În ultimele săptămâni, tema cel mai des abordată la nivelul MAI și al Poliției Române, atât în discursurile ministrului cât și în pozițiile inspectorului general, a fost cea referitoare la necesitatea pregătirii profesionale a polițiștilor tineri, dar și specializarea continuă a celor cu vechime. Cu toate acestea, organizația noastră a constatat că obiectivele de la nivel central nu sunt împărtășite și la nivel local, tocmai de inspectorii șefi.
Îl avem așadar în prim plan, pe noul inspector șef al IPJ Sălaj, care a fost împuternicit pentru trei luni să conducă unitatea de poliție, venind tocmai dintr-o funcție didactică de la Academia de Poliție „A. I. Cuza”. Nu vrem să dezbatem motivul pentru care tocmai cms. șef Mihăilă Marius Florin a fost nominalizat și a acceptat să fie împuternicit inspector șef, în condițiile în care existau alți 10 polițiști din cadrul IPJ Sălaj care cunosc în detaliu situația operativă și erau poate mai îndreptățiți să ocupe această funcție, însă este evident că boala ultimilor doi ani, împuternicirea pe funcție, care reprezintă exercitarea temporară a unei funcții de conducere, încă ne bântuie și produce drame.
Cu toate acestea, chiar dacă vorbim despre un „mandat” de trei luni, domnul profesor ne-a surprins chiar cu primele decizii pe care le-a luat, respectiv interzicerea înscrierii agenților de poliție la instituții de învățământ superior în domenii de studii care asigură specializarea/pregătirea potrivit nevoilor unității, în condițiile în care acest drept este prevăzut expres de art. 17 din HG 1578/2002. Mai mult, acesta a încercat să îi determine și pe agenții care deja se aflau în anul 2/3/4 să nu mai solicite concediu de studii, motivat de faptul că facultățile private pe care le urmează nu se ridică la standardul Academiei de Poliție.
Cum să aibă tupeul să le reproșeze unor agenți că au avut ambiția și determinarea de a absolvi o facultate de Drept, în condițiile în care, cms. șef Mihăilă Marius Florin, a venit pe fugă de la Academia de Poliție în contextul scandalului din ultimul an, generat de sutele de plagiate și de influențele politice ale cercurilor de interese care au transformat această instituție de învățământ superior într-o fabrică de diplome pentru oameni politici și cu bani, sau chiar pentru cadre didactice din cadrul altor universități. Sursa: https://pressone.ro/urgia-la-academia-de-politie-743-dintre-tezele-de-doctorat-verificate-sunt-suspecte-de-plagiat-i
Neoficial, umblă vorba că această împuternicire pe funcția de inspector șef a fost girată de o persoană sus pusă din MAI, care a beneficiat de clemența lui Marius Mihăilă, în perioada în care era șeful Comisiei de Etică din Academia de Poliție căruia i-ar fi scăpat paginile plagiate din lucrarea de doctorat. Asemenea „combinații” nu trebuie să afecteze destinul unui întreg inspectorat de poliție.
Mai mult, ca urmare a Deciziei CCR 317/2019, MAI are obligația de a stabili criteriile și condițiile în care polițiștii pot fi numiți în structurile poliției judiciare, fiind vorba inclusiv despre necesitatea specializării acestor polițiști. Practic, agenții de poliție care lucrează în dosare penale și nu au studii superioare juridice ar trebui să fie specializați de către instituție pentru a putea efectua acte de urmărire penală. Ori în cazul de față, în lipsa acestei pregătiri, care nu există astăzi, nici măcar agenții care urmează pe propria cheltuială facultatea de Drept nu sunt încurajați de instituție să se specializeze.
Organizația noastră condamnă ferm astfel de atitudini, cu atât mai mult cu cât vin din partea unui cadru didactic și a sesizat acest abuz conducerii Poliției Române, pentru a dispune măsuri în consecință. De asemenea, vom transmite conducerii MAI că nu vom accepta ca o persoană asupra căreia planează acuzații grave și fără a avea experiență profesională, să fie numită inspector șef și să distrugă un întreg inspectorat de poliție pe baza unor decizii pompieristice.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
Un răspuns
Cereți desființarea celor două corpuri profesionale de polițiști.
Să existe doar unul singur. Muncă egală, plată egală! Ce diferența este între unul cu Facultatea de Drept în cadrul așa-zisei Academii de Poliție și unul cu Facultatea de Drept la o altă facultate de stat, ambele la frecvență?