Am sesizat CSAT-ul in privința continuității serviciului polițienesc

Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL, în demersul său de a elimina abuzurile comise asupra polițiștilor obligați să asigure continuitatea/permanența/intervenția la evenimente și alte forme de muncă „la negru”, a dus acest conflict social la un nivel superior și anume Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

În baza prerogativelor stabilite pentru CSAT în lege, în raport cu prevederile art. 4 lit. a, pct. 3 din Legea 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, am sesizat încălcarea prevederilor art. 44 din Legea 360/2002 care prevede obligativitatea instituției de a asigura serviciul polițienesc.

Nu mai comentăm cu privire la consecințele pe care polițiștii sunt obligați să le suporte ca urmare a planificării abuzive la continuitate, pentru că fiecare le-a simțit pe pielea lui, însă eram obligați ca aceste probleme grave de sistem să le aducem atât în atenția opiniei publice cât și a instituțiilor statului. Mai jos atașăm integral adresa transmisă către Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

345 Adresa CSAT Serviciul Politienesc

Sindicatul EUROPOL: Am sesizat CSAT-ul in privința continuității serviciului polițienesc

Distribuie

16 răspunsuri

 1. Sunt curios, dacă CSAT va decide faptul că este imperios necesară asigurarea permanentei serviciului polițienesc indiferent de mijloace, iar în baza acestei decizii șefii MAI vor decide că pot dispune efectuarea acestui serviciu chiar și fără remunerație, eventual compensand cu timp liber, pe unde veti scoate cămașa!!!!????? Doamne ferește, numai minți luminate, vai de noi…….

  1. Ne punem speranța ca la comentariu pe care l-ati facut, ori nu sunteti politist, ori sunt mult prea indoctrinat de vechimea pe care o aveti in sistem. Politistul trebuie sa stie când este liber si când este de serviciu. Orice alta varianta de lucru este in afara legii. Azi, ca si ieri, și la fel ca si acum 10 ani, in sistem exista politisti care sunt mai rau ca negrii pe plantatie. Sunt legati de glie prin serviciul de permanenta care nu este platit. Noi nu putem accepta asa ceva.

 2. Ma intreb retoric, oare de ce ne facem politisti? Oare cand ne alegem aceasta meserie nu stim la ce ne asteptam? Nu stim ca sunt restrictii si obligatii? Daca nu stim astea… inseamna ca suntem nestiutori si asta nu e vina ministerului

  1. A-ti asuma obligatiile prevazute de lege ca politist nu inseamna „a fi sclav”. Ceea ce am sesizat noi se refera la nerespectarea art. 44 din Legea 360/2002, care reprezinta o prerogativa a institutiei, nu a politistului.

 3. Sunt contrariat de faptul că in mai toate dispozitiile sau ordinele emise de catre MAI,IGPR,etc,cu privire la privilegiile structurilor de politie,prin care in mod expres le expun,exemplu:ordine publica,investigarea criminalitatii economice,arme si munitii,investigarea fraudelor,politie rutiera,etc.Aproape niciodata in aceste dispozitii,ordine nu este mentionata si Politia Transporturi.Structura de Poliție transporturi apare numai in dispozitiile in care se solicita interventie,participare,luare de masuri cu termene de raportare si atit? Oare de ce suntem uitati atunci cind beneficiem de un drept dar nu suntem uitati cind se traseaza sarcini? La un post de poliție TF,lucratorul de politie executa si sarcini de politie rutiera,ordine publica,investigatii criminale,investigarea criminalitatii economice,etc.

 4. Se pare ca aveti niste probleme grave de mentalitate. Daca nu sunteti dispusi sa va puneti in slujba cetateanului, indiferent de remuneratie, timp liber, tichete de vacanta, hrana, echipament, medicamente gratuite, etc., inseamna ca nu sunteti facut pentru meseria asta. Gasiti-va vocatia de luptator sindicalist la o firma privata, numai ca acolo trebuie valoare adevarata. Pana una alta, din experienta va spun, cei mai multi sindicalisti sunt bine, pe la birouri, economic, cazier, sefi de post…

 5. A, era sa uit… orice comentariu contra, e etichtat drept indorcrinat… militianist… sluga… la fel ca si cei impotriva #rezist… Oare de unde asemanrea?

 6. Categoric nimic se va schimba. Abuzurile vor continua. Nu spun asta pt că sunt descurajat, ci pt ca experienta ultimilor 30 ani a arătat clar direcția care trebuie impusă. Este sistem de stat. Statul dicteaza. La scolile de poliție ni se vorbea despre carieră, poliție europeană etc. facand totodata sa te si simti ca atare prin conditiile si logistica creată. În teren însă , şoc. O cu totul altă lume. Astea nu sunt întâmplări…protestele nu mai sperie pe nimeni. Ba din contră, ii ajuta pe politicieni sa poata arata ca avem democrație domle in aceasta țara…”avem proteste, avem dezbateri, ia uite domle ce democrație avem”… Iar câștigurile obtinute în ultimii multi ani, sunt puține…..foarte puține comparativ cu asteptarea nesfarsita a politistilor pe care au trebuit sa o “care” in acesti ani…Practic e un cancer care e tinut la limita dintre viata si moarte într-un mod foarte bine organizat, cu scopul clar de a nu mai avea vlagă decat pt ce se distrează mai departe…trist dar adevărat. E doar o părere.

 7. Aș fi de acord să lucrez și în regim de permanență neremunerat dacă aș avea legile de partea mea. Să fim noi generația de sacrificiu care curăță țara de infractori ! Dar cum avem numai obligații și drepturile sunt ale infractorilor . . .

 8. Adresa subliniaza iresponsabilitatea șefilor de a organiza serviciul polițienesc și nu interesul efectiv al polițiștilor. Cu părere de rau cred că stimatul domn președinte în calitatea sa de suprem șef al armatei va înțelege că nu se face treabă în Poliția Română. Prin această adresă ne asteaptă fie reintroducerea sporului de permanență, fie angajarea unui număr numeros de polițiști din cei cu ,,experiență externă”, fie potopul. Pe scurt, militarizarea acestei instituții și permanența în regim de tiranie.
  Sa speram că atat cetățeanul cât și polițistul va fi mulțumit de raspunsul CSAT :))

 9. Este o initiativa laudabila; ideea centrala este sa invatam putin de la sindicatele din alte tari din UE, sa mizam si pe legislatia europeana in privinta serviciului politienesc, sa cunoastem legile de organizare si functionare a politiei europene si cel mai greu lucru sa adunam 100.000 semnaturi din 14 judete, printre care 5000 sa fie din Bucuresti.
  Cum am putea atrage lobby-uri din partea unor deputati din Parlamentul Europei?
  Oare daca am judeca mai atent si am gasi o adevarata solidaritate si viziune pentru viitor sa lucram in ECHIPA si sa lasam orgoliile deoparte nu ar fi bine pentru TOTI?

 10. Mai este ceva de zis..Cand vom reusi sa avem o intalnire comuna cu toti presedintii de sindicat din Politia Romana? Cum vom putea trece peste orgolii si cand ne vom autoeduca sa facem ceva CONSTRUCTIV?
  Ca sa obtii ceva trebuie sa ai o ECHIPA, iar fiecare membru sa discute dupa ce cunoaste legislatia, sa munceasca ceva si sa arate rezultatele.
  As propune semestrial o intalnire a presedintilor de sindicat.
  PROPUNERE
  -fiecare sindicat sa desemneze pe cineva care sa studieze legislatia europeana si chiar sa obtina documente traduse din Franta,Germania, Cehia si Portugalia privind legea de organizare/statut/drepturi/obligatii
  – fiecare sindicat sa discute cu politisti din toate structurile unde se asigura serviciul de permanenta si sa stabileasca clar cine are dreptul la acest spor
  – fiecare sindicat sa cunoasca problemele tinerilor politisti pentru a obtine credite avantajoase pentru achizitionarea de locuinte.
  Cand se va munci cu adevarat , planificat si constiincios, ceea ce presupune mari eforturi si timp(eventualitatea suspendarii relatiilor de serviciu si plata salariului de catre sindicat pentru cei care sunt vizionari si care lupta fara frica pentru ceilalti colegi) abia atunci se ivesc raze de speranta pentru NOI.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută