Antena 3 amendată pentru polițistul ultragiat la Tulcea

În căutarea senzaționalului, apar tot mai multe știri și materiale de presă în care evenimente legate de activitatea polițistului sunt prezentate ca fiind abuzive, ilegale sau agresive. Din păcate, o parte consistentă a populației se informează prin intermediul televiziunilor și de multe ori, pentru rating, jurnaliștii încalcă cele mai elementare reguli de etică și deontologie jurnalistică.

Acest lucru s-a întâmplat și la începutul lunii decembrie 2017 când am prezentat cazul polițistului de la Tulcea care a fost ultragiat în plină stradă pentru că și-a făcut datoria. La acel moment, organizația noastră a condamnat public atât faptul că polițiștii sunt trimiși „carne de tun” în stradă singuri, dar și faptul că palma dată polițistului reprezintă o palmă dată instituției.

 http://sindicateuropol.ro/o-palma-data-unui-politist-este-o-palma-data-politiei-romane/ 

Reacția surprinzătoare a venit din partea postului Antena 3, care în data de 03.12.2017 a prezentat pe durata jurnalelor de știri un material cu titlul “Caz incredibil în Tulcea. Un polițist a amenințat un grup de oameni cu arma  din dotare”. Mai jos aveți conținutul știrii dar și textul: https://www.antena3.ro/actualitate/social/caz-incredibil-în-tulcea-un-polițist-a-amenințat-un-grup-de-oameni-cu-arma-din-dotare-444858.html

“Incident șocant în Tulcea. Un polițist speriat că ar putea fi luat la bătaie de un grup de oameni, a scos arma  din dotare și i-a amenințat pe trecători. Polițistul care era singur în misiune i-a atras atenția unui șofer să își mute mașina parcată neregulamentar. Bărbatul a devenit agresiv, iar polițistul a pulverizat spray iritant asupra acestuia, apoi a vrut să îl ducă la secția de poliție. Martorii au intervenit să îl apere pe șofer. Aceștia i-au reproșat agentului că îl omoară pe bietul om, mai mult decât atât unul dintre oameni s-a apropiat de el și i-a dat o palmă. Speriat, acesta a scos arma din dotare pentru a ține mulțimea la distanță. Pe numele polițistului a fost deschis dosar penal pentru ultraj, iar cel care l-a lovit pe omul legii a fost amendat.”

Valențele acestei știri au determinat publicul larg să creadă că polițiștii amenință cetățenii dacă sunt speriați, că polițiștii sunt instabili psihic și scot arma nejustificat sau că polițistul ar fi cercetat pentru „ultraj” pentru că a scos arma. Este evident că s-a adus o atingere gravă atât demnității polițistului aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cât și instituției Poliției Române.

Efectele acestei știri, scrise stângaci și neprofesionist, a creat de asemenea o stare de temere și frică la adresa  publicului spectator, inducându-i în eroare cu privire la acțiunile  Poliției Române și a polițiștilor în general. Știrea nici măcar nu conținea punctul de vedere al IPJ Tulcea, aspect care a creat o percepție greșită față de atribuțiile polițiștilor și rolul acestora în societate.

Pentru că suntem o organizație sindicală tânără și pentru că ne-am asumat un rol activ în apărarea intereselor generației tinere de polițiști, am avut o reacție fermă și promptă, reclamând în acest sens postul Antena 3 la Consiliul Național al Audiovizualului. Reprezentanții organizației noastre nu au interese de natură politică, nu duc lipsă de imagine și nici nu fac jocurile nimănui, așa cum poate se întâmplă cu alți lideri sindicali pe care îi vedem pe la televiziuni zilnic, de aceea poate că prin acest demers firesc am marcat o premieră și am obținut prima sancțiune pentru o televiziune care a prezentat deformat o știre legată de un polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Chiar dacă de la data sesizării noastre și până la o soluție a trecut mai bine de 5 luni, apreciem că reprezentanții CNA-ului au luat măsuri față de modul în care a fost prezentată această știre, sancționând în data de 24.05.2018 postul de televiziune Antena 3 cu amendă în valoare de 5000 lei  pentru încălcarea prevederile art. 64, alin.1, litera b din Codul audiovizualului “În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă;

Atâta vreme cât Sindicatul Polițiștilor Europeni „Europol” va exista, va lupta pentru apărarea valorilor și intereselor membrilor noștri și va lua atitudine atunci când unul dintre noi, polițiștii, va avea de suferit de pe urma faptului că și-a făcut datoria. Vă asigurăm de tot sprijinul și nu ezitați să ne transmiteți orice situație în care v-au fost încălcate drepturile prin intermediul oricărui canal de comunicare. Iar în final, îl felicităm încă o data pe colegul nostru din com. Niculițel, jud. Tulcea, care a acționat ireproșabil într-o situație dificilă care putea în orice moment să degenereze.

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Antena 3 amendată pentru polițistul ultragiat la Tulcea

Distribuie

4 răspunsuri

  1. Din pacate, asa este.
    Dar, principalii vinovati sunt cei din conducerea M.A.I., inclusiv a ,,ministresei,,…si de multe ori, chiar a unor sindicate, sa nu spun a toate sindicatelor, pentru ca, nu se ,,indreapta,, in justitie, impotriva celor care, transmit ,,stiri,, eronate…

  2. Vinovati sunt cei din fruntea MAI, dar si din fruntea IGPR, pentru ca nu fac nimic pentru a ne proteja imaginea.

  3. 5000 lei reprezinta poate gustarea de dimineata a celor de la Antena 3. Amenda de doar 5000lei este inca o palma data (probabil cu complicitatea CNA) de Antena 3 politistilor si implicit institutiei. Amenda de 5000lei ne demonstreaza noua cetatenilor ca CNA este o institutie comandata politic. Suma care conteaza si care ar face ca antena sa simta pedeapsa ar fi 500000lei. Chiar daca CNA ar juca pe bune nu ar putea da amenda de 500000. Sindicatul trebuie sa convinga conducerea IGPR sa actioneze Antena in justitie, sa ceara suma ca daune interese. Nu este ceva imposibil.

  4. Să fie greșit informați acești reporteri ai Antenei 3 sau au făcut-o intenționat denigrând astfel onoarea polițistului și a instituției ?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută