandam sa mentionati in raport „Sunt de acord cu mutarea in interes de serviciu…”. Daca in schimb veti fi mutat la cerere, va veti pierde dreptul la compensatia de chirie.

      1. Multumesc frumos, asa ma gandeam si eu. In schimb nu cred k as putea(legal) sa mentionez in raportul de mutare prin transfer, in interes de serviciu. Se poate aproba asa ceva?

    2. Prost! Dacă ești mutat chiar la cerere… Dar în aceeași localitate beneficiezi în continuare de chirie!

      1. Prima conditie este sa fi numit in prima functie sau mutat in interesul serviciului, conform prevederilor HG 284/2005

  3. Totuși , pentru cei din Poliție se mai zbate cineva și se obțin beneficii, dar din păcate pentru noi cei care suntem la jandarmi, făcând parte din același minister, nu se aplica aceleași reguli și aici fac referire la faptul ca nu se decontează transportul de la locul de munca la domiciliu și invers, chiar dacă avem pana in 70 km sau mai mult de 70 km, așa cum colegilor din poliție li se decontează. Și aici se face discriminare între personalul aceluiași minister.

  4. Sunt chirias intr-o locuinta anl si nu beneficiez de compemsatie de chirie fiind din fondul locativ de stat.Exista modificari referitor la acest lucru? Multumesc.

  5. Din cate stiu eu, se tine cont de prima numire sau mutare in interesul serviciului. De vreme ce ai ajuns in acea localitate prin una din cele doua variante, indiferent de cate locuri de munca schimbi (la cerere sau in interesul serviciului) compensatia de chirie se pastreaza.

  6. Se știe ceva, s-a aprobat în locul compensației de chirie cu plata unei sume compensatorii a unui procent din rată pt achiziționarea unei locuințe? (parcă era ceva în discuție), mulțumesc anticipat!

  7. Imi puteti spune cand vor fi incadrati cei care au participat si au declarat admisi la recrutarea din sursa externa din 17.03 2018?

  8. De ce nu putem beneficia si noi cei din MAI de compensatia de chirie așa cum pot beneficia cei din cadrul Ministerului Justiției sau Ministerul Public? Eu cred ca ar trebui eliminat criteriul “ mutat la cerere” sau “ mutat in interes de serviciu” in vederea obținerii acestei indemnizații…

  9. Bună ziua, cei care locuiesc în apartamente ANL nu beneficiază de compensația de chirie pe motiv că sunt locuințe din fondul locativ de stat. Jandarmii, pompierii și cei de la Mapn beneficiază de această compensație. Întrebare: cu noile modificări ale HG o să beneficieze și polițiștii care locuiesc în Ap. ANL mulțumesc.

    1. Problema aceasta nu face obiectul discutiilor de maine. Daca cumva aveti cateva cazuri concrete de la pompieri si jandarmi ne-ar ajuta foarte mult. Situatia ANL-urilor este una inca in discutie. Doar prin interpretari ale actelor normative s-a dedus ca face parte din fondul locativ de stat.

      1. Cu tot respectul, dar mă gândeam că se știe la nivelul dv că jandarmii, pompierii beneficiază . Concret, în scară unde locuiesc eu locuiește și un jandarm și un pompier .

  10. Ar fi normal ca aceasta compensatie sa fie raportata la piata imobiliara din 2018 nu 2009… nu poti inchiria nici macar o garsoniera cu 600 de lei…
    Si ar trebui sa se ia masuri pentru eliminarea discriminarii dintre ofiteri si agenti..agentul primeste maxim 600, iar ofiterul dublu..
    Cat despre faptul cu daca te muti la cerere nu maj primesti bani de chirie, iarasi mi se pare o idiotenie…te muti dar stai tor in chirie….de ce nu poti beneficia…

    1. E foarte corect ce spuneti si pana la urma aceasta este cea mai mare problema a sistemului de compensare a chiriei. Maine insa, in cadrul Comisiei de Dialog Social se discuta prevederile actelor normative subsecvente, care se refera in principal la procedura.

  11. Introducere in HG 284/2005 si mutarea la cerere pe langa numirea in prima functie si numirea in interesul serviciului , astfel beneficiind si cei mutati la cerere de chirie, daca nu au locuinta proprietate personala in localitatea respectiva si stau in chirie.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.