Avem pretenții de SCHENGEN dar facem pregătirea fizică pe hartie

După cum știți, activitatea de pregătire fizică în unitățile MAI se planifică, se organizează, se desfășoară și se evaluează în baza ordinului MAI nr.154/2004, cu modificările și completările ulterioare și în baza dispozițiilor emise anual în acest scop. Deși mulți șefi au impresia că pregătirea fizică este un moft sau o activitate facultativă, în realitatea aceasta constituie obligaţie de serviciu, ce trebuie să se regăsească inclusiv în fișa postului.
Activitatea de pregătire fizică are în principal următoarele componente:
– cadrul conceptual şi procedural de reglementare a domeniului
– cadrul relaţional intern în domeniul educaţiei fizice şi sportului, structurile de specialitate şi personalul de la toate eşaloanele cu atribuţii privind educaţia fizică şi sportul;
– logistica
Dintre aceste trei componente, ne vom opri asupra celei mai importante, fără de care pregătirea fizică rămâne doar pe hârtie. Componenta logistică este deosebit de importantă pentru asigurarea condițiilor de desfășurare a pregătirii fizice a polițiștilor. Ordinul MAI menționează baze sportive proprii și materiale în dotare, specifice tipurilor de pregătire fizică pentru personalul MAI.
Aici intervin problemele și nemulțumirile polițiștilor, căci în afara bazelor sportive cât de cât “arătoase” din instituțiile de pregătire ale MAI, restul sunt… inexistente!
Pe hârtie există personal specializat (responsabili, organizatori, instructori sportivi, personal medical, personal pentru asistenta psihologica) care îndrumă polițiștii în pregătirea fizică, realizează și prezintă teme de pregătire, întocmește planuri de pregătire… toate la modul ideal.
În realitate nu prea pot fi puse în practică, pentru că, deși pregătirea fizică este o obligație de serviciu și managerii au responsabilități pentru organizarea și desfășurarea acesteia, polițiștilor nu li se asigură timpul necesar pentru pregătirea fizică în timpul serviciului, rămânându-le varianta să se pregătească fizic în timpul liber, fără instructor… deci după ureche!
Adică, polițiștii își execută fișa de post și în timpul liber, că vor sau că nu vor. Și o fac și pe banii lor, unii plătind abonamente la sălile de sport din oraș și practic, rămâne la latitudinea fiecărui polițist cât și cum își alocă din resursele proprii si timpul personal pentru pregătirea fizică. Și cu toate că există acestă voință a personalului, MAI nu recunoaște aceste ore pentru pontaj, deși sunt prevăzute in fișa de post.
Deci, polițistul are de pierdut timp și bani, deși în hârtii instituția este cea care trebuie să pună la dispoziție polițiștilor ceea ce este necesar pentru pregătirea lor. În plus, și grămezile de planuri și teme de pregătire fizică sunt tot cam degeaba întocmite, doar pentru a exista la vreun eventual control. Nimic din toate acestea nu se realizează permanent, așa cum spune ordinul ministrului, dar, când vine vorba de evaluarea fizică a polițiștilor…încep pretențiile.
Polițiștilor de frontieră li se pretind cunoștințe și standarde la nivel „Schengen” în condițiile în care structura centrala nu face nimic pentru a-i sprijini. Nu mai insistăm pe importanța pregătirii fizice și profesionale, ca elemente esențiale în exercitarea atribuțiilor fizice, dar nu putem să nu constatăm că pe din afara e vopsit gardul iar în interior condițiile pentru polițiștii de frontieră sunt mizerabile.
La fel cum se fac mai toate lucrurile în România, polițiștilor de frontieră li s-a dat adresa unei baze sportive, un interval orar și obligația de a se prezenta la testarea pentru probele fizice periodice. Nu a întrebat nimeni dacă au unde să se schimbe de uniformă sau dacă au unde să se spele. Mai mult, surpriza a fost și mai mare când preaînstelații le-au indicat polițiștilor o clădire unde cică ar fi dușuri iar ei s-au urcat în autospecialele de serviciu și au plecat probabil acasă să facă duș. Mai jos aveți o imagine grăitoare despre umilința la care au fost supuși.
Fără să exagerăm, condițiile din centrele de azilanți sau spațiile unde sunt cazați refugiații, arată de 100 de ori mai bine decât ceea ce vedeți în imagini. Din păcate, atunci când vorbim despre modernizarea Poliției de Frontieră și aderarea la spațiul Schengen, apar doar imagini cu spațiile modernizate și tehnica de ultimă oră. Însă dincolo de acestea, există multă sărăcie în toată structura și este neglijată una din cele mai importante elemente: pregătirea fizică.
Organizația noastră a solicitat aplicarea întocmai a prevederilor OMAI 154/2004, pentru care cele 6 ore de pregătire fizică săptămânală pentru operativi, respectiv 4 ore pentru neoperativi, din timpul programului să se materializeze. Unde sunt problemele?
– lamentarea șefilor că nu pot pune în practică aceste prevederi pentru personalul care lucrează în schimburi dar nu fac nimic pentru a găsi soluții;
– nici un manager nu manifestă interes pentru a identifica spații corespunzătoare, așa se face că, orice bucată de pământ din curtea unităților, loc de joacă pentru câinii maidanezi, devine teren de sport doar în perioada de evaluare a pregătirii fizice;
– ici-colo câte o “sală de sport” ca vai de ea, are praful de câteva degete pe “echipamente”, nu a văzut niciodată urmă de mop sau materiale pentru curățenie. Și pompos ni se transmite prin răspunsuri la solicitări, că acolo unde nu există săli de sport, se inchiriază pe baza unor protocoale, săli de sport în instituțiile de învățământ din localitatea în care-și are sediul structura MAI. Majoritatea însă sunt doar de formă;
După îndelungi insistențe unii dintre șefii de structuri au înțeles că acest tip de pregătire se execută în timpul programului de lucru. S-au conformat! Dar… numai pentru cazul evaluărilor! Trebuie să aibă un tupeu fantastic să spună că astfel și-au îndeplinit obligațiile. Cum să spui ca asigurând interval orar pentru evaluare în timpul programului, ți-ai facut datoria și poți să ai pretenția ca personalul să se și incadreze în baremele de evaluare, când ai și obligația să asiguri timp pentru pregătire și știi că nu s-a asigurat? Să nu mai vorbim că evaluarea personalului din timpul liber este strict interzisă. Prevederi în acest sens există și în acordul colectiv.
Pozele sunt mai mult decât grăitoare și ne întrebăm totuși, ce au avut în cap acei șefi, bucuroși că le-au spus polițiștilor prezenți la evaluare că au dușuri, dar uită să spună că nu există vestiare, că bărbați și femei (vreo 30-60/tură) trebuie să împartă acele “dușuri”… și ne întrebăm dacă și Direcția de Sănătate Publică ar fi de părere că aceste dușuri se încadrează în standardele europene.
Vom insista cu intervenție la doamna ministru pe acest ordin. Un nou refuz sau o amânare ne îndeamnă să întrebăm: Dacă pregătirea fizică a polițiștilor “se execută” în timpul anului pe hârtie A4 (pt ca lipsește cu desăvârșire în realitate), nu pot fi “executate” și evaluările pe A4? Dacă tu, instituție, ai pretenții la evaluare, ar trebui ca înainte de asta să știi că ai și niște obligații înainte. De aceea, un prim pas ar fi ca instituțiile care nu pot oferi condiții de pregătire fizică, să suspende și evaluările programate în acest sens.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Avem pretenții de SCHENGEN dar facem pregătirea fizică pe hartie

Distribuie

7 răspunsuri

 1. Ati vazut azi cum s-a organizat sindicatul din finante si au facut un protest spontan nemultumiti de coeficientii de salarizare din lege in conditiile in care le-au fost marite salariile anul acesta cu 20% si implicit au primit cateva sute de lei la salariu? Si se pare ca urmeaza invatamantul nemultumiti ca deja le-au marit salariile cu 50% in ultimul an si jumatate si in loc sa primeasca in ianuarie alti 50%, vor 20% din iulie. Noi vad ca suntem multumiti nu am primit nimic si vom continua sa protestam in tacere…..

 2. Mai avem sindicat sau s-a desfiintat? Nu vedeti cum isi bat joc de noi? Ati vazut coeficientii din legea salarizarii unitare? Un agent sef principal cu studii medii are coeficientul de maxim 1.65 in conditiile in care un profesor, invatator, educator sau maistru instructor cu studii de nivel liceal dar fara pregatire de specialitate(necalificat in aceasta meserie) are 1,68, un ambulantier la upu are tot 1,65 iar un operator lumini,imagine, machior, peruchier sau recuziter cu pregatire de nivel mediu sau generala are tot un coeficient de 1,65, in conditiile in care un grefier cu aceleasi studii medii atinge un coeficient de 2,08….Asa am ajuns ca un politist, jandarm, pompier salvator sau smurd sa fie depasit la salarizare de un necalificat in invatamant si sa fie echivalentul unui sofer pe ambulanta din sanatate sau a unui machior, peruchier sau recuziter de la cultura cu studii inferioare.. Asta este echitatea olgutei vasilescu care spunea ca in aceasta lege fiecare va fi recompensat dupa importanta muncii, pregatire si risc.

 3. Niciodata in istoria Romaniei nu a existat o bataie de joc mai mare ca acum la adresa noastra atat din punct de vedere al salarizarii cat si din punct de vedere al respectului acestor guvernanati fata de aceste meserii nobile de..politist, jandarm, pompier salvator sau smurd, oameni care isi risca viata zilnic in indeplinirea atributiilor de serviciu.Au marit haotic salariile in toate domeniile mai putin in aparare si siguranta nationala iar acum un politist castiga mai putin ca un sofer de ambulanta, un brancardier sau o ingrijitoare. De asmenenea, ati vazut cat de mult ne apreciaza in legea salarizarii cand ne compara cu un necalificat din invatamant, un machior, peruchier, recuziter sau sofer. Toate astea in conditiile in care Romania a devenit un Afganistan iar in ultimii ani au murit la datorie mai multi politisti decat militari romani pe front. Suntem primi la multumiri verbale, sacrificiu, risc si pierderi de vieti omenesti si…….. ultimii la salarizare. Am ajuns in aceasta situatie datorita faptului ca nu suntem vocali, nu ne manifestam si nu ne cerem drepturile. Stiti expresia cere si ti se va da? Vedeti in ultimele zile cum au reactionat doua sindicate care in cursul acestui an au primit mariri salariale de 20% iar cand au observat coeficientii din noua lege au reactionat. Noi ce am facut???? Ne-am rezumat la a depune niste hartii care probabil sunt citite de doar cateva persoane….si care nu sunt cunoscute de opinia publica…. Nu sunt lider de sindicat dar in opinia mea ar trebui un efort pe mai multe planuri… informarea corecta si punctuala prin mass media si parlament , chiar dragnea si olguta pentru a le prezenta in mod concret exemplele pe care vi le-am dat de coeficienti( opinia publica are impresia ca politistii au salarii nesimtite) De asemenea, pichetarea zilnica a unor ministere si partide in mod democratic si legal ( ii deranjeaza cel mai mult intrucat isi doresc liniste) Chiar astazi olguta a declarat ca legea nu este perfecta si accepta unele concesii……Va aduc la cunostinta ca nu conteaza numarul participantilor ci cauza pentru care lupti, iar daca nu luam atitudine acum cand inca se fac corectii pe lege, mai tarziu este tardiv.

 4. PENTRU ADMIN!!!!(CE STII DE ASTA) Camera Deputaților: Salarii mai mari pentru medicii militari, polițiști, funcționari publici din penitenciare, ANPC

  marţi, 16 Mai 2017, 13:52 • POLITICĂ
  11906 afişări
  Deputații au dat marți vot favorabil, cu 232 voturi pentru, 21 împotrivă și o abținere, proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum și modificarea și completarea unor acte normative prin care, începând cu luna iunie 2017, să fie majorat cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază aflate în plată pentru personalul oficiilor teritoriale pentru întreprinderile mici și mijlocii și cooperație, personalul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, agențiilor județene pentru protecția mediului și gărzilor naționale de mediu și Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, personalul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și a comisariatelor regionale și județene pentru protecția consumatorului.

  Conform proiectului de lege, dezbătut luni de deputații Comisiilor de muncă și buget-finanțe, tot din luna iunie 2017 personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, medicii militari din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, indiferent de funcția pe care este sunt încadrați, pot opta în locul soldei de funcție sau salariului de funcție, gradațiilor și soldei salariului de comandă după caz, pentru salariu de bază stabilit pentru o funcție echivalentă potrivit prevederilor din familia ocupațională Sănătate, la care se adaugă solda de grad, salariul gradului profesional deținut.

  Ajutorul la trecerea în rezervă sau în retragere ori la încetarea raporturilor de serviciu, pensia și alte drepturi specifice care se acordă potrivit legii personalului menționat se stabilesc în raport cu soldele, salariile lunare brute cuvenite în calitate de personal militar, polițist, funcționar public cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor corespunzătoare funcțiilor încadrate potrivit legii.

  Deputații au acceptat, cu majoritate de voturi, un amendament al PNL, respins luni de comisiile de buget și muncă, care vizează ca studenții să primească bursă și în perioada vacanței de vară, în cuantum de 201 lei, pentru eforturile depuse și protecția socială a acestora, ținând cont că în vacanță sunt foarte multe activități extracurriculare. De la tribună, deputatul PSD Marcel Ciolacu a anunțat că parlamentarii social-democrați susțin amendamentul, în urma discuțiilor avute cu organizațiile studențești.

  Plenul a respins, pe de altă parte, un amendament respins și de comisii care presupunea ca gratuitatea pe transportul feroviar să se acorde studenților, indiferent de vârstă.

  Camera Deputaților este cameră decizională în acest sens.

  AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu)

  Etichete:

  1. Strict pe latura noastra, este vorba despre medicii „politisti/militari” care vor putea opta intre salariul de medic „civil” sau salariul de politist, cu exceptia gradului, gradatiei si indemnizatiei de conducere care si le pastreaza.

 5. inca o bataie de joc pentru noi…De la 1 iunie se maresc salariile cu 20% dar atentie la brut(adica in jur de 25% la net) la medicii militari si medicii politisti, angajatii din penitenciare , opc si garda de mediu. Pentru noi nu sunt bani….
  Intrebarea este noi ce facem?????????

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută