Alba-neagra cu uniforma polițiștilor

După cum prea bine cunoașteți, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului MAI 183/2021 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor, reprezentanții MAI au luat o serie de măsuri cu un rol în impactarea veniturilor polițiștilor, în sensul de a nu le mai acorda norma financiară pentru echipament, dar nici uniformă nouă.

Față de această măsură, MAI-ul a revenit, în urma solicitărilor organizației noastre, comunicând faptul că a hotărât să acorde în continuare norma financiară de echipare a polițiștilor până în momentul în care vor fi finalizate procedurile de achiziție a normei complete de echipare pentru noua uniformă. (VEZI COMUNICAT)

În ceea ce privește procedurile de achiziției elaborarea specificațiilor tehnice, am constatat în continuare existența unei stări de bulibășeală,  ce va avea un efect negativ din punct de vedere al modului în care va fi compusă noua uniformă, în ciuda intenției declarate a reprezentanților MAI referitoare la calitatea materialelor din care va fi compusă noua uniformă a polițiștilor.

Această observație vine ca urmare a faptului că de la nivelul IGPR s-a transmis tuturor unităților de poliție subordonate faptul că vor achiziționa noile uniforme pentru personalul propriu dar și pentru cel aflat în asigurare logistică (ex.:poliție transporturi, crimă organizată), revenindu-le obligația de a elabora specificațiile tehnice ale articolelor de echipament.

Or, această solicitare nu va face altceva decât să creeze situația conform căreia vom avea 41 de inspectorate de poliție județene, Poliția Capitalei, IGPR -ul și 4 unități de învățământ care vor elabora fiecare în parte câte un set de specificații tehnice pentru articolele din componența uniformei de poliție. Practic, ne vom putea trezi în situația de a avea 49 de specificații tehnice diferite, conform proverbului din bătrâni ”Câte bordeie atâtea obiceie”.

Un astfel de demers este menit să ne ridice mari semne de întrebare cu privire la cine și cu ce interes își dorește crearea unei astfel de situații care vor putea crea premisa înființării a zeci de firme care să confecționeze uniforme pentru polițiști din cine știe ce materiale, ajungând să ne întoarcem din nou în trecut când o serie de firme confecționau articole de echipament pentru polițiști din materiale a căror calitate era mai mult decât îndoielnică.

Suntem in luna Martie și polițiștii încă nu știu cum va arată noua Uniformă, unitățile de poliție încă nu au stabilit specificațiile tehnice, IGPR nu își asumă nimic în această privință iar conducerea MAI se gândește doar la economia pe care vrea sa o facă pe spatele polițiștilor prin intenția de a nu mai acorda norma financiară de echipament pentru viitor.

Sindicatul EUROPOL: Alba-neagra cu uniforma polițiștilor