Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit prin Decizia nr. 79 din 17 martie 2025 că polițiștii care au achiziționat în rate imobile construite de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) pot beneficia de plata unei fracțiuni din rată, dacă îndeplinesc condițiile pentru acordarea compensației de chirie, respectiv dacă au fost mutați în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea de domiciliu.

Totodată, ÎCCJ a clarificat o situație frecvent întâlnită: polițiștii mutați la cerere într-o localitate, iar ulterior mutați în interes de serviciu într-o unitate din aceeași localitate, nu au dreptul la compensația de chirie. Instanța supremă a decis că prima modalitate de modificare a raporturilor de serviciu prevalează, astfel încât mutarea ulterioară, chiar dacă este realizată în interesul serviciului, nu deschide dreptul la compensația de chirie.

𝐃𝐞𝐜𝐢𝐳𝐢𝐚 𝐧𝐫. 𝟕𝟗 – 𝑨𝒅𝒎𝒊𝒕𝒆 sesizările conexate formulate de Curtea de Apel Ploieşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 1543/120/2023 şi de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 37319/3/2019*, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că:

Dispoziţiile art. 31 alin. (1)-(1 indice 4) din Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 2 lit. d) din Hotărârea Guvernului nr. 284/2005 privind stabilirea cuantumului şi condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie cuvenite poliţiştilor, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică şi în cazul achiziţionării unor locuinţe cu plata în rate, inclusiv a celor edificate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe.

În interpretarea şi aplicarea art. 31 alin. (1) din Legea nr. 360/2002, poliţistul mutat la cerere cu locul de muncă într-o altă localitate decât cea unde îşi are domiciliul nu are dreptul la compensaţie lunară pentru chirie după mutarea în aceeaşi localitate, în interesul serviciului.

Obligatorie, potrivit art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Această hotărâre corectează o interpretare restrictivă promovată anterior de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), conform căreia locuințele ANL ar face parte din „fondul locativ de stat”, ceea ce a descurajat sute sau chiar mii de polițiști să își exercite dreptul de a achiziționa astfel de imobile.

Cu toate că în motivare nu se vorbește și despre acordarea compensației de chirie pentru un imobil ANL, principiul și motivarea din cuprinsul Deciziei 79 produce efecte și în privința acestui drept. Astfel, polițiștii care plătesc chirie pentru imobile aflate în patrimoniul ANL pot beneficia de acordarea compensației de chirie.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: ANL-urile pot fi achiziționate prin mecanismul decontării fracției din rată

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Buna ziua. Fractia ratei pentru aceste locuinte se va plati si retroactiv? Respectiv si imobileleor achizitionate inainte de datarea acestei decizii ? Multumesc

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.