Agresivitatea poliției și decăderea societății

Trecem printr-o perioadă de maximă încrâncenare, resimțită atât de cetățenii ale căror drepturi constituționale sunt limitate sau suspendate, dar și de polițiștii care în aceste zile sunt pe străzi și pe care îi apasă încontinuu temerea că ar putea fi următorii infectați.

Și unii și alții vrem să trecem cât mai repede peste această stare de urgență, să ne întoarcem la viețile obișnuite. Avem peste 90.000 de persoane care au fost sancționate pentru că nu au respectat interdicțiile prevăzute în Ordonanțele Militare și concomitent, zi de zi, numărul persoanelor infectate cu virusul COVID-19 crește.

Problema cea mai mare însă este reprezentată de polarizarea radicală a societății. Comentariile oamenilor sunt situate la extreme. Îi avem, pe de o parte, pe cei care spun că bine le-a făcut, că în alte țări nu stăteau la discuții și îi împușcau, iar pe de altă parte îi avem pe cei care spun că polițiștii sunt niște brute, pușcăria să-i mănânce.

Unde vrem să ajungem, ca societate, cu aceste abordări?! Am vrea să credem că persoana care, la 02:00 noaptea, în stare de ebrietate, micționează pe lege și scuipă polițiștii, nu reprezintă imaginea societății. Așa cum nici polițistul înjurat și scuipat, care reacționează instinctual și lovește cu pumnul un cetățean pe care nu îl poate imobiliza, nu reprezintă imaginea Poliției Române.

La rece, fiecare poate să dea indicații, să spună ce nu a făcut bine polițistul sau să se întrebe de ce a fost nevoie de pumni și nu a folosit alte mijloace. Însă realitatea ne trimite în stradă, fără două mijloace pe care dacă le-am avea, astăzi nu am mai împărți judecăți de valoare pe frânturi de adevăr. Este vorba despre dotarea tuturor polițiștilor cu bodycam-uri, acele dispozitive audio-video pe care Sindicatul EUROPOL le-a promovat încă de acum 3 ani, dar și despre acele dispozitive cu electroșocuri, care ar limita la maximum vătămarea persoanei ce trebuie imobilizată.

Nu ne mai dorim să avem parte de astfel de imagini și nu încurajăm violența dincolo de necesitatea de a o folosi proporțional, în raport de scopul urmărit, respectiv de încetare a actului de agresiune sau de imobilizare a persoanei care opune rezistență. Numai împreună, societate civilă și Poliție, prin colaborare și bună-credință, putem trece peste această pandemie și peste efectele ei.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Agresivitatea poliției și decăderea societății

Distribuie

Un răspuns

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută