Așa arată salariul polițiștilor în urma recalculărilor

Având în vedere apariția a unor  zvonuri cu privire la creșterile salariale de luna aceasta ca urmare a aplicării Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 75/2020, vă punem la dispoziție niște simulări pe aceste creșteri. Cum la unele inspectorate deja au fost distribuiţi fluturaşii de salariu, am constatat că nu ne-am înşelat deloc, iar cifrele prezentate de noi încă din luna martie (VEZI AICI) sunt foarte apropiate de cele menţionate în fluturaşii de salariu primiți luna aceasta.

Menţionăm faptul că aceste creşteri nu reprezintă nişte sporuri în sine, ci nişte sume compensatorii tranzitorii prevăzute de legislaţia anterioară anului 2009 echivalente cu fostele sporuri de studii superioare, fidelitate şi pericol deosebit, am venit şi cu un exemplu concret, prezentând creşterea salarială ipotetică a unui şef de post cu gradul profesional de agent şef adjunct şi gradaţia a IV-a/ agent șef adjunct polițist de frontieră care ar urma să fie pus în plată cu sumele compensatorii reprezentând fostele sporuri de studii superioare (spor 25%) şi fidelitate (spor 10%) și pericol deosebit, după caz. În urma calculelor efectuate atunci a rezultat o creştere brută a salariului de funcţie cu suma de 233 lei, sumă cu care vor fi influenţate proporţional şi sporurile care se raportează la salariul de funcţie.

Cu privire la sporul de pericol deosebit, având în vedere că majoritatea poliţiştilor operativi din cadrul IGPR sunt deja plătiţi la nivelul maxim de 30%, foarte puţini dintre aceştia vor beneficia de creşteri la acest capitol. Însă, având în vedere că poliţiştii de frontieră/imigrări din  cadrul IGPF și IGI au beneficiat până acum de nişte cuantumuri mult mai reduse ale sporului de pericol deosebit (15% în medie), aceştia vor beneficia de nişte creşteri salariale mai mari, majoritatea dintre aceştia ajungând acum la nivelul maxim de 30%.

Un alt aspect important este că începând cu anul 2019, pe perioada aplicării etapizate a Legii nr. 153/2017, cuantumul acestor sume compensatorii a început să fie diminuat anual cu o cotă de ¼, astfel ca în anul 2022, indiferent dacă am beneficiat sau nu de aceste sporuri, vom avea acelaşi salariu de funcţie (pe funcţie şi gradaţie egală).

Bază de calcul salariul funcției de bază 2009:

  • spor de fidelitate;
  • spor de pericol deosebit;

Bază de calcul salariul funcției îndeplinite 2009:

  • sporul de studii superioare;

Astfel, odată cu cele două majorări salariale anuale de ¼ prevăzute de Legea 153/2017, aceste sume compensatorii au fost diminuate cu jumătate faţă de cuantumul avut în anul 2018.

 

  1. Simulare creștere polițist operativ Poliția Română cu gradația 4 și salariu de funcție de 3746 lei:
  • Spor de fidelitate 10% (10 ani vechime) -120 lei;
  • Spor de studii superioare – 113 lei;
  • Spor pericol deosebit – 0 lei ( beneficiază deja de maximum de 30%);

Total creștere brută a salariului de funcție: 233 lei;

Total creștere netă a salariului de funcție:   133 lei;

  2. Simulare creștere polițist operativ Poliția de Frontieră cu gradația 4 și salariu de funcție de 3746 lei:

  • Spor de fidelitate 10% (10 ani vechime) -120 lei;
  • Spor de studii superioare – 113 lei;
  • Spor pericol deosebit –180 lei ( crește de la 15% la 30%);

Total creștere brută a salariului de funcție: 413 lei;

Total creștere netă a salariului de funcție:   242 lei;

De asemenea, pentru polițiștii operativi  la această creștere se va adăuga și  o mărirea a valorii pentru sporurile pe bază de pontaj ca urmare a creșterii salariului de funcție:

  • Spor de suprasolicitare neuropsihică – 25 lei
  • Spor de noapte – 30 lei
  • Spor de condiții grele(antenă) – 15 lei
  • Majorare SDSL la un nr de 30 ore –  30 lei

Total creștere brută sporuri pe bază de pontaj : 100 lei

Total creștere netă sporuri pe bază de pontaj : 58 lei lei

  • Total creștere brută efectivă polițist IGPR: 233+ 100 = 333 lei
  • Total creștere netă efectivă polițist IGPR: 195 lei
  • Total creștere brută efectivă polițist IGPF: 413+ 100 = 513 lei
  • Total creștere netă efectivă polițist IGPF 300 lei

Menționăm că aceste simulări sunt pur orientative  și se bazează strict pe date concrete. Vor fi și alte situații în care polițiștii vor primi o  valoare mai mică sau mai mare pentru  sporul de fidelitate, vor beneficia/nu vor  beneficia de sporul de studii superioare sau au deja/nu au deja în plată valoarea maximă a sporului de pericol deosebit.

Ce trebuie avut în vedere este faptul că polițiștii trebuie să observe această creștere în valoarea salariului de funcție de pe fluturașul de salariu și să facă diferența cu valoarea primită luna trecută. Valoarea creșterii etapizate 1/4 și 1/3 va avea o valoare mai mică pe fluturașul de salariu, însă aceasta fiind parte integrantă a salariului de funcție, nu influențează cu nimic aceste creșteri, așa că nu trebuie luată în calcul acea valoare. Pentru orice neînțelegeri, nu ezitați să ne scrieți fie pe adresa de email sindicateuropol@gmail.com, fie direct pe pagina de facebook Sindicat Europol.

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Așa arată salariul polițiștilor în urma recalculărilor

Distribuie

17 răspunsuri

  1. Dacă 10% spor fidelitate inseamna 100 lei, de ce sporul de studii superioare care reprezintă 25% este 113 lei??
    Simulare, simulare dar matematica?

    1. Sporul de fidelitate se raportează la salariul funcției de bază din 2009 (care este de vreo 3 ori mai mare decât salariul de funcție 2009), iar sporul de studii superioare la salariul de funcție 2009

    2. Pt ca hotii ai cam la fel si sindicatul te indobitoceste in calcul la salariul real de functie de 500 lei impozabil deci???…
      Hotia persista.
      Normal era sa iti calculeze 25% din minim 1450 aia ca sa nu zic de o suma mult mai mare.

  2. Păi și de ce nu se iese urgent în stradă ptr a ne apăra drepturile și a nu mai acoperi minciuna ? Personal mai am o mare problema privind sporul de intervenție pe care îl iau jandarmii și noi nu , lucrez în patrulă cu ei și nu fac absolut nimic în afara faptului ca stau pe telefoane . Eu conduc , eu răspund de tot ce se întâmplă ( și la stație ori telefon de serviciu ) , eu iau măsurile (în majoritatea cazurilor )că trebuie să mă acopăr în hârtii , eu întocmesc toată documentația , eu trebuie să raportez eșaloanelor superioare telefonic ori după caz în scris – raport IPJ, eu trebuie să implementez toate în toate bazele de date – după ce îi verific în alte baze de date , cele mai simple spețe de la 2 ore în sus și toate pe răspunderea e a mea , timp în care el stă pe telefon fără nicio răspundere iar la final el își dă „z pe raportul de serviciu” dacă îl face , care nicio dată nu au fost identice cu ale noastre , de ce nimeni nu spune nimic despre această discriminare ?

  3. Dacă rămâne așa propun ca după alegeri , ptr a nu fi considerat act politic….., să purtăm pe braț mască veche – deteriorată inscripționată cu marcăr legile ce nu sunt respectate referitoare raportarea sporurilor la salariul din 2009 poate se vor trezi , măcar din rușine , după ce vor vedea o țară întreagă și chiar țări din Europa cum suntem tratați ca și formă de protest dacă tot nu ieșim în stradă , dar cu respectarea legilor în vigoare ” autorizat” ptr a nu da subiecte de discuție mâncătorilor de rahat ! -lucru posibil la îndemâna ori cui în prezent și cred că de impact !!!

  4. Dragi sindicaliști de pensionari nu va interesează deloc?
    Noi cei care am ieșit la pensie înainte de 2016 am ajuns sa se micșoreze foarte mult cuantumul pensiei datorita acelei nenorocite de ordonanță din 2017.

  5. De personalul contractual nu se vorbeste nimic de parca nici nu am exista. Astept va rog un raspuns daca intradevar va pasa.

  6. A venit si marea recalculare….. Am primit fabuloasa suma de 40 de lei….Poate puteti sa imi spuneti de ce trebuie sa primim diferentele in 5 ani in conditiile in care asa zisele cresteri sunt infime…

  7. Cand veti face parte dintr un popor atunci veti primi ceea ce vi se cuvine, fara sa cereti, conform legii. Acum suntem o adunatura, asta e, noi suntem pulimea, ce nu i clar?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.