Agenții de poliție din Academie nu trebuie discriminați

 Statutul polițistului intră pe ultima sută de metri și urmează să fie supus dezbaterii publice  în cadrul  ședinței de dialog social de luna aceasta, iar forma agreată până acum de conducerea MAI, cât și de unele sindicate “reprezentative”, va crea o serie de inechități în rândul agenților de poliție care urmează cursurile Academiei de Poliție la forma frecvență redusă.

 Dacă pentru agenții de poliție care trec în corpul ofițerilor prin susținerea examenelor tip TCO se va acorda gradul profesional în funcție de vechimea în serviciu, pentru agenții care urmează cursurile Academiei de Poliție, indiferent de vechimea în serviciu, li se va acorda gradul de subinspector.

Practic, vor fi instituite 3 categorii, pentru agenții care trec în corpul ofițerilor și au o vechime de până în 5 ani li se vor acorda grade de subinspector, pentru cei cu o vechime între 5 și 10 ani li se vor acorda grade de inspector iar pentru cei cu o vechime peste 10 ani gradul de inspector principal. Asta în timp ce pentru agenții care vor urma timp de 3 ani cursurile Academiei de Poliție, indiferent că vor avea chiar și 15 ani vechime în sistem, li se va acorda doar gradul de subinspector.

Prin această măsură discriminatorie, Ministerul Afacerilor Interne va  rămâne în istorie ca fiind promotorul celei mai mare ofense la adresa agenților de politie care urmează cursurile Academiei de Poliție. Sindicatul Polițiștilor Europeni “Europol” a propus în cadrul grupurilor create la nivelul MAI  și a trimis propuneri pe adresa de email a instituției cu forma propusă și expunerile de motive pentru această cauză.

Text propus Sindicatul Europol

Art. 21 Legea 360/2002

(3^4)  ) La absolvirea cu diplomă de licenţă a programelor de studii de ordine şi siguranţă publică, respectiv drept, organizate la formă de învăţământ frecvenţă redusă în cadrul Academiei de Poliţie «Alexandru Ioan Cuza» a Ministerului Afacerilor Interne, absolventului care urmează a fi repartizat în unităţi de poliţie i se acordă gradul profesional în raport cu vechimea în structurile Ministerului Afacerilor Interne în conformitate cu prevederile art. 21 alin 4.

Expunere de  motive

Pentru aceeași vechime în serviciu e  imperios necesar acordarea aceluiași grad profesional pentru toate categoriile de agenți de poliție care trec în corpul ofițerilor pentru eliminarea discriminarii.

Nivelul de pregătire al agenților de poliție care urmează cursurile Academiei de Poliție  la frecvența redusă e cel puțin același, comparativ cu agenții de poliție care susțin examene TCO.

Legislatia incidența, HG 294/2007 privind organizarea și funcționarea Academiei de Poliție e inferioară în ierarhia actelor normative față de Legea 360/2002 privind Statutul polițistului , iar Legea 1/2011 privind Legea educației naționale care reglementează învățământul universitar, nu cuprinde niciun fel de restricții în acordarea gradelor profesionale în funcție de vechimea în serviciu pentru agenții de poliție care termină cursurile Academiei  de Poliție la forma frecvență redusă.

Organizația noastră nu va permite sub nicio formă luarea de măsuri discriminatorii și se va folosi de toate pârghiile pentru ca agenții de poliție să fie tratați în același mod. Asteptăm de asemenea și susținerea opiniei publice pentru măsurile care vor fi adoptate.

Viitorul ne aparține!

Iconaru Marius, Secretar General Sindicatul Polițiștilor Europeni „Europol”

Sindicatul EUROPOL: Agenții de poliție din Academie nu trebuie discriminați

Distribuie

23 de răspunsuri

 1. Agenților de poliție care vor trece în corpul ofițerilor, în urma susținerii concursului din data de 26.08.2017, li se va acorda gradul profesional în funcție de vechimea în serviciu?

 2. Dar pentru militari angajati care au intrat in corpul agentilor in anul 2004 si aveau vechime in sistem la aceea data de 12 ani li sa acordat gradul de agent nu este discriminare

 3. In 2007 la jandarmi au fost făcuți subofițeri din sursă externă dandu-le grade in funcție de vechime in civilie.Asa au ajuns unii cu nici o zi de armata adjutanti si adjutanti sefi iar cei care au fost jac cu vechime in sistem de 9-12 ani au plecat de la sg.major! Discriminare care ar trebuii reparată!

 4. În postarea trecuta s ă zis ca se face ceva si pt cei care au dat in anii anteriori examen de TCO si.mai.ales pt examenul din anul acesta se va proceda dupa legislatia im vigoare cu acordare a primului grad sau cu acordarea gradelor in functue de vechime?

 5. Numarul de locuri la FR se suplimenteaza? Admiterea tot materie de cls a 12-a? Tot 3 ani? De ce nu fac un Master profesional?

  1. Este inca in procedura de transparenta decizionala proiectul de modificare a HG. Imediat ce vom avea alte detalii, vom reveni cu informatii.

 6. Pentru Beth stimata domnisoara institutia a trecut prin mai multe transformari de care noi am cost nevoiti sa le suportam si de aceea vrem sa nu fim discriminati inainte ,aceasta institute era militarizata

 7. La demilitarizare, au fost echivalate gradele militare cu cele profesionale. Nu S-a făcut nicio discriminare la acel moment. Unii JACi s-au transferat la politie, au primit grad, dar vechimea de jac nu constituie vechime la grad, ci doar la salariu. JACii nu erau considerați subofiteri, neavând vechime in același domeniu, si de aceea nu au primit gradul in funcție de vechime.

 8. Maii oameni buni, astia (factor decizie) o tin intr-o prosteala pe fata, adica continua sa-si bata joc de agenti ca si pana acum, nu se gaseste o minte luminata(sau exista!) sa dea cu ei de pamant!. Concret, oameni buni, azi agentul (cu varsta de 45-50 ani) trece in corpul ofiterilor pe legea veche cu grad de subinspector de politie, fiind platit ca debutat, sau ofiter IV, adica echivalent functie tot agent, iar maine acelasi agent, cu aceeasi varsta il faci inspector principal si il platesti pe comisar sef la maxim, paii mai cretinilor care faceti diferenta asta, sunteti zdraveni la cap!!!??
  Voi sunteti dementi! primului ii trebuie 10 ani de viata sa-l ajunga pe al doilea din urma pentru o zi diferenta(poate fi 1-2-3 luni), vai de mama voastra!
  Faceti dracului ceva si adaugati acolo ceva si luatii in calcul macar pe aia care au sustinut examen de TCO in ultimul an calendaristic, cand au fost cele mai multe treceri in corpul ofiterilor, nu va bateti joc, ca va bate dumnezeu pe voi „desteptilor”!
  Cu stima, transmiteti celor cu decizie, sa nu creada ca toti sunt „prosti”, indiferent de grade si functii………….

 9. Pentru Beth nici agenti nu sunt considerati ofiteri de ce ar trebui sa li se ia in considerare vechimea la trecerea in corpul ofiterilor precum dupa tine nici P.F.A.C nu erau considerati agenti , pentru uni da pentru alti ba?

 10. Beth gresesti nu faci altceva decat sa ne jicnesti si pentru cultura dumneavoastra pfac
  si jaci au dus greul si faceau ceea ce fac agenti acum.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.