A treia achiziție de autospeciale, un alt FIASCO

Continuăm seria monitorizărilor pe achizițiile de ,,autospeciale” și observăm că după rateul din primăvară, I.G.P.R. face un efort și relansează în achiziție publică ,,diferența” de autospeciale care au ,,picat” examenul în sesiunea precedentă. Așadar, Poliția Română, dorește achiziționarea de:

1. Motociclete – max. 75 cpl – preț unitar max. 24.500 EUR;
2. Laborator criminalistic VAN – max. 100 cpl – preț unitar max. 48.000 EUR;
3. Auto transport câini – max. 100 cpl – preț unitar max. 20.000 EUR;
4. Autovehicul pentru munca de circulație – max. 300 cpl – preț unitar max. 23.000 EUR;
5. Autovehicul pentru ordine publică – max. 400 cpl – preț unitar max. 23.000 EUR;
6. Autoutilitară tip 1 – max. 50 cpl – preț unitar max. 17.000 EUR;
7. Autoutilitară tip 2 – max. 50 cpl – preț unitar max. 32.000 EUR;
8. Autovehicule pentru transport efective și intervenție – max. 300 cpl – preț unitar max. 53.000 EUR;
9 . Autovehicule pentru transport persoane și/sau materiale 5 locuri 4×4 – max. 150 cpl – preț unitar max. 43.000 EUR;
10. Autovehicule pentru transport și intervenție – preț unitar max. 44.000 EUR;
11. Microbuz 16+1 locuri – max. 50 cpl – preț unitar max. 66.600 EUR;
12. Autovehicul pirotehnic – max. 17 cpl – preț unitar max. 65.000 EUR;

Această ”nouă” rundă de anunțuri de achiziție reprezintă de fapt reluarea celor 12 loturi ratate în prima procedură. Și chiar dacă de această dată cei din I.G.P.R. păreau că au învățat ceva atât din greșelile lor realizate în stabilirea specificațiilor tehnice în raport cu nevoia instituțională, ceea ce noi tot spunem de 6 luni încoace, vedem din nou aceleași gafe care vor duce în final la amânarea realizării unor achiziții.

Astfel, cu ocazia finalizării primei etape, respectiv depunerea de oferte, care a avut termen limită 31.08.2022, evidentul s-a produs: din 12 loturi, pentru 6 nu s-a înscris niciun ofertant. De menționat este faptul că față de licitația de 600 BMW-uri, de data aceasta IGPR-ul a inclus în caietul de sarcini inclusiv montarea de stații de emisie-recepție TETRA sau kit-uri pentru montarea stațiilor (prima dotare specifică muncii de poliție după colantare și rampă), chiar dacă a acceptat anumite solicitări cu privire la tipurile de caroserie (altele decât cele din caietul de sarcini) ofertate, cu o ,,abatere” de 10 mm de la înălțimea totală a unui tip de autospeciale, IGPR nu renunță la – bare longitudinale, pneuri de vară/iarnă (au respins toate solicitările pentru ALL SEASON) și nici la modificarea prețului prin ajustare cu rata inflației după încheierea acordului cadru (pe o durată de 2 ani).

În acest moment, în procedura de evaluare a ofertelor tehnice se mai află următoarele loturi:
1 – Motocicletele;
4 – Autovehiculele pentru circulație;
5 – Autovehiculele pentru ordine publică;
7 – Autoutilitara tip 2;
9 – Autovehicule pentru transport persoane și/sau materiale 5 locuri 4×4;
11 – Microbuz 16+1 locuri;

Termenul maxim de finalizare a întregii proceduri este data de 01.12.2022, însă sperăm ca I.G.P.R.-ul să o finalizeze înainte de acea dată. Ne exprimăm în continuare dezamăgirea cu privire la faptul că în continuare nu se fac studii de piață aprofundate cu furnizorii de autovehicule astfel încât să nu ne trezim cu peste 50% din loturi pierdute pentru faptul că nu există ofertanți. Este rușinos, ca în 5 luni, după două încercări, încă nu reușim să achiziționăm autolaboratoare pentru criminaliști, autospeciale transport câini, autospeciale pentru structurile de intervenție și dubele de poliție. Adică cele mai indispensabile autospeciale, dedicate unor linii de muncă unice, de la care de fiecare dată se cere maximum de performanță și orice greșeală poate costa vieți, atât la propriu cât și la figurat.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: A treia achiziție de autospeciale, un alt FIASCO

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.