Anchetă cu privire la utilizarea Whatsapp de către polițiști

În urmă cu mai bine de un an am procedat la informarea polițiștilor din teritoriu cu privire la gradul de vulnerabilitate profesională creat prin utilizarea aplicațiilor de tip Whatsapp, Messenger Facebook, Telegram etc, instalate pe telefoanele personale pentru comunicarea diferitelor probleme de interes operativ, sens în care IGPR a emis circulara cu nr.165.327/07.10.2019.

In primul rând este vorba despre încălcarea prevederilor HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate, ceea ce poate conduce la măsura retragerii autorizației privind accesul la informații clasificate. Iar după cum bine știm, în lipsa acestei autorizații, polițiștii sunt puși la dispoziția unității și pot chiar să ajungă în situația de a li se înceta raporturile de serviciu.

Astfel, însuși șefii polițiștilor contribuie la o vulnerabilizare a acestora, utilizând astfel de aplicații pentru o comunicare rapidă, însă întotdeauna folosesc o dublă măsură în ceea ce privește analizarea datelor comunicate, în funcție de interesul personal sau de cel al funcției vremelnic ocupate.

O astfel de situație am regăsit-o la nivelul unei secții de poliție rurale din cadrul IPJ Prahova, unde un coleg al nostru, după ce  a fost amenințat într-o benzinărie de către o persoană ce nu purta mască de protecție, a procedat la informarea șefului său pe grupul de Whatsapp, din care inclusiv acesta făcea parte, cu privire la faptul că a fost ultragiat în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Bineînțeles că specific tipologiei de “manager”, după mediatizarea cazului, s-a declanșat cercetarea prealabilă față de colegul nostru pentru că “nu și-a informat șeful cu privire la producerea ultrajului”, deoarece conform dogmelor comunistoide, polițistul trebuia să scrie cu pixul pe o coală ministerială despre incident și să-i înmâneze raportul șefului, chiar dacă acesta era pe grupul de watsapp și aflase despre incident.

Curios este faptul că același tipar de șef privește cu alți ochi comunicarea prin intermediul unui asemenea grup atunci când vine vorba să dispună subordonaților săi efectuarea de ore suplimentare sau alte sarcini. Iar în cazul în care nu le execută, polițiștii sunt amenințați că vor fi cercetați pentru nerespectarea dispozițiilor…de pe watsapp.

În urma acestor disfuncționalități privind comunicarea prin intermediul acestor rețele, există situații în care s-a ajuns la vulnerabilizarea anumitor colegi și a unor date de interes operativ, sens în care au fost efectuate verificări la nivelul Corpului de Control al Ministrului. Evident că nu au fost găsiți „vinovați” pentru că asta ar fi însemnat ca sute de șefi să fie sancționați disciplinar. Însă, au transmis o atenționare  către IGPR prin care le solicită să dispună măsuri de prelucrare cu privire la modul de comunicare și transmitere a informațiilor prin intermediul aplicației Whatsapp, astfel încât să se prevină diseminarea unor date de interes polițienesc către terțe persoane.

Totodată, este important de precizat că și datele cu caracter personal ale persoanelor cu care intrăm în contact sunt interzise a fi prelucrate și distribuite prin intermediul acestor aplicații, tocmai pentru că Regulamentul general pentru protecția datelor cu caracter personal (GDPR) interzice asemenea operațiuni.

Din păcate, deși suntem în anul 2021, instituția poliției încă a rămas ancorată în trecutul ei, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai specializați și mai bine dotați. În continuare îi cerem polițistului să prindă infractori cu mapa sub braț și cu logistică depășită moral sau să-și folosească propriul telefon pentru a comunica în interesul serviciului.

Acest mod de lucru a permis, prin bunăvoința polițiștilor, ca instituția să mai supraviețuiască însă “a creat” și șefi care în afară de rezoluționarea unor documente și transmiterea unor dispoziții pe grupurile de Whatsapp, abuzând la propriu de viața personală și de timpul liber al acestora, nu mai fac nimic altceva.

Ne întrebăm dacă nu cumva acești șefi ar intra în depresie în cazul în care polițiștii vor refuza să-și mai pună telefoanele personale în interesul instituției și nu le vor mai folosi pentru rezolvarea problemelor operative, deoarece acestor șefi le-ar dispărea “obiectul muncii” și vor fi nevoiți să renunțe la confortul biroului călduros și la “curajul” și “eroismul” de care dau dovadă permanent din spatele tastaturilor atunci când transmit dispoziții pe grupurile de Whatsapp.

Sindicatul EUROPOL: Anchetă cu privire la utilizarea Whatsapp de către polițiști

2 răspunsuri

1. Ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu a fost in seara aceasta la o televiziune si a declarat public ca medicii de familie si asistentii lor vor primi un stimulent in bani plus 100 de lei ora de vaccinare medic si 50 de lei ora de vaccinare asistentul medical, adica niste privati vor primi bani de la guvern…. Pai ce au ei in fisa postului sa faca??????? Lucreaza la strung, vand ziare sau prind hoti????? Inca o dovada ca guvernul arunca cu bani si noua ne ingheata salariile…Fratilor, am ajuns de ras si de bataie de joc…..