Alte „negocieri” pe salarizare impachetate frumos dar cu efect zero pentru politisti

Începând cu luna februarie, toți polițiștii au așteptat aplicarea HG 1/2017, și implicit stabilirea salariul de funcție la valoarea de 1450 lei, sumă care să nu conțină alte sporuri sau adaosuri. MAI nu a respectat legea și nu a aplicat în integralitate prevederile hotărârii de guvern. Apoi, pe fondul presiunii din partea polițiștilor, pe 10 martie, MAI a cerut sprijinul colaboratorilor, în speță liderii „reprezentativi”, pentru a remite un comunicat comun în care să „asigure” polițiștii că prevederile HG 1/2017 au fost aplicate corect.

Acest comunicat nu a liniștit, ci mai tare a agitat spiritele în rândul personalului MAI, pentru simplul fapt că era greu de înțeles pentru un polițist al cărui scop este respectarea și aplicarea legii, cum poate ca primul om în ministerul în care lucrează să o încalce. Au urmat protestele, care și acestea au fost diluate și deturnate de dorința liderilor de a-și asuma meritele, când de fapt, 70% din cei prezenți la protestele de pe 16 martie și 25 martie, au ieșit în stradă ca urmare a voinței lor, nu ca urmare a apelurilor sindicatelor.

Noi vrem să vorbim despre cum au ajuns polițiștii să fie fraieriți tocmai de lideri de sindicat, care sunt mână în mână cu conducerea MAI și vom puncta succint câteva elemente pe care le lăsăm la latitudinea voastră să le apreciați:

 • când toți polițiștii fierbeau, pe 10 martie, Coarnă împreună cu compania de lideri „reprezentativi” de la PRO LEX, SED LEX și SNAP sunt prezenți la sediul MAI unde își asumă comunicatul ministerului prin care încearcă să ni se inducă ideea că HG 1/2017 a fost aplicat corect prin creșterea salariilor de funcție la peste 46.000 de angajați MAI. – polițiștii nu înghit gălușca și tensiunea continuă să crească.
 • pe data de 16 martie la primul protest, tot pe mâna acestor lideri se promovează un mesaj diluat, o serie de revendicări, unele care nici nu aveau legătură cu salarizarea (modificarea Statutului polițistului, schimbarea denumirii poliției locale etc.) – polițiștilor li se aruncă în față 2 amendamente care cică vor fi promovate respectiv, raportarea sporurilor la salariul de funcție din februarie 2017 (lucru care deja se întâmplă, comparați cuantumul pentru sporul de antenă de 10% cu salariul de funcție de pe fluturaș) și devansarea acordării salariului de merit de 10% (care nu produce efecte pentru cei cărora le-a fost crescut salariul de funcție la 1450 lei ca urmare a intrării în vigoare a HG 1/2017).
 • pe data de 25 martie, sâmbăta, Coarnă își pregătește scenariul în detaliu, agită participanții că nu e nimeni la MAI, se deplasează la Guvern și brusc sunt primiți la negocieri tocmai de ministrul MAI și de ministrul dialogului social unde mimează niște negocieri – polițiștilor li se aruncă alte 2 amendamente, respectiv creșterea sporului pentru SDSL de la 75% la 100% (inechitate care oricum urma să fie eliminată prin proiectul legii salarizării, deoarece medicii, asistenții sociali si cei din alimentație publică primesc încă din 2003 spor de 100% pentru aceste ore) și acordarea unui spor de permanență de 40% (acest spor urma să se acorde fără a se plăti și baza la care era calculat și producea un impact mic, la aproximativ 2500 de polițiști)

IMPORTANT de precizat că cele 4 amendamente au fost depuse la Parlament pentru proiectul legii de aprobare a OUG 9/2017, însă spre deosebire de ANP (Administrația Națională a Penitenciarelor) care a depus amendamente în numele instituției, la noi acestea au fost depuse prin intermediul unor deputati și senatori, nefiind semnate și asumate de MAI.

După ce polițiștilor le-au fost vândute speranțe deșarte de către Coarnă, că aceste amendamente vor intra în vigoare încă din aprilie 2017, astăzi, proiectul legii de aprobare a OUG 9/2017 ce include cele 4 amendamente este dat dispărut și brusc nu se mai vorbește despre el. Așadar tzeapa nr. 4 este servită polițiștilor, care au avut încredere în liderii lor și stăteau liniștiți în speranța ca măcar aceste amendamente să genereze câțiva zeci de lei în plus la salariu lor.

Cum spiritele au început din nou să se agite, iar nemulțumirea polițiștilor este din ce în ce mai mare în urma consultării proiectului de lege privind salarizarea (ne)unitară a bugetarilor, iată CĂ COarnă & compania, au pus în scenă o nouă piesă de teatru: „Rezultatele concrete ale negocierilor de la Ministerul Muncii”. Astfel, pentru că deja era ridicol să mai mimeze negocierile la MAI, Coarnă împreună cu ministrul MAI schimbă peisajul si o roagă pe Olguța Vasilescu să îi primească pentru a avea o discuție pe proiectul Legii salarizării unitare care a devenit public, dar care încă nu a fost depus la Parlament.

La numai o oră de după discuții, rezultatul este UIMITOR. Zeci de sporuri și de procente în plus la salariile polițiștilor. Unele chiar ridicole, cum ar fi aplicarea maximului sporului de FIDELITATE, în cuantum de 20%, pentru toți polițiștii, cu toate că știm că acest spor se acordă proporțional cu vechimea realizată în MAI. Mai mult, se mai prevăd sporuri permanente pentru rural, pentru incompatibilități și altele care însumează 85% din salariul de bază.

Acum permiteți-ne să vă traducem acest „rezultat” și să facem lumină în aceste informații propagandistice. Se pare că dacă tandemul MAI – lideri „reprezentativi” funcționează foarte bine, Olguța Vasilescu nu a putut să fie convinsă să ia parte la piesa de teatru menită să fraierească polițiștii. După cum v-am informat încă de la prima întâlnire pe care am avut-o la Ministerul Muncii, unul din principiile proiectului de lege a salarizării unitare este ca sporurile să nu depășească 30% din anvelopa salarială/ ordonator de credite. Chiar dacă în lege există prevăzute zeci de sporuri, de diferite cuantumuri și denumiri, acestea vor fi limitate tocmai de această prevedere care nu permite ca sporurile să depășească acest procent de 30% din masa salarială.

Și pentru că nici noi nu am fi putut descrie mai bine ce a „negociat” Coarnă, decât Olguța Vasilescu în sine, vă redăm un extras din declarația făcută chiar aseară pe un post de televiziune: „Domnul Coarnă a mai cerut câteva sporuri, i-am zis că n-am niciun fel de problemă. Putem să punem și 100 de sporuri numai că în anvelopa de 30 % sporuri, care este pe ordonatorul de credite, trebuie să se încadreze. Deci putem să facem și 200 de sporuri că banii tot aceeași sunt și anvelopa tot 30 %”.

Dacă nici acum nu vom conștientiza că pentru a avea o salarizare decentă în raport cu riscurile, interdicțiile și condițiile în care ne desfășurăm activitatea, trebuie să creștem baza salarială, adică să ducem salariul de funcție la un nivel de minimum 2500 lei și la care să aplicăm orice alte sporuri, vom cădea în aceeași capcană în care am fost și până în prezent. Nu mai trebuie să înghițim găluște cu tot felul de sporuri ci trebuie să ne consolidăm baza salarială.

Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL așteaptă ca proiectul legii salarizării, care în acest moment există doar pe site-ul PSD, să fie asumat și depus la Parlament, pentru a trimite propuneri concrete care să se raporteze în principal la două categorii: operativ/neoperativ și la munca efectiv prestată. În acest moment, ierarhia de salarizare propusă pentru polițiști se raportează strict la gradul profesional deținut și este contrară principiului de drept consacrat: după muncă egală, remunerație egală.

Sindicatul EUROPOL: Alte „negocieri” pe salarizare impachetate frumos dar cu efect zero pentru politisti

Distribuie

0 răspunsuri

 1. Cine sa se mai bata ? ofiteri au intre gradul cel mai mic si cel mai mare o diferenta de 2800 lei ,adica subinspector -cms sef ,4250 – 6850 lei pe cand la agent- agent sef principal 3900-4250 ,adica 350 lei…unde este remuneratie agala la munca egala?

 2. Noi o se ne luptam pentru ca salariile noaste a celor din strada,expusi riscurilor,intemperiilor,interlopilor,etc sa luam salarii cat ofiterii care stau ascunsi prin birouri .Unde ati mai vazut sau auzit in lumea asta civilizata, ca cel care risca si munceste sute de ore suplinentare ziua si noaptea,in weekend sau de sarbatori sa aiba salariu cu peste 2500 lei mai mic ca al unui ofiter! Hai ca am fi inteles o diferenta decenta,normala de maxim 1000lei, dar nu una atat de enorma, cat iau salariu in mana o multime de colegi pe o luna intreaga astazi.O nesimtire curata si sper ca liderii sa faca demersurile necesare ca aceasta diferenta intre agenti si ofiteri sa nu ramana in halul asta,altfel iesim in strada fratilor!

 3. Unde ati vazut voi salarii de 3900 lei la agenti si 4250 la a.s.p.? Eu sunt a.s. si iau 3000 cu toate sporurile iar colegul meu care anul asta iese la pensie ia 3600 lei (amandoi in operativ de cand ne-am incadrat)
  iar astia care sunt incadrati direct iau tot 3000 lei .

 4. Nu suntem uniti domnilor. Nu suntem hotarati si perseverenti. Au facut ce au facut guvernanti si liderii, si tot au reusit sa ne dezbine. Deja exista voci ca ofiterii asa si agentii altfel, ca asistentii, profesorii au mult. Nu, nu!, Trebuie sa spunem că politiştii au salariul mic, comparativ cu tipul muncii, calitatea si riscul meseriei, si nu ma intereseaza ce salariu primesc celelalte categorii de bugetari. Totodata trebuie sa se faca o diferentiere considerabila intre cei care sunt operativi si neoperativi. Mai exact eu spun că statutul de politist sa o aiba doar cei operativi (Simplu, adică ce înțelege un copil despre cuvantul politist “un politist este cel care prinde hoti si criminali” si nu ăia care dau bani, haine si țin evidenta la politisti, (financiar, logistică, cadre) precum şi cei care fac permise, pasapoarte, etc.). Ați văzut cum au reuşit şi pe mine să mă facă să gândesc diferențiat.
  Deci in primul rand, eu zic, că ar trebui sa ne unim şi sa fim mai hotarati in actiuni (conf.legii). Suntem mulți, dar foarte puțini acționăm, doar ne spunem nemulțumirile in cercuri mici si nu avem curajul sa iesim in strada pana ni se rezolva problemele.

 5. Felicitari ca demontati minciunile si ca incercati sa faceti lumina in valul de ceata pe care- l promoveaza dl Coarana. MARIRI PESTE TOT IN realitate doar stagnari !!!

 6. ca si la penitenciare , personalul adminsitrativ- contabili, gestionari, resurse umane, secretariat trebuie separati de structura operativa! sa acorzi grupa 1 de munca celor din adminsitrativ care nu pun mana pe un infractor nu este corect!

 7. Inca o reusita marca “Coarna”! Am ajuns asa de creduli ca sa nu zic fraieri sa credem in povestile acestui luptator de catifea ! sunt membru de la infiintarea sindicatului si daca ma refer numai la perioada 2010-2016 am cotizat aproximativ 2000 lei. Ce am primit in schimb 7 agende si 7 calendare in val de maxim 80 lei si minciuni la greu din partea acestui luptator al nesigurantei politistilor. Pe cand acesta traieste lunar cu o suma frumusica de aproximativ 10000 lei din cotizatiile noastre plus drepturile de imagine la televiziune, noi cei de pe baricade care cunoastem si punem in practica aceasta munca de politie ne asiguram traiul cu o suma care variaza in functie de vechimea fiecaruia pana la maxim 3200 lei. Care este diferenta ? Simplu una singura : prostii cu munca si smecherii cu banii nostrii! Hai dle luptator langa noi cu adevarat si lasa aparitiile pe televiziuni , concentreaza-te asupra problemelor adevarate cu care se confrunta politistii!! Haideti dl lideri ai tuturor sindicatelor care stoargeti bani de pe umerii nostrii si aliativa in lupta , fiti solidari cu nevoile noastre nu cu buzunarele dvs. Aratati concret pe posturile de televiziune cu ce se confrunta politistii ce salarii primesc cei care se lupta cu infractoriui in strada si care sunt in multe situatii umiliti si ultragiati! Nu va arogati fiecare sindicat anumite merite ca nu aveti niciun drept . De ce? Pentru ca doar a-ti fost ” doar capuse ” in a aduna biruri din cotizatii de pe umerii nostrii!! oare mai rezistam cu voi in fruntea noastra? NU CRED ! Si tare mi-e frica ca o noua greva s-ar putea manifesta fata de dumneavoastra cei care ne induceti in eroare de atatia ani. Si mai stiu ca inducerea in eroare intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni! Si vb unui filozof englez ” incercand sa caut vicii , m-am prefacut ca sunt de alta parte a baricadei dar ajungand in varful redutei am stiut ca i-am pacalit pe toti si mi-am spus in sine : lasa-i in plata domnului ca sunt creduli iar eu sa pot urca si cobora cand vreau de pe reduta pentru ca ei ma vor crede chiar daca s-ar minti singuri apoi eu daca ii mint cred ca nu au fost atenti sau au fost preocupati cu munca” Dar atat va spunem: DL LIDERI VA STIM, VA CUNOASTEM, NE MINTITI, NE UMILITI CU MINCIUNI DAR NOI SUNTEM MASA IAR DVS DOAR SIMPLE PICIOARE!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută