După scandalul tezelor de doctorat plagiate și retragerea dreptului de a mai acorda titluri de doctor, Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” e lovită de un nou scandal. Rectorul Academiei de Poliție a fost amendat de Tribunalul Vaslui în conformitate cu dispozițiile art. 13, alin. 4 din Legea nr 554/2004 a contenciosului administrativ pentru refuzul de a oferi instanței de judecată informațiile solicitate în dosarul ce se judecă exmatricularea studentei Agafiței Andreea.
Conform actului normativ menționat, ”dacă autoritatea publică nu trimite în termenul stabilit de instanță lucrările cerute, conducătorul acesteia va fi obligat, prin încheiere interlocutorie, să plătească statului, cu titlu de amendă judiciară, 10% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere nejustificată”.
În fapt, anul trecut studenta Andreea Agafiței era exmatriculată din cadrul instituției pe motiv că nu a obținut numărul maxim de credite. Andreea a chemat în judecată Academia de Poliție pentru că a fost exmatriculată în mod abuziv în baza unui Regulament privind activitatea profesională a studenţilor făcut pe genunchi și din cauza căruia mulți studenți au avut de suferit și au fost exmatriculați sau au repetat anul școlar. Acțiunile instanță ale acesteia au vizat:
- suspendarea articolelor din Regulament, în baza cărora s-a dispus exmatricularea acesteia;
- anularea Hotărârii de exmatriculare.
Conform hotărârii Tribunalului Vaslui, instanța ”admite cererea formulată de reclamanta Agafiţei Andreea în contradictoriu cu pârâta Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza”. Suspendă executarea deciziei nr 92/28.11.2019 emisă de pârâtă, până la pronunţarea instanţei de fond în dosarul nr. 620/89/2020 . Suspendă executarea prevederilor art. 35, 36, alin 2, art. 49 alin 4 lit. b si ale art. 50 alin 2 din Regulamentul privind activitatea profesională a studenţilor din cadrul Academiei ”Alexandru Ioan Cuza”,aprobat prin hotărârea Senatului Universităţii nr. 4527124/2019 până la pronunţarea instanţei de fond în dosarul nr. 620/89/2020. Obligă pârâta să achite reclamantei cheltuieli de judecată de 1040 lei.”
Instanța a constatat că Regulamentul privind activitatea profesională a studenţilor, prin care aceştia sunt obligaţi să obţină anual 60 de credite conține prevederi considerate abuzive, deoarece contravin Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, precum şi Sistemului European de Credite de Studiu Transferabile.
Academia de Poliție nu e la prima exmatriculare abuzivă, Curtea de Apel Oradea a dat câştig de cauză altui student exmatriculat în urmă cu un an, din aceleaşi motive imputate ca şi Andreei. Deși tot mai multe instanțe de judecată constată ilegalitatea Regulamentului întocmit și votat de Senatul Academiei, acesta încă este în vigoare și în continuare sunt studenți care au de suferit ceea ce arată în mod explicit atât lipsa de implicare a managerilor vremelnic aflați la cârma acestei instituții, cât și abuzul de putere care se răsfrânge asupra studenților.
Organizația noastră va solicita conducerii Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, modificarea în regim de urgență a Regulamentului privind activitatea profesională a studenților și amendarea acestuia pe baza hotărârilor instanțelor de judecată, respectiv a Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare. Dacă mai sunt studenți ai Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” care sunt într-o situație similară așteptăm sesizările lor pe adresa de email sindicateuropol@gmail.com pentru a prelua litigiul și a-i reprezenta.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol
Un răspuns
Bună dimineața!
Am întâmpinat și eu o situație de aceeași speță!
Am fost exmatriculat și eu pentru o restanță la drept procesual!
Am cerut o altă comisie pt corectarea lucrări și am primit răspuns negativ pe fond lipsa de personal a corectat aceeași comisie!
Am fost exmatriculat în anul III Pt o singura restanță!