Amenzi drastice pentru apelarea abuzivă SNUAU 112

În data de 04 aprilie 2020 a intrat în vigoare Legea nr.36/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență. Modificările sunt binevenite în contextul multiplelor sesizări abuzive, generate de actuala pandemie, dar și de inconștiența unor persoane care nu realizează că serviciile publice de urgență reprezintă la un moment dat o șansă pentru salvarea vieții unui om aflat în real pericol. Legat de modul în care anumiți cetățeni aleg să apeleze la aceste servicii ne putem aminti de un caz recent mediatizat când un individ a ales să apeleze numărul de urgență 112, pentru a-i comunica operatorului “durerile” pe care le avea față de coronavirus, (Vezi aici)

Pentru asemenea faptă, un astfel de individ va putea fi sancționat contravențional, în baza noilor reglementări ale OUG nr.34/2008, astfel:

  • conform art.32 alin.1 lit.a) – apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114, cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei sau cu prestarea de la 100 de ore la 200 de ore de activități în folosul comunității. Săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau, prin derogare de la dispozițiile art. 9 alin.1 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității;
  • conform art. 32 alin.1 lit.b) – alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității. Săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei sau, prin derogare de la dispozițiile art. 9 alin.1 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001,  cu prestarea de la 400 de ore la 800 de ore de activități în folosul comunității.

După cum puteți observa, față de vechea formă a actului normativ unde conform art. 32 alin.1 lit. a) amenda era cuprinsă între 500 lei și 1000 lei, iar conform art.32 alin.1 lit.b) amenda era cuprinsă între 1500 lei și 5000 lei, de data aceasta legiutorul a mărit considerabil cuantumurile amenzii introducând și sancțiunea complementară de prestare a muncii în folosul comunității.

De-altfel, a fost introdusă inclusiv o prevedere de circumstanțiere a gradului de pericol social al faptei, constând în aceea că pentru repetarea contravenției în interval de un an de la data aplicării primei sancțiuni, cuantumurile amenzilor și respectiv orelor de muncă în folosul comunității se dublează.

Modificările aduse sunt de bun augur, având în vedere faptul că în  perioada 25 februarie – 18 martie 2020, conform statisticii STS , operatorii acestei instituții au preluat peste 12.000 de apeluri referitoare la virusul COVID-19, iar în foarte multe cazuri, cetățenii au sunat la numărul unic de urgență 112 pentru a afla informații despre coronavirus, fără a avea urgențe reale.

Au existat, de asemenea, persoane care au apelat numărul de urgență pentru a întreba dacă mai merg trenurile, dacă luni este deschis la bancă, dacă este deschis la poștă, dacă au voie să zugrăvească sau pentru a sesizat că nu mai au țigări.

Organizația noastră face apel, cu această ocazie, la responsabilitate din partea cetățenilor și recomandă să solicite intervenția servciilor publice prin SNUAU 112 numai în cazuri în care le este periclitată viața, integritatea fizică, sănătatea, ori când se aduc atingeri proprietății publice sau private sau mediului.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Amenzi drastice pentru apelarea abuzivă SNUAU 112

Distribuie

Un răspuns

  1. DA, Viitorul ne apartine – numai ca, cei chemati sa ne apere ne amendeaza cu sume drastice – pentru ca, ocrotesc ,,hotii de lemn,, care sunt padurarii CI NU carauisii!

    De aceea va rog, sa comunicati daca, in opinia domniilor voastre, furtul de lemn,, este sau nu, o ,,urgenta,,!?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută