Aflați cum puteți beneficia de pensie de serviciu anticipată parțială

De la an la an, statisticile referitoare la starea de sănătate a polițiștilor ne arată ritmul de creștere alarmant a acestor cazuri. În acest moment, sunt luați în evidența Direcției Medicale peste 40.000 de persoane cu afecțiuni medicale iar pragul de vârstă la care aceștia sunt diagnosticați cu diferite boli scade drastic.Aceste afecțiuni medicale, cauzate exclusiv de condițiile de muncă și de stresul profesional, sunt neglijate și chiar mușamalizate de MAI pentru simplul fapt că nu există niciun plan de măsuri de îmbunătățire a condițiilor de muncă sau de îmbătrânire activă.

Dacă în alte domenii de activitate angajatorii sunt obligați să respecte normele de securitate și sănătate în muncă și sunt periodic controlați de ITM pe această linie, pentru structurile de apărare, inclusiv MAI, sunt constituite structuri proprii de protecția muncii care sunt subordonate tocmai șefilor de IPJ-uri, pe care ar trebui să îi controleze. Consecința lipsei unor măsuri adecvate este destul de evidentă, aproximativ jumătate din polițiștii încadrați în Politia Română și Poliția de Frontieră Română sunt declarați „apt limitat”.

Totuși, ceea ce nu vi s-a spus, și o facem noi, este că cei care sunt declarați „apt limitat” pot beneficia de pensie de serviciu anticipată parțială dacă îndeplinesc mai multe condiții prevăzute de actele normative incidente, după cum urmează:

 • condiția de vârstă – polițistul să aibă o vechime totală de 20 de ani dintre care 10 ani în serviciu.( Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat ) Art. 18. – (1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parțială militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puțin 10 ani vechime în serviciu, și care se află în una dintre următoarele situații: a) sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale;
 • condiția ca polițistul să fie clasat apt limitat de o comisie medico-militară și să nu mai poată îndeplini atribuțiile funcției deținute. În acest sens, cel mai simplu exemplu este cel referitor la pregătirea fizică, care reprezintă atribuție de serviciu în sensul O.m.a.i. 154/2004 și care obligă polițistul la un program de pregătire fizică de 6 ore/săptămână pentru operativi și 4 ore/săptămână pentru neoperativi.
 • a treia condiție este de a înștiința structura de resurse umane despre hotărârea comisiei medico-militare, pentru a pregăti modificarea raporturilor de serviciu ale polițistului în sensul punerii la dispoziție a acestuia. Mai mult, structura de resurse umane are obligația de a identifica o funcție echivalentă, cu aceleași drepturi salariale potrivit art. 27²¹ din Legea 360/2002 modificată: „Polițistul este pus la dispoziție în vederea numirii într-o funcție, prin aplicarea prevederilor art. 27³¹, în următoarele situații: c) ca urmare a clasării «apt limitat» de către comisiile de expertiză medico-militară, atunci când nu mai poate îndeplini atribuțiile funcției deținute;”

Numirea pe o noua funcție, dacă se identifică una, se face doar cu acordul polițistului pus la dispoziție. Dacă numirea într-o nouă funcție nu se poate realiza, raporturile de serviciu ale polițistului încetează cu drept la pensie conform art. 69 alin. 1 lit. j) „pentru alte motive sau nevoi ale Ministerului Afacerilor Interne, după expirarea perioadei de punere la dispoziție sau, pe parcursul acesteia, la cererea polițistului, în condițiile art. 27²¹ alin. (1) atunci când nu s-a putut realiza numirea într-o funcție”.

Pentru cei care se află în această situație, îi avertizăm că prima reacție a structurilor de resurse umane va fi să respingă existența cadrului legal pentru pensionarea anticipată parțială și asta pentru că de la nivel central s-a cerut minimalizarea trecerilor în rezervă, din cauza deficitului uriaș de personal. Din datele pe care le deținem, sunt doar câteva situații în toată țara, fiind vorba exclusiv de cadre cu influență care s-au folosit de aceste prevederi pentru a trece în rezervă. Noi vă asigurăm de sprijinul necesar în situația în care întâmpinați dificultăți și vom continua demersurile pentru clarificarea diferitelor spețe legate de pensionare.

Viitorul ne aparține!

Dan Avasilcăi, Președinte Filiala Constanța

 

Sindicatul EUROPOL: Aflați cum puteți beneficia de pensie de serviciu anticipată parțială

Distribuie

129 de răspunsuri

 1. Va rog sa imi raspundeti la o intrebare daca cunoasteti. La calcularea vechimii pentru pensionare se aduna/adauga si scoala miltara si impreuna se poate indeplini cuantumul necesar de 25 ani? Adica la 24 de ani efectiv in gr 1 de munca se aduna 1 an sc militara? Va multumesc. Cu deosebita consideratie!

  1. Scoala militara se ia in calcul la pensie pentru vechime in munca (perioada asimilata stagiului de cotizare) precum si ca vechime in serviciu (elev/student scoala miltara – cu execptia liceelor, militar angajat pe baza de contract, agent/subofiter/maistru militar/ofiter)

 2. Eu sunt clasat Apt Conditionat prin fisa de aptitudine data de Directia Medicala a MAI am 23,5 vechime in grupa 1,ma pot pensioana anticipat partial prin metoda dvs de mai sus ,repet sunt clasat prin fisa de aptitudine ,conf art 2731 lit.c ? cu stima deosebita astept raspunsul dvs

 3. Buna seara.
  Doresc sa ies la pensie pe caz de boala, fiind clasat “apt limitat” de catre comisia medicala.
  Lucrez intr-un Serviciu si as dori sa stiu daca exista si alte “criterii” (adaugari specifice legii 223 pentru fiecare Serviciu in particular) cu privire la iesirea la pensie.
  Intreb acest lucru deoarece, citind legea am retinut, ca text al legii, scris “negru pe alb” ca daca un militar intruneste toate conditiile, cele ale varstei, vechimii cumulate si ale celei de serviciu, precum si clasarea ca “apt limitat” sau “inapt” poate beneficia de o pensie medicala pe caz de boala.
  Intrebarea mea vine ca urmare a raspunsului celor de la resurse umane, care, sustin, ca, in plus, totul se face si cu aprobarea comandantului unitatii, urmata de aprobarea a 2 sau chiar 3 adjuncti ai Directorului.
  Mentionez ca sunt nascut in mai 1969, sunt angajat ( ca civil) din luna septembrie 1987. In perioada 15 septembrie 1987- 15 ianuarie 1989 am satisfacut stagiul militar obligatoriu. Din data de 1 februarie 1989 am lucrat ca civil pana in data de 1 ianuarie 2003.
  Iar din luna iunie 2003 pana in prezent sunt cadru militar.
  Din nefericire, datorita unor probleme de sanatate am “intrat” in comisia medicala, iar in luna decembrie 2017 am fost clasat ca si “apt limitat”.
  Stiu ca datorita numarului mare de plecari din sistemu l militar nu este agreata ideea de a mai “iesi” la pensie pe caz de boala ca si “apt limitat”.
  Insa doresc sa stiu daca, depun o cerere de trecere in rezerva in aceste conditii, am vreo sansa in conditiile in care, “bombardamentul informatiilor” venite din partea celor de la resurse umane ( si nu numai) m-au facut sa aman depunerea raportului de trecere in rezerva.

  Va multumesc cu stima.

  P.S. Si…chiar nu ma mai simt in stare sa rezist in sistemul militar.

  1. Aveti tot dreptul de a beneficia de pensionarea anticipata partial. Trebuie doar sa va depuneti cererea in acest sens. Ca și cazul dvs, sunt zeci de militari care s-au pensionat urmare a declararii ca fiind apt limitati.

 4. buna ziua. as dori sa va intreb daca perioada cat am urmat cursurile facultatii, la zi, se ia in calcul la acea vechimea efectiva de 20 ani.va multumesc!

    1. Buna seara. Imi puteti spune va rog cadrul legislativ in baza caruia cei 4 ani de facultate se iau in calculul vechimii minim 20 ani?

 5. Dar perioada de 9 luni in care am fost in somaj dupa terminarea facultatii? Se considera perioada asimilata,dar se include in cei 20 de ani?

  1. Bună ziua! Sunt angajat Mapn din 2006 am 2operatii pe coloana de hernie de disc din pacate urmeaza si a 3! Am 38 de ani! Întrebarea este următoarea: Dacă la 3 operatii pe coloana mă scoate la pensie ,si ce trebuie făcut?

 6. Si as mai avea o intrebare.nu poate seful in momentul cand vin cu certificatul medical de ,,apt limitat”, sa modifice fisa postului,in sensul sa treaca mentiunea ,,apt limitat” in loc de ,,apt”? Va multumesc!

 7. Buna ziua.

  Am iesit la pensie anticipata partial in data de 30 august 2017 ( 25 ani vechime). In luna noiembrie am implinit varsta standard de pensionare ( 47 ani si 6 luni si 25 ani vechime). Pensia anticipata devine automat pensie standard sau trebuie sa fac o adresa catre Casa Sectoriala de Pensii a MAI. Se recalculeaza din nou pensia sau se pastreaza venitul cel mai favorabil?
  Va multumesc.

  1. Sunteti cadrul militar sau functionar public cu statut special? Si sa ne precizati daca v-ati pensionat anticipat partial pentru motive de sanatate.

   1. Buna ziua.

    Functionar public, am fost declarat inapt de Comisia medicala a Spitalului militar si avand o vechime de 25 ani in politie si 47 ani impliniti (conform legii se poate iesi la pensie anticipata partial daca ai 20 ani vechime si 45 ani impliniti).

    Va multumesc.

   2. sotul meu are 7 ani lucrati la o unitate de pompieri din care 3 in grupa a I a si 4 in grupa a II a , mai are 35 ani lucrati in civil , data nasterii iunie 1958 .
    Poate deschide dosar de pensionare in sistemul militar ? – ministerul de interne de unde apartin pompierii . Multumesc anticipat

 8. Buna seara.
  Asi dori sa îmi spuneti de cat concediu medical am dreptul in cazul in care am fost diagnosticat cu o tumoare renala maligna si am fost operat fiindu-mi extirpat un rinichi.
  Daca in urma acestei boli pot primi certificat medical cu grad de handicap si daca pot iesi la pensie.
  Mentionez ca am urmat 1an si o lună de scoala militară ,fiind încadrat in serviciu la data de 04.11.1993, lucrând numai in gr.I,ca operativ la O.P.
  Va multumesc anticipat.

  1. Informatii cu privire la perioada de concediu medical din pacate, nu va putem furniza noi pentru simplul motiv ca nu avem studii medicale:) In fucntie de decizia Comisiei medico-militare, se va stabili.

 9. Bună ziua! Am și eu următoarea întrebare, dacă binevoiți a-mi răspunde și vă mulțumesc anticipat. Am vechime în muncă 23 de ani si 6 luni ca polițist operativ și vârsta de 46 de ani.
  Pot ieși la pensie anticipat?

 10. Buna seara
  Am 2ani de grupa a doua in perioada 1989-1991vreau să știu dacă se iau in considerare cele 6luni de grupa in vederea reducerii virstei de pensionare

 11. Buna ziua.Am si eu o intrebare. In legea 223/2015 la articolul 3 lit f se defineste vechimea cumulata astfel vechime cumulată – perioadele de timp recunoscute ca vechime în serviciu, vechime în muncă, stagiu de cotizare sau perioade asimilate în vederea obținerii unei pensii în condițiile legii; Tinand cont de faptul ca studiile universitare civile se iau in considerare ca perioade asimilate va rog frumos sa-mi spuneti daca acestea se iau in calcul ca si vechime cumulata. Va multumesc frumos.

 12. Revin cu cele de mai sus:
  Am iesit la pensie anticipata partial in data de 30 august 2017 ( 25 ani vechime). In luna noiembrie am implinit varsta standard de pensionare ( 47 ani si 6 luni si 25 ani vechime). Pensia anticipata devine automat pensie standard sau trebuie sa fac o adresa catre Casa Sectoriala de Pensii a MAI. Se recalculeaza din nou pensia sau se pastreaza venitul cel mai favorabil?
  Functionar public, am fost declarat inapt de Comisia medicala a Spitalului militar si avand o vechime de 25 ani in politie si 47 ani impliniti (conform legii se poate iesi la pensie anticipata partial daca ai 20 ani vechime si 45 ani impliniti).

  Va multumesc.

 13. Va rog frumos sa imi spuneti daca somajul se ia in calcul la cei 20 de ani. Multumesc anticipat!

  1. Buna ziua.Am o intrebare.Sotul meu a lucrat in MAPN ca militar angajat pe baza de contract din 1.08.1995 pina in 14.04.2008,si cu 2 misiuni ANGOLA SI BOSNIA ,cu o vechime totala 26 aniCind se poate pensiona ,anticipat sau anticipat partial? Am inteles ca se ia in calcul si stagiu militar .Multumesc anticipat.

 14. Buna ziua. Am 41 de ani, 21 vechime totala fara armata, 18 ani de militar din care 4 ani jabc si 14 subofiter. Pot beneficia de pensie militara anticipata daca in luna august voi fi declarat apt limitat de comisie? Multumesc.

 15. Din 1982-1984 am facut scoala militara, am lucrat pana in ianuarie 1998, dupa care pensionat invalididate gr 2 pana in prezent, am 54 ani vechime calculata cu sporuri 21 ani si 6 luni, pot sa ies la pensie definitiv? Multumesc

 16. Buna ziua. In urma discutiei cu un domn jandarm acesta mi-a comunicat ca politistii nu beneficiaza de pensie anticipata partial daca sunt clasati apt limitat ci doar daca sunt clasati inapt. Este adevarat ? Multumesc

 17. Bună ziua
  Recent am vrut sa ma angajez ofițer rezervist voluntar.. Am întocmit dosarul, am susținut examenul psihologic și probele fizice, le am luat și am fost planificat la vizita medicala la Spitalul Militar…
  Acolo totul a mers bine pana la EKG, care mi a evidențiat niște aritmii…
  După un control mai amănunțit, respectiv ecografie la inima, am fost declarat INAPT cu diagnosticul CARDIOPATIE VENTRICULARA
  Cred ca era normal sa fiu APT LIMITAT deoarece urma sa încadrez o arma tehnica
  In condițiile acestea, as putea solicita PENSIONARE ANTICIPATA pe caz de boala, în sistemul militar de pensii?
  Menționez ca împlinesc 55 de ani, și sunt angajat civil la o firma…
  MULȚUMESC ANTICIPAT PT RĂSPUNS!

 18. Se poate ieși la pensie apt limitat cu doar 11 ani de militarie și 1 an armata sau mai trebuie și vechime din civilie

 19. Buna seara, am 49 de ani, vechime de peste 27 de ani in politia de frontiera, sunt clasat apt limitat, politistii beneficiaza de pensie anticipata partiala daca sunt clasati apt limitat ? as putea iesii la pensie anticipata partiala ??…multumesc

 20. Buna ziua, ma puteți ajuta in următoarea problema : sunt polițist, 42 ani, 22 ani vechime numai in MAI+1 an școala militară și de 11 ani sunt clasat apt limitat. In momentul de fata vreau sa știu dacă pot solicita ieșirea la o forma de pensie, întrucât din cauza sănătății nu mai pot lucra, iar comisia refuza sa ma declare inapt după acești 11 ani de comisie. Va mulțumesc anticipat. P.S. Dacă ma puteți contacta , vreau sa va detaliez situația mea, nu cred ca mai sunt mulți polițiști in aceasta situație.

  1. Chiar daca nu va declara inapt, pentru faptul apt limitat, nu indepliniti cerintele de ocupare ale postului (care prevede pentru toate fisele de post „apt medical” )vă pune la dispozitie și puteti opta pentru pensionarea anticipată partiala.

 21. Buna ziua.Am varsta de 51 ani sunt pensionat medical din anul 2015,vechime in serviciu 11ani si 8 luni,vechime cumulata 35 ani si 6 luni.Pot beneficia de pensie anticipata partiala.Va multumesc.

 22. Buna ziua.Am o intrebare.Sotul meu a lucrat in MAPN ca militar angajat pe baza de contract din 1.08.1995 pina in 14.04.2008,si cu 2 misiuni ANGOLA SI BOSNIA ,cu o vechime totala 26 aniCind se poate pensiona ,anticipat sau anticipat partial? Am inteles ca se ia in calcul si stagiu militar .Multumesc anticipat.

 23. Am 43 de ani sint pensionat boala gr.3 am24 ani și 11luni și 11 zile vechime în jandarmeriePot ieși la pensie anticipata?

 24. La cei 20 de ani pentru pansie partial anticipată se ia in calcul si perioada de somaj din anul 1998 si perioada in care am fost in concediu de crestere a copilului pana la 2 ani? Si daca as beneficia de acest tip de pensie , aceasta s ar transforma in pensie de drept la 60 de ani sau 60- reducerea pt grupa I de munca? Va multumesc!

 25. Buna ziua.

  Unde scrie in lege ca nu se deduce perioada de stagiu in conditii speciale.
  Asa mi s-a raspuns de la Casa de pensii sectoriala a MAI, ca varsta standard de pensionare va fi la 60 ani.
  Am iesit la pensie anticipata partiala in 30 august 2017 si in 25 noiembrie indeplineam conditiile de iesire la pensie de drept( 25 ani vechime in MAI in conditii speciale, la un an se adauga 6 luni., varsta 47 ani si 6 luni).

 26. Buna ziua

  Sunt cadru militar cu vechime in serviciu de 15 ani. Am vechime efectiva de 19 ani, formata din vechime in civilie, stagiu militar si vechimea in serviciu. Inainte de toate astea am facut facultatea la zi 4 ani, la UBB Cluj Napoca, ca perioada asimilata. Stiu ca in Legea 223/2015, la art. 3 litera f se spune ca se adauga perioadele asimilate, iar aceste perioade asimilate sunt definite in Legea 263/2010 la art. 49, alin 1.

  Legea 263 modificata prin OUG 103/2017 se refera la sistemul de pensii publice nu la pensiile militare, dar ma ingrijoreaza faptul ca tot in Legea 263 la art. 65, alin. 3 se spune ca “la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate de la art. 49 lit. a-c”, adica nici facultatea la zi, care apare la litera c).

  Pentru pensia anticipata partiala este nevoie si de o vechime efectiva de minim 20 de ani. Intrebarea mea este daca pentru militari in acesti 20 de ani se include si facultatea la zi, astfel incat vechimea mea efectiva este de fapt 19 + 4 = 23 de ani ?

  Stiu ca as putea sa mai lucrez ca militar inca 1 an, dar am primit o oferta de la un fost coleg plecat in Anglia si ar trebui sa ajung acolo inainte de Brexit.

  Multumesc

  1. Stimate domn, la noi(MAI, MApN, SRI, STS, SIE, …. etc 😉) se aplica legea 223 din 2015. Deci ai vechime efectiva de 19+4=23 de ani (asa scrie in lege ) deci…..

 27. in 2011 in urma reorganizarii unitatilor am fost disonibilizat cu o vechime in munca de 22 ani si 8 luni vrea sa stiu daca am virsta de 50 de ani daca pot iesi la pensie ‘am depus dosar la bucuresti in 2016 dar nu mi sa aprobat rog respectos daca este vreo sansa,normal legea 223 al 18 sune ca au dreptul si cei care in urma reorganizarii unitatilor au fost disponibilizati
  Va multumesc

 28. Bună ziua! După 25 de ani de politie și vârsta 45 ani , mă pot pensiona anticipat parțial – inapt medical? Și dacă se poate , la ce vârstă se transformă pensia anticipată parțial în pensie de serviciu?Mulțumesc!

 29. Buna ziua,vreau sa imi raspundeti daca am 17 ani in MApN,grupa 1 de munca si 8 ani si 3 luni inclus si stagiul militar de 1an, am varsta de 47 de ani ma pot pensiona!
  Va multumesc

 30. Iesit la pensie in 31.08.2017 pensionat cu pensie de serviciu anticipată parțială pot sa ma angajez cu contract de munca individual am 45 ani.

 31. Buna ziua.Daca am inteles bine articolul dvs si am interpretat corect textele de lege,nu este nici o conditie de varsta introdusa ,atat timp cat indeplinesti conditiile de 20 ani vechime si clasarea ca apt limitat.Deci poti beneficia de pensie si la 39 ani daca e cazul.
  Intrebarea mea este daca exista penalitati la cuantumul pensiei in aceasta situatie sau beneficiezi de toata suma calculata?

   1. Multumesc pentru raspuns. Nu reusesc sa identific textul de lege care prevede penalitatile in cazul politistilor.V-as fi recunoscator daca mi-ati indica textul de lege.Multumesc anticipat.

 32. Buna seara, am trei clasari apt limitat in MAI , în aprilie 2019 voi avea 20 ani vechime în MAI, varsta 42 ani , credeti ca am vreo sansa sa ma pensiona anticipat parțial?

  1. In conditiile in care in fisa postului aveti ca cerinta de ocupare a postului obligatia de a fi „apt medical”, aveti toate sansele de partea dvs sa va pensionati anticipat partial.

 33. Politistii nu se pot pensiona pe apt limitat ci doar pe inapt, deoarece statutul , bata l vina) ,spune ca se pot pensiona doar la pierderea totala a capacitatii de munca,stiu colegi in situatia asta.La mapn, se pensioneaza multi pe apt limitat, pt ca ei nu au acest statut ca al politistilor.S a pus problema in 2018, sa se schimbe acel paragraf din statut care prevede” sintagma” la pierderea totala” a capacitatii de munca..dar din pacate nu s a schimbat.Asa ca dragi colegi politisti – inapt ,nu apt limitat.

 34. Buna Ziua.Cu o vechime de 16 ani si o luna in civil si 15 ani vechime ca politist operativ ,ma pot pensiona la varsta de 53 de ani ?
  Daca nu ,la ce vechime in politie si cam la ce varsta ?
  La anii de vechime in civil se adauga cred si 4 ani de facultate , 2 ani master si un an si 4 luni stagiul militar.
  Va multumesc anticipat.

 35. Buna seara.Daca am varsta de 46 de ani și 8 luni si 27 de ani grupa specială,pot iesi la pensie anticipat.Multumesc.

 36. Sunt trecut an rezerva din 2005 dupa 10 ani lucrând la mai si o vechime mai mare de 20 de ani iar varsta e 48 ani as putea beneficia de pensie anticipată parțial

 37. Bună ziua, în cazul în care ești considerat apt limitat din pct de vedere medical pt HTA și ocup funcția de șef post se poate lua funcția? Va mulțumesc!

 38. Sunt apt limitat de 6 ani am vechime 22 ani si virsta 45 ani si 4 luni as putea iesi la pensie anticipata deoarece fiind apt limitat loctiitorul sefului de sector ne trimite in paza nu tine cont de decizia medicala.
  Va multumesc anticipat

  1. Puteti sa va pensionati anticipat partial pentru ca asa cum veti vedea in cerintele de ocupare a fisei postului, este conditie obligatorie aptitudinea medicala. In aceasta situatie, trebuie sa fiti pus la dispozitie pentru ca nu indepliniti cerintele de ocupare a postului si ulterior, la finalizarea acestei perioade, vi se deschide drepturile de pensie.

 39. Nu merge pe apt limitat,doar pe inapt, ei se agata de prevederea din statut ,care spune ca politistii se pensioneaza la pierderea capacitatii de munca.Eventual schimba fisa postului, sau daca esti pe strada te trece la birou..etc.Militarii pot pe apt limitat.

 40. Buna ziua. Va rog să mă ajutați în următoarea problemă. E urgent.
  Am 44 ani, 19 ani și 8 luni lucrați, din care : 8ani și 3 luni in civilie, 11 ani și 5 luni in MAI (pompieri). Am absolvit Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca, facultate cu durata de 5ani, dintre care 2 ani cursuri de zi și 3ani cursuri fara frecvență. Sunt clasat de 3 ani de către comusia Spitalului Militar că “apt limitat”.
  Pot sa beneficiez de pensie anticipată parțial? Ani de facultate cu cursuri la zi se consideră vechime efectivă?
  Mulțumesc anticipat

 41. Buna seara. La art. 25, alin. 3 scrie: “(3) În cazul în care din însumarea perioadelor de vechime rezultă fracţiuni de cel puţin 6 luni,
  acestea se întregesc la un an în favoarea beneficiarului, iar cele mai mici se neglijează.” Adica sa zicem ca daca am lucrat inainte 4 ani și 9 luni, apoi in alta parte 3 ani și 7 luni si in sistem 11 ani și 5 luni, ce se rotunjeste? Rezultatul final? Adunate ar iesi 19 ani și 9 luni. S-ar rotunji la 20 de ani? Și s-ar putea cere pensie anticipata partial? Multumesc.

 42. Buna ziua. Va rog să mă ajutați în următoarea problemă. Am 44 ani, 22 ani și 7 luni lucrați, din care : 10 ani in civilie,, 12 ani și 7 luni in MAI (pompieri). Am absolvit Universitatea Vasile Goldis ,din Arad ,, facultate cu durata de 3ani, dintre care 3 ani cursuri de zi și Master 2 ani cursuri fara frecvență. Asi vrea sa stiu cu Platfus pe caz de boala se poate trece in pensie anticipată parțial?
  Va multumesc anticipat .

  1. Bună ziua! Punerea la dispoziție se face din oficiu, de către structura de resurse umane, sau la cererea persoanei în cauză? Dacă dețin o funcție de comandă, unitatea este obligata să identifice o funcție de comandă, egală sau inferioară, prev cu apt limitat sau poate identifica și o funcție de execuție? Din câte știu o fișă a postului nu poate fi modificată după persoana care o ocupă, ptr ca este fisa postului nu a persoanei. Aștept răspunsul dvs. Mulțumesc!

 43. As vrea sa știu cine sau cum îmi pot calcula pensia (ca și venit), în situația în care am 39 de ani, 20 de ani vechime în câmpul muncii din care, stagiul militar de 1 an satisfacut, 15 ca și militar angajat pe baza de contract. Sunt clasat ca apt limitat de CMM.

  1. Va rog sa-mi raspundeti!…Daca prin decizie medicala ,Sunt declarat,,Apt limitat” ,am fost mutat de pe functia anterioara pe o functie unde salariul mi-a scazut semnificativ !Am aproape 13 ani militar si cativa ani civil .La implinirea a 20 de ani / total pot iesi la pensie partiala cu toate ca am acceptat postul…? Va Multumesc anticipat pentru raspuns!!!

   1. Drepturile la pensie anticipata partial vi se deschid doar in situatia in care sunteti pus la dispozitie pe motiv ca nu mai indepliniti cerintele de ocupare a postului, ca urmare a aptitudinii medicale limitate.

 44. Buna ziua.Am 24 de ani lucrați în politie în gr.I munca + scoala militara de 1 an .aceasta se adaugă la vechime dar este prevazuta si cu grupa de munca?mulțumesc.

 45. Bună ziua,am fost clasat în 2011,inapt pe timp de pace și apt limitat pe timp de război, am vechime efectiva 21 de ani din care 11 ani si 5 luni efectiv in cadrul I.J.J,plus stagiul militar ,ulterior am fost confirmat si cu alte diagnostice incompatibile cu desfășurarea funcției de subofiter operativ principal de interventie astfel mi-am dat demisia care sunt pașii de urmat pentru a putea beneficia de forma de pensionare?

 46. Buna ziua!am o vechime de 13 ani in cadrul MAI(pompieri)+ 4 ani în viața civila,total 17 ani.inainte de a lucra am mai urmat cursurile unei facultăți de 4 ani.in aceste condiții as putea beneficia de pensie cu apt limitat?daca nu ma ajuta anii de facultate,as putea sa mi cumpăr vechime,pentru a indeplini cei 10 ani de caschetă si 20 de vechime totală?

 47. Salutare. Am vârsta 44 ani și am următoarea întrebare:
  – sunt ofiter am efectiv lucrat 18 ani și 2 luni în Minister, toată perioada cu 6 luni la an și am urmata si facultatea la zi 4 ani. Pot ieși la pensie pe pat limitat???

 48. Buna ziua.urmeaza sa fiu clasat apt limitat cu o vechime totala de 19 ani si 3 luni.16 de militar activ. Pot sa cumpar 11 luni de pensie pt a beneficia de pensionare anticipata ? Daca nu care ar fi procedura sa beneficiez de pensie?

   1. Se poate sigur,și eu mai am nevoie de 2 luni și vreau să cumpăr dacă s ar lua în calcul pt pensie anticipată, am 19 ani și 10 luni vechime.Astept un răspuns sunt declarat apt limitat de comisie.Multumesc mult!

    1. Pai daca se poate sigur de ce mai aștepți raspuns?A mers sa cumperi vechime pentru pensia anticipata pana la urma?Cum ai rezolvat in cele din urma?

 49. buna ziua, as dori sa stiu si eu daca pot iesi la pensie ,sunt persoana cu handicap grad accentuat,am figurat in campul muncii timp de 14 ani si momentan sunt in concediu de crestere copil pana la 7 ani va multumesc

 50. Bună ziua, aș dori să știu cum pot iesi la.pensie având o vechime de 24 ani și 5 luni din care 10 în civile și 14 ani și 5 luni în MAI,având vârstă de 46 ani.Multumesc anticipat!

 51. Buna ziua!
  Am trecut in rezerva incepand cu luna februarie 2021 fiind clasat apt limitat pentru sistemul penitenciar. Am o vechime in serviciu de 19 ani si 4 luni, 1 an stagiul militar plus 3 ani in civilie. Imi puteti spune, va rog, ce penalizare o sa am. De asemenea, m-ar interesa care ar fi posibilitatea de a reveni in sistem. Va multumesc anticipat!

 52. Buna ziua.sunt militar si am 20 ani si 10 luni de cotizare.Ca INAPT risc sa ma scoata din evidentele militare si sa nu mai beneficiez de pensie militara ? Multumesc.

 53. Bună ziua! In anul 2017 am fost declarat ,,inapt pe timp de pace,apt limitat pe timp de razboi” . Nu am în prezent drept la pensie după 20 de ani vechime în poliție și o vârstă de 48 ani. Ce trebuie să fac? Va mulțumesc!

 54. Buna ziua!
  Sunt cadru militar din 1996 si in ianuarie 2021 am fost declarat apt limitat. Am facut raport la conducere sa parasesc sistemul, ca apt limitat cu drept de pensie, si… surpriza… nu au aprobat raportul!!! Au spus ca pot sa imi indeplinesc atributiunile si in conditiile actuale de sanatate.
  Aveti vreo sugestie?
  Pot beneficia de program redus de munca?
  Multumesc mult!

  1. Bună ziua! Sunt agent de politie, am 22 de ani vechime și un an jumate școală militara de subofițeri de politie. În cursul lunii martie 2021 am fost declarat apt limitat pentru îndeplinirea serviciului în politie. Am făcut raport și am solicitat încetarea raportului de serviciu cu drept de pensie anticipata parțială. Răspunsul celor de la resurse umane a fost ca nu am dreptul la pensie anticipata parțială deoarece sunt apt limitat și as avea dreptul numai la pierderea capacității de munca conform statului politistului. La contestarea răspunsului celor de la resurse umane în instanta exista vreo șansă să am câștig de cauza.

 55. Buna seara. Am 16 ani lucrati in MAI (militar), 9 luni somaj in anul 1999-2000 si 4 ani facultatea la zi. Daca sunt clasat apt limitat, pot sa beneficiez de pensie? Cei 4 ani de facultate la zi pot fi calculalti la implinirea a minim 20 ani vechime?

 56. Pensionat apt limitat în 2018 la virsta de 47 ani am dreptul la muncă la privat cu contract de munca

 57. Buna ziua. Am fost declarat in cursul acestui an apt limitat ca urmare a unei afecțiuni cardio vasculare. Mentionez faptul ca am o vechime efectivă în poliție de 16 ani( doar operativ), iar anterior angajării din anul 2005 am urmat la zi cursurile unei facultati, pe care am absolvit-o in 2002, dupa care la scurt timp am efectuat și stagiul militar.
  În urma deciziei medico legale eliberate de spitalul militar, cei de la IPJ-SRU m-au pus la dispoziție pe motiv că nu imi mai pot îndeplini atribuțiile din fișa postului și totodata respecta programul de lucru.( cu referire la tura de noapte).
  Intrebarea mea ar fi urmatoarea: ce șanse aș avea sa ma pensiunea anticipat parțial la finalul perioadei de punere la dispoziție?

 58. Bună ziua! As dori o opinie cu privire la interpretarea corectă a art.25,alin.3 din legea 223/2015 “la însumarea perioadelor de vechime dacă se constată fracțiuni de peste 6luni se rotunjesc în favoarea beneficiarului iar cele mai mici de 6 luni se neglijează ” ,mentionez ca sunt subofițer de penitenciare, cu o vechime de 19 și 7 luni si 20 de zile,clasat “apt limitat”de comisia medicală ,fara alte perioade asimilate,cumparare vechime civila nu se poate fiind doar pentru” limita de varsta “Cu stima si respect,astept opinia dvs.

 59. Bună ziua!În luna iulie 2021 am fost clasat apt limitat ca urmare a protezarii soldului stâng.Precizez ca am vârstă de 49 ani, am o vechime totala în politie de 29 ani din care 15 ani grupa 1.Ma interesează dacă pot beneficia de pensie anticipata parțial.

 60. Va salut !
  Politist, vârsta 44.5 ani vechime in servici 25 ani si 4 luni vechime efectiva toti acesti ani am activat in operativ.
  Clasat apt limitat 45% de o comisie medico-militara in octombrie 2021.
  Pot beneficia de pensie partial anticipata apt limitat in acest caz ?
  Ce pasi ar fi de urmat in cazul acesta ?
  Multumesc !

 61. Buna ziua!
  Urmeaza sa fiu declarat apt limitat de comisie si am o vechime de 19 ani si 9 luni fara armata.Cu armata as depasi 20 ani.Am vazut ca exista mai multe pareri si as dori sa stiu daca concediul medical se cumuleaza la vechime,daca stagiul militar(armata) se cumulează la vechime,daca vechimea se poate cumpara doar pentru pensionarea la limita de varsta sau si pe caz de boala si daca se aplica acel text din lege in care se specifica ca se rotunjeste vechimea(art 25,alin 3)
  Mulțumesc anticipat!

 62. Va salut!
  Am trecut in rezerva in anul 2015 si am o vechime de 10 ani 10 luni si 15 zile ca si subofiter operativ si 6 ani pe civil.
  Daca imi voi cumpara inca 4 ani vechime pot iesi la pensie pe “apt limitat “chiar daca sunt rezervist?
  Va multumesc frumos pentru un eventual raspuns.
  Toate cele bune!

 63. Am 50 ani lucrez in Politie de 28 ani, sunt clasat apt limitat din anul 2020 iar de la sru m-i sa comunicat ca nu pot solicita pensionarea anticipata din cauza normelor interne care nu imi permit acest lucru.

 64. Bună ziua! Am o întrebare. Unde se găsește cererea de ieșire la pensie “anticipat partial” pentru apt limitat din politie? Pe site ul casei de pensii a MAI este doar cea pentru limita de vârstă conf. Art. 18 din legea 223. Se aplica aceeași cerere?

 65. Buna ziua, cu respect va adresez urmatoarea intrebare : care ar fi posibilitatea/calea de urmat pentru a beneficia de pensia anticipata partiala in conditiile in care am trecut in rezerva clasat inapt de comisia medicala si beneficiez de pensie de invaliditate gr. III. Am o vechime de 21 ani in structurile operative in politie si varsta de 47 ani. Multumesc anticipat.

 66. Buna seara. Daca as fi declarat apt limitat de catre comisia de expertiza medico militara cu reevaluare la 6 luni de zile si pana la o noua reevaluare depun raport de incetare a raporturilor de munca si solicit iesirea la pensie anticipata partiala, ce se intampla daca la o noua reevaluare as fi declarat apt … ??? Am uitat sa precizez ca sunt militar si indeplinesc conditiile de vechime in MAI pentru iesire la pensie pe anticipat partial, Cu stima

 67. Buna ziua
  De abuzurile șefilor de structuri MAI care îngrădească dreptul oamenilor de a ieși la pensie conform LEGII mai știe cineva?! De când normele interne combat o lege in România?!
  Sunt multe de spus…

 68. Dacă am vechime 20 ani in total,din care 10 ani vechime in sistem,pot sa ma pensionez anticipat parțial,la reorganizarea institutiei,dacă optez sa nu mai raman in sistem,lucrez la frontiera

 69. Bună ziua, din iunie 2021 sunt pensionat medical fiind clasat inapt de comisia medico-militara. Va rog sa ma lămuriți dacă pot opta pentru pensia anticipata parțială în condițiile în care am o vechime efectiva de 24 ani 2 luni și 8 zile din care vechimea în serviciu în poliție este de 22 ani 2 luni și 8 zile , iar vechimea civila este de 1 an 11 luni și 15 zile. Nu am solicitat acest lucru la trecerea în rezerva deoarece nu am știut de aceasta posibilitate și nici cei de la R. U. nu au menționat acest aspect. Mulțumesc anticipat

 70. 2003-2005 scoala de politie.18 ani vechime, din care 2 de creștere a copilului.Ma interesează dacă aceștia sunt 2 ani de creștere a copilului, cei 2 de scoala, precum și facultatea(4 ani) se considera ani vechime sau trebuie sa mai aștept vreo 4 ani pt a îndeplini cei 20 de ani(vechime minima).Mulțumesc!

 71. Bună, un var de al meu vrea sa iasa la pensie din câte am înțeles are 13ani de minister și încă 4 civilie, pe inapt cat ar pierde sau care e calculul? Are varsta de 42 ani .Va mulțumesc

 72. Bună,am lucrat în cadrul jandarmeriei di 1994 pana în 2007 când am fost trecuți în rezervă pentru lipsa diploma bacalaureat , pot beneficia de pensie anticipata periodic ,menționez ca am lucrat în continuare de atunci ,mulțumesc!

 73. Bună ziua! Am 17 ani vechime în MAI operativ pompieri si 5 ani facultate la zi înainte de a fi angajat. Mi se consideră anii facultății la îndeplinirea stagiului minim de 20 de ani pentru pensie anticipată parțială dacă sunt clasat ca apt limitat? Mulțumesc!

 74. Buna seara,

  Daca sotul meu are 15 ani vechime in munca (militar) plun 1 an civil, ar putea iesi la pensie anticipat ca apt limitat?

 75. Buna ziua. Am lucrat in politie in perioada 1994-2015, iar de atunci in sistemul privat. Am calculata reducere varsta pensionare de 8 ani, deoarece am fost incadrat in grupe diferite. Sunt nascut in 1972.
  Spuneti-mi va rog daca am dreptul la pensie de serviciu si de la ce data.
  Multumesc

 76. Bună seara. Pentru 10 ani încadrat la Compartimentul Administrativ , toți în calitate de gestionar ( printre care și gestiunea ATAM, ) se contabilizează 2 ani sau 5 ani la grupa ? ( 3 luni la ani sau 6 luni la an ?)

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută