Având în vedere că pe data de 10.11.2020, Camera Deputaților a adoptat Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-COV-2, am solicitat Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, ținând cont de prerogativele ce-i revin, urgentarea promulgării acestui act normativ.
Facem mențiunea că, în conformitate cu prevederile art. 77, alin. 1 din Constituția României, ”Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire”, fapt pentru care am cerut să urgenteze promulgarea acesteia, ținând cont de efectele benefice ale acordării acestei indemnizații asupra economiei naționale, care la acest moment este puternic afectată de pandemia de COVID 19.
Considerentele solicitării noastre s-au bazat pe importanța menținerii în câmpul muncii a ambilor părinți, astfel încât să se asigure buna funcționare a operatorilor economici care se confruntă cu grave probleme generate de lipsa de la locul de muncă a angajaților care beneficiază de zile libere plătite.
Am apreciat că prin acordarea acestei indemnizații se va asigura un venit pentru o terță persoană care va presta activități de îngrijire și supraveghere a copiilor părinților care își desfășoară activitatea în sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, penitenciare, în unitățile sanitare publice, care nu beneficiază de zile libere plătite conform art. 1 din OUG nr. 147/2020.
Reiterăm faptul că în data de 05.11.2020, Sindicatul EUROPOL a protestat în fața MAI pentru acest drept cuvenit, unde au participat aproximativ 100 de polițiști, atât cât permite reglementarea din perioada stării de alertă, însă rolul protestului a fost unul definitoriu. Organizația noastră va continua să reprezinte la un nivel maxim drepturile și interesele polițiștilor, așa cum a făcut-o de fiecare dată.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol
7 răspunsuri
Se acorda doar în cazul în care ambii părinți își desfășoară activitatea în sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, penitenciare, în unitățile sanitare publice?
Acesta este și scopul demersului, ca indemnizația sa poată fi acordată și în situația în care un părinte lucrează la privat însă nu a beneficiat de zile libere plătite.
Dacă tot se invocă motivul pt.care să se plătească acest spor în faptul că polițistul este nevoit să angajeze o bonă pentru supravegherea copilului, atunci cred că ar fi corect să se aplice regula decontării. Politistul incheie un contract cu bona , aceasta comunică un cont în bancă, iar statul virează suma respectivă în cont aplicând și impozitarea cuvenită. Cred că așa ar fi cel mai corect. Așa se aplică și în cazul chiriei si vacanței.
Există vesti cu privire la modificarea ordonanței? Credeți că există șanse ca în decembrie să poată fi plătite aceste majorări și pentru ceilalți polițiști defavorizați?
Mai sunt câteva zile pana la expirarea termenului de 20 de zile în care președintele României poate promulga sau trimite spre reexaminare proiectul de lege de aprobare a OUG 147. Efectul legii va produce efecte și retroactiv.
Conform legii postate în Monitorul Oficial, aceasta intra în vigoare în 5 decembrie. Să înțeleg așadar că majorarea nu se acordă și retroactiv?
În forma în care a fost promulgată nu prevede posibilitatea acordării dreptului retroactiv