Alți doi polițiști ultragiați și împiedicați să aplice legea

Continuăm să atragem atenția asupra necesității urgente de modificare a legislației cu privire la protecția și autoritatea polițistului, cea despre care parlamentarii consideră că este nejustificată și poate genera abuzuri față de cetățeni. La fel s-a întâmplat și în data de 13 decembrie 2017, în județul Salaj, când doi agenți de poliție din cadrul structurii de ordine publică s-au gândit să facă un „abuz” și au intervenit într-un scandal dintr-un bar.

După ce au izolat scandalagiul, din cauza violenței manifestate, au fost nevoiți să îl și imobilizeze prin aplicarea cătușelor. În momentul în care l-au scos din bar și l-au introdus în autospecială pentru a fi condus la sediul poliției pentru a fi identificat și pentru a fi luate măsurile legale, scandalagiul a început să lovească cu picioarele scaunele din interiorul mașinii și să lovească geamul portierei.

De asemenea, pentru că nu există scandal fără alcool, alți 3 prieteni ai individului, aflați și ei în stare de ebrietate, s-au postat în fața și în spatele autospecialei pentru a împiedica deplasarea și au sărit la agenții de poliție lovindu-i pentru a-și elibera prietenul din interiorul habitaclului, lucru pe care l-au și reușit în cele din urmă. După ce au venit alte forțe în sprijin, cei patru au fost reținuți însă procurorii au apreciat că nu prezintă pericol social pentru a fi arestați preventiv și le-au impus măsura controlului judiciar.

Azi în legislație, în forma actuală, împiedicarea unui polițist de a-și îndeplini atribuțiile legale este doar contravenție. Noi am apreciat că cel puțin situațiile în care polițiștii sunt împiedicați să constate infracțiuni flagrante sau contravenții, să ocrotească viața unor persoane aflate în pericol și să legitimeze sau să controleze bagajul sau autovehiculul  ori să conducă persoane la sediul poliției să fie incriminate ca infracțiune pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Onorabilii parlamentari, comportându-se ca niște potențiali infractori, s-au opus vehement acestei propuneri și au considerat că e suficient să aplici o amendă atunci când, de exemplu, ca polițist ești împiedicat să constați o infracțiune. Mai jos aveți textul propus și varianta impusă de parlamentari.

Vom continua să arătăm punctual, pe tot parcursul lunii decembrie, fără filtru, cu ce se confruntă polițiștii zilnic. Și asta pentru a da un răspuns cetățenilor de bună credință care încep să se întrebe tot mai des de ce nu este poliția mai eficientă. Iată de ce polițiștii aleg să se „orienteze” și să nu mai aplice legea. Au ajuns să le fie frică de faptul că vor fi purtați prin parchete pentru a da explicații de ce și-au făcut datoria. Sindicatul EUROPOL va susține prin toate mijloacele orice modificări legislative care să genereze protecție pentru polițiști.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Alți doi polițiști ultragiați și împiedicați să aplice legea

Distribuie

5 răspunsuri

  1. Detest aceasta stare de fapt care se poate intalni numai intr-un stat slab.Cum permite-ti asa ceva?In timpul misiunii sa fiti ultragiati?De ce mai purtati arma daca n-o folositi la nevoie?Voi reprezentati pe langa apararea linisti publice si aitoritatea statului.

  2. Mare parte din parlamentari sunt infractori, nu sunt potentiali infractori! Cum sa fie de acord cu asemenea intarire a autoritatii politistului. Ei vor ca politistul sa fie o marioneta, nu ii intereseaza de siguranta cetatenilor, oameni simpli!

  3. Statul roman nu este un stat slab,dovada ca toate protestele cetatenilor nu au avut nici un efect si politicienii nu au patit nimic,statul roman este rau intentionat cu privire la cetateni si la tara,este tradator,sfidator si hot.Asta fara sa ne gandim ca ,,statul suntem noi,, ca nu e asa.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută