Angajări fără concurs în MAI

Deficitul de personal pe care Ministerul Afacerilor Interne îl înregistrează în prezent este unul alarmant, iar pandemia de Covid-19, pe fondul evoluțiilor ascendente din ultima perioadă, nu face altceva decât să demonstreze că în lipsa resursei umane se creează o presiune fără precedent pe cadrele actuale.

De foarte multe ori, unitățile de poliție din țară au fost nevoite să acționeze în segmentul stradal cu efective reduse în vederea limitării răspândirii noului coronavirus, tocmai din cauza faptului că foarte mulți polițiști au fost infectați, fiind astfel nevoiți să fie plasați în izolare sau chiar mai rău, să fie internați în spitalele care deja nu mai fac față solicitărilor.

Cu această ocazie constatăm că instituțiile cu rol în gestionarea la nivel național a situației de urgență generată de riscul epidemiologic se află  în imposibilitatea de a asigura un răspuns coerent și concentrat din cauza lipsei personalului din sistemul de ordine publică și securitate națională dar și din sistemul medical.

Pe cale de consecință, pe fondul numărului crescut de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în rândul tuturor categoriilor de personal din cadrul MAI și a problemelor cu care se confruntă unitățile sanitare publice, cauzate de lipsa personalului medical în specialitățile: anestezie terapie intensivă (ATI), urgență, epidemiologie, radiologie, boli infecțioase, pneumologie, care să trateze cazurile confirmate COVID-19, la nivelul ministerului, în urma analizelor efectuate, s-au realizat demersuri pentru crearea posibilităților de ocupare, fără concurs, pe o perioadă determinată de 6 luni, a unor funcții de personal medical și profesioniști ai situațiilor de urgență.

Astfel, la data de 26 octombrie a fost pus în Transparență decizională la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, proiectul Ordinului Ministrului Afacerilor Interne privind stabilirea unor măsuri pentru angajarea de personal fără concurs, în condițiile art. 21 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată.

Acest act normativ are rolul de reglementare a procedurii de angajare de personal în cadrul rețelei medicale proprii a Ministerului Afacerilor Interne, demers ce are la bază proiectul de Ordonanță de Urgență privind instituirea unor măsuri urgente pentru asigurarea necesarului de medicii pe durata riscului epidemiologic generat de pandemia de COVID -19, conform căruia în cadrul Spitalului de Urgență „Profesor Dr. Dimitrie Gerota” București aflat în structura Ministerului Afacerilor Interne, se va înființa un nou compartiment, Compartimentului Suport COVID – 19 care va avea încadrați medici rezidenți anul IV-V și medici specialiști în gestionarea cazurilor de coronavirus.

Cu ocazia procesului de ocupare a funcțiilor se va proceda la valorificarea personalului medical în specialitățile: anestezie terapie intensivă (ATI), urgență, epidemiologie, radiologie, boli infecțioase, pneumologie, care a promovat examenul de specialitate in anul 2020, dar care nu are post asigurat, prin încadrarea lui, pe perioada situației de risc epidemiologic la Compartimentului Suport COVID – 19, creat la Spitalului de Urgență „Profesor Dr. Dimitrie Gerota” București.

Medicii astfel încadrați vor putea fi detașati prin ordin al Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, la unități sanitare aflate în nevoie și vor contribui astfel la asigurarea suportului medical pacienților confirmați pozitiv. La încetarea perioadei pentru care au fost angajați, medicii pot fi încadrați pe perioadă nedeterminată, în unități sanitare din sistemul public, astfel încât să-și poată exercita profesia de medic în țară.

În ceea ce privește numărul de posturi disponibile pentru angajare, proiectul de Ordonanță prevede faptul că se suplimentează statul de organizare al Spitalului de Urgență „Profesor Dr. Dimitrie Gerota” București subordonat Direcției Medicale a Ministerului Afacerilor Interne, prin înființarea Compartimentului Suport COVID – 19 în cadrul secției Unitatea de Primiri Urgențe, prevăzut cu 200 posturi de medici specialiști și medici rezidenți an IV și V în specialitățile: anestezie terapie intensivă (ATI), medicină de urgență, epidemiologie, radiologie – imagistică medicală, boli infecțioase, pneumologie.

Relevant este faptul că activitatea Compartimentului Suport COVID – 19 din cadrul Spitalului de Urgență „Profesor Dr.Dimitrie Gerota” se află sub coordonarea directă a Direcției Generale Management Urgențe Medicale din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne, iar posturile vor fi ocupate, fără concurs, de medici care au promovat examenul de specialitate în anul 2020 și nu au posturi asigurate sau medici rezidenți an IV-V care vor beneficia, pe lângă salariul de bază, de sporurile acordate personalului medico-sanitar din structurile de primire a urgențelor ale Spitalului de Urgență „Profesor Dr. Dimitrie Gerota”.

Cu privire la demararea acestui proces de ocupare a funcțiilor este important de reținut faptul că medicii încadrați în Compartimentul Suport COVID – 19 din cadrul Spitalului de Urgență „Profesor Dr. Dimitrie Gerota” care au promovat examenul de specialitate în anul 2020 și au fost angajați pe perioada determinată, pot ocupa, înainte de încetarea angajării, prin transfer, fără concurs, posturi vacante din sistemul sanitar public.

Consulta aici proiectul OMAI

Consulta aici Referatul de aprobare al proiectului OMAI

Consulta aici proiectul OUG

Consultă aici Nota de fundamentare a OUG

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: Angajări fără concurs în MAI

Distribuie

7 răspunsuri

    1. scolile sunt la Cluj si Campina. Pentru ofiteri la Bucuresti, examene la anu, bibliografia o poti gasi pe net. Succes!!

  1. Și pe mine ma interesează un post in cadrul MAI, unde pot primi mai multe informații in legătura cu angajarea? Țin sa menționez ca am absolvit doar liceul cu diploma de bacalaureat! Va mulțumesc anticipat!

  2. Buna ziua, pentru cadrele in rezerva din M.A.I , se mai pot reangaja in Minister? Astept si eu un raspuns de la dvs, multumesc.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută