Un subiect mai puțin cunoscut și aparent de un interes mai scăzut este reprezentat de modul în care a fost modificată Legea Arhivelor Naționale, fără nicio dezbatere publică, dar având un impact semnificativ asupra rolului, atribuțiilor și efectelor asupra operatorilor economici care prestează servicii arhivistice contra cost. Aceste tipuri de servicii sunt accesate, la un moment dat, de către fiecare dintre cetățeni, fie că vorbim despre înscrisuri din arhivă în legătură cu vechimea în muncă pentru stabilirea drepturilor de pensie, fie pentru acte de stare civilă sau acte de proprietate.

Până la ultima modificare survenită, tarifele pentru operațiunile de arhivă erau stabilite de către Casa Națională de Pensii Publice prin Ordinul 299/29.05.2023. La acest moment prin adoptarea tacită de către Parlament, fără o dezbatere publică, prin  modificarea  art. 29 alin. (3) din Legea Arhivelor Naționale nr. 16/1996 republicată s-a statuat:

Serviciile arhivistice prestate în condițiile alin. (1) de către operatorii economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice se efectuează contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite anual de către Arhivele Naționale, după consultarea operatorilor economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice”.

Practic, din acest moment angajaților din Arhivele Naționale li se atribuie întreaga responsabilitate a stabilirii cuantumurilor tarifelor, iar Casa Națională de Pensii dispare din peisaj și nu mai are nicio răspundere, cum a avut până la apariția noii modificări legislative. Evident, toate aceste responsabilități nu doar că nu au venit la pachet cu drepturi salariale aferente, ci nici măcar inechitatea salarială existentă din 2017 nu a fost rezolvată între angajații structurilor județene și a structurii centrale de conducerea Ministerului Afacerilor Interne. Este foarte interesant cum modificările asupra atribuțiilor angajaților Arhivelor Naționale se realizează de pe o zi pe alta, în timp ce discriminările salariale se reportează de la un an la altul, precizându-se că nu e facil să intervii legislativ.

Mai mult, angajații Casei Naționale de Pensii, indiferent că vorbim de structuri teritoriale sau nu, beneficiază de o salarizare corectă și echitabilă, în timp ce instituția Arhivelor Naționale a rămas singura instituție în care mai persistă discriminarea salarială între aparatul  central și structurile teritoriale, deși angajații serviciilor județene au făcut demersuri începând cu luna ianuarie a anului curent pentru eliminarea inechităților, dar fără vreun rezultat favorabil.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Angajații din Arhivele Naționale s-au trezit cu noi atribuții, peste noapte

Distribuie

12 răspunsuri

  1. interesant articolul. părerea mea: nu ii oprește nimeni pe angajații nemulțumiți sa isi prezinte demisia și să aplice pentru un job la privat. daca nu o fac, înseamnă că sunt niște fripturiști pentru care nu merita sa versi nici măcar o lacrimă!

  2. Când sa dat arhivele societăților, desființate iau costat transportul. Acum vinde foarte scumpi hârtie, o adeverință. Acum 10 ani am solicitat sa ma informez cât ma costa o adeverință vechime și mi-au trimis un tabel în care vreo cinci tipuri de adeverințe costau aproximativ 100 euro, acum doar o adeverință de al treisprezecelea salariu costă 1300 lei. O fi bine? Da, nu pentru cel ce solicita adeverință. Consider că și serviciile arhivistice sunt firmede casa a oamenilor politici ai timpurilor.
    Sugerez ca plata sa reprezint pensia de pe o jumătate de an.

  3. Mi se pare „NORMAL” ca si asa aveau activitate putina. Adeverintele cerute la unele Arhive Nationale, au durata de asteptare de la 3 ani in sus. Responsabili de aceste arhive, nu verificati, nu vedeti lipsa acuta de personal, datorat conditiilor de munca si a salariului mic. In curand cred ca si putinii angajati pe care ii mai aveti vor pleca. Asta este situatia, cu parere de rau la noi. Stiu ce spun ca sunt una din persoanele care a cerut adeverinta de drepturi din arhiva.

  4. Problema de fond rămâne, adică banii plătiți pentru adeverințe. Niste infantili au trecut stabilirea prețurilor acestor adeverințe de la Ministerul Muncii (PSD) la Ministerul de interne (PNL). La anul, când pensiile vor fi la PNL și Internele la PSD vor arunca pisica in curtea vecinului. aAât îi duce capul, nu sa rezolve problema acestor bani plătiți pe adeverințe. Vor numai sa spună „eu nu am nicio treabă, vedeți la Arhivele Naționale”

  5. Sper că domul Anita va aduce la anul preturile la zi, le va indexa cu inflația și le va dubla. In urma consultărilor, desigur. Chiar sa le tripleze.

  6. eu am plătit la o firma privata trimisa de ei de la arhivele statului 900 lei ptr. o adeverință cu grupa doua care de fapt era pe cartea de munca rusine

  7. ar trebui sa se ia masuri eu am plătit ptr o adeverință 900 lei nui normal eu am cotizat 40 de ani la stat

  8. Bună dimineața!
    Ar putea fi multe comentarii.
    Unde-i lege, nu-i tocmeală!
    Fiecare dintre funcționarii publici își arhivează lucrările conform legislației în vigoare.
    În limitele legale consider că trebuie să acceptăm și să ne adaptăm noului.
    Viitorul ne

  9. Sunt arhivar și lucrez pe minim pe economie fără spor de praf ,spor de confidențialitate, spor de vechime.

  10. Baciu a vrut sa i faca pe pensionari sa renunte la procesele impotriva caselor de pensii prin acel ordin 299/29.05.2023 si acum nu stie cum so dreaga…..???
    La Arhivor Braila era aprox .1000 de lei( brutu,sporuri,prime etc)pt 30 ani vechime,iar dupa ordinu dat de el in 2023 ,costurile au crescut la3500-4500.
    Sa le fie Rusine!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.