A fost publicată în Monitorul Oficial legea privind transformarea chiriei în rată la bancă

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr.1036 din 06.12.2012 a fost publicată legea de modificare a Statutului polițistului prin care compensația de chirie poate fi transformată în rată la bancă.

Astfel, în Legea 360/2002 se introduc la art. 31 , trei noi alineate care reglementează faptul că polițiştii  care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului.

În această situație, compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuință achiziționată pe timpul carierei.Compensația lunară nu se poate acorda concomitent pentru ambele situaţii – chirie şi plata ratei pentru achiziţia unei locuinţe. Sumele pot fi justificate printr-un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe.

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: A fost publicată în Monitorul Oficial legea privind transformarea chiriei în rată la bancă

Distribuie

46 de răspunsuri

  1. Este ceea ce isi doreste ministerul sa faca, respectiv sa intoarca politistii pe unii impotriva altora. Acelasi lucru l-au practicat din 2010 si cu studiile superioare si cu alte drepturi salariale.

 1. Spuneti ceva nou. Ce ati scris voi aici e mentionat si in lege. Cand se vor publica normele de aplicare. Cum se va proceda? Ms.

  1. Nu avem ce sa spunem nimic nou fata de ceea ce este prevazut in acest moment in lege. Organizatia noastr a transmis de ieri o solicitare catre MAI pentru a organiza un grup de lucru in vederea intocmirii normelor de aplicare.

 2. Speta. Am apartament achizitionat prin prima casa in orasul de domiciliu. Lucrez in alt oras dect cel de domiciliu, astfel iau chirie acolo. Am doua intrebari.
  1. Voi primi in continuare chirie dupa aplicarea legii?
  2. Daca decid ca ma mut cu serviciul in localitatea de domiciliu, pierzand astfel dreptul la chirie iar intre timp imi iau o proprietate in rate in localitatea unde lucrez acum, ce se intampla cu ratele la acea proprietate? Mai beneficiez de achitarea lor?

  1. Poti beneficia in continuare de chirie dupa aplicarea legii.Daca te muti cu serviciul in localitatea de domiciliu, angajatorul iti va sista plata chiriei/ plata ratei catre banca.

 3. Buna ziua. Daca imi iau o locuinta in orasul in care beneficiez de chirie si peste un timp ma mut in alta localitate cu serviciul, mi se va achita incontinuare partea din rata pentru imobilul achizitionat?

 4. Dacă am beneficiat de bani pt chirie până în 2010 ,când m-i s-a repartizat o locuință de intervenție, o să îndeplinesc condițiile pt acordarea compensatiei pt rata?

 5. Speta”
  Beneficiez de decontarea navetei pe o distanta de 45 km , Craiova Slatina pot sa o transfer in decontarea ratei la banca? . Pentru ca anul acesta intentionez sa-mi iau un apartament in Craiova si vreau sa stiu daca raman in continuare cu decontarea ratei de banca daca eu ma mut cu serviciul in Craiova .

 6. Bună, imi desfasor activitatea la un Post de Poliție ca ajutor șef de post, postul se afla la o distanta de 20 km de localitatea unde se află efectiv Sectia de Poliție arondată postului, localitate unde am si domiciliului, daca locuiesc cu parintii mei si cu un frate spatiul fiind unul necorespunzator as putea să solicit chirie in localitatea unde am domiciliul și unde este Secția de Poliție, invocând problema spațiului imobilului? majoriatea timpului de lucru este patrulare pe raza Secției. Mulțumesc, astept un raspuns!
  Cu stimă un membru de sindicat EuroPol!

  1. Atata vreme cat nu detineti un imobil, proprietate personala in localitatea unde isi are sediul unitatea, si ati fost numit in prima functie/mutat in interes de servciu, putem solicita acordarea compensației de chirie. Daca intampinati dificultati, nu ezitati sa ne scrieti pe sindicateuropol@gmail.com

 7. buna ziua. nimic noua despre normele de aplicare pt aceasta lege?
  spuneti-mi va rog, daca eu beneficiez in acest moment de suma pentru plata chiriei, si peste o luna imi cumpar un apartament in aceeasi localitate, renunt la compensarea chiriei. Daca normele nu vor fi inca publicate, desi legea este publicată in MO, voi pierde acest drept? de a-mi fi compensata o parte din rata la banca? Sunt conditionata si de data aparitiei normelor? inteleg ca nu imi va fi compensata plata ratei la banca pana la aparitiei normelor dar voi pierde acest drept, cumparand apartamentul inainte de aparitia normelor?

  1. Nu se vor emite „norme de aplicare” pentru ca legea nu contine o asemnea prevedere. Textul de lege este aplicabil inca de cand a fost publicat in monitorul oficial. Pe baza unei cereri, insotite de dovada contractului de credit, veti beneficia de aceeasi suma corespunzatoare compensatiei de chirie.

 8. Intrebare: Am beneficiat de compensatia lunara in 2017,iar ulterior am facut un credit prima casa si momentan achit rate lunare. Pot beneficia de decontarea ratei?

  1. In urma situatiei expuse de dvs, nu mai aveti posibilitatea conform prvederilor adoptate sa beneficiati de plata ratei bancare.

 9. Daca am fost numit în primă funcție in localitatea de domiciliul si timp de 6 ani NU am beneficiat de compensatia lunara pt plata chiriei (desi nu am deţinut locuinţă proprietate personală) iar in august 2018 mi-am achizitionat o locuinta prin credit ipotecar mai pot beneficia de aceasta compensatie?

  1. Daca la data publicarii in M.of. a prevederii nu ati avut dreptul la compensatie de chirie, nu beneficiați de efectele legii.

 10. Bună ziua tuturor!
  Ați auzit de cineva care beneficiază de decontarea ratelor? Se poate merge pe varianta că se va aplica legea fără norme de aplicare, în caz contrar, cam care este termenul maxim de emitere a normelor de aplicare?
  Mulțumesc

 11. Daca in momentul de fata nu beneficiez de decontarea chiriei desi indeplinesc conditiile in afara faptului ca nu am contract de chirie, pentru decontarea unei parti din rate credeti ca o sa ma incadrez? Va multumesc!

  1. Daca sunteti mutat in interes de serviciu si nu aveti locuinta proprietate personala in localitatea unde isi are sediul unitatea, deși nu v-ati exercitat acest drept, puteti sa beneficiati de decontarea ratei bancare in cuantumul compensatiei de chirie la care aveti dreptul.

 12. Daca am avut locuita proprietate personala pe care am vandut-o si ulterior am cumparat alta cu credit ipotecar mai pot beneficia de indemnizatie?

  1. Se pastreaza conditiile specifice pt acordarea compensatiei pentru chirie. Asadar, locuinta poate fi achiziționată doar in localitatea unde isi are sediul unitatea.

 13. Buna ziua!Mai intai trebuie achizitionata locuinta si abia dupa aceea pot beneficia de compensatia de chirie?se pote si prin programul prima casa?sunt angajat din anul 2000 si nu detin nici o locuinta!Multumesc!

  1. Daca ati fost numit in prima funcție sau mutat în interesul serviciului și nu dețineți locuință proprietate personală, aveti dreptul la compensație de chirie sau la plata ratei la banca.

 14. Pana la urma normele de aplicare pentru aceasta lege au fost emise sau s-a stabilit modul cum se va proceda in vederea transformarii compensatiei pentru chirie in rate la banca.
  Intreb asta pentru ca inclusiv azi, 14.02.2019 am sunat la resurse umane la IPJ Hunedoara si raspunsul lor a fost ca inca nu au primit nimic oficial.

  1. Sa nu uitam ca fiecare dintre noi lucrează cu legea. Prevederea e foarte clara iar pretinse norme metodologice sau alte asemenea inscrisuri sunt emise doar daca legea prevede expres acest lucru. In consecinta, pe baza unei cereri care are atasat contractul de credit, puteti sa accesați dreptul.

 15. Buna ziua!
  Daca am beneficiat de bani de chirie si in aprilie 2018 am achizitionat o locuinta prin programul ” Prima casa ” pot beneficia de transformare compensatia de chirie in plata ratei ?multumesc !

 16. Buna ziua ! Daca vreau sa imi construiesc o casa si fac un credit prima casa sau ipotecar pot beneficia de compensatia ratei la banca, atasand actul de vanzare cumparare al terenului sau alte documente ce dovedesc ca mi am construit o casa ?!
  Multumesc !

 17. Buna ziua, am beneficiat de plata chiriei pana în luna septembrie 2018 când am renunțat la ea iar în luna ianuarie am achiziționat o locuința prin credit imobiliar în localitatea unde îmi desfășor activitatea, pot beneficia de compensarea plații ratei. Mulțumesc

 18. Cu toate ca in urma cu 11 zile am intrebat aici pe forum daca se poate transforma compensatia pentru chirie in fractie a ratelor de la banca in vederea achizitionarii unui apartament, raspunsul la acel moment fiind unul pozitiv, astazi am primit si raspunsul oficial la adresa care am trimis-o la IPJ Hunedoara pe aceasta tema.

  Va comunicam ca pana in prezent nu am primit precizari referitoare la punerea in aplicare a prevederilor art.31 alin.1(2) din Legea 360/2002 privind Statutul Politistului. cu modificarile si completarile ulterioare.
  Precizam faptul ca in situatia primirii precizarilor vor fii dispuse masuri pentru aducerea la cunostinta intregului personal din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Hunedoara.

  Pareri ?

 19. Buna ziua! In cazul unui credit ipotecar, sa zicem ca lunar rata este de 1300 de lei din care 1000 de lei dobanda si 300 de lei rata în sine. In prezent primesc de 500 de lei chirie, iar întrebarea mea este daca voi primi 300 de lei cat e efectiv rata? Sau voi primi 500 de lei?

 20. deci a luat efectiv cineva banii pe rata in locul chiriei? un raspuns concret va rog. multumesc!

 21. Buna ziua. Daca beneficiez de compensatie de chirie (mutat in interes de serviciu) si intentionez sa achizitionez un imobil prin “Prima Casa”, pot opta in continuare pentru compensatia de chirie si nu de plata ratelor? Imobilul pe care doresc sa-l achizitionez este intr-o zona mai putin dezvoltata a orasului si intentionez sa ma mut in el peste aproximativ 2-3 ani cand se pune infrastructura la punct. La momentul acela mi se va mai acorda compensatie lunara pentru plata ratelor? Multumesc!

  1. In conditiile in care veti achizitiona o locuinta in localitatea in care va desfasurati activitatea, va veti pierde dreptul de a mai beneficia de compensatia de chirie. Doar daca locuinta achizitionata nu este in localitatea unde isi are sediul unitatea unde va desfasurati activitatea, veti putea beneficia in continuare de compensatia de chirie.

 22. Sa inteleg ca deodata ce se achizitioneaza un imobil, compensatia de chirie se va schimba in compensatie pentru plata ratei si nu am putea alege sa stam in continuare in chirie. In fond, este aceasi suma de care am beneficia, nu stiu de ce nu am putea opta pentru una dintre cele doua. Eu ma “grabesc” sa contractez un credit pentru ca apoi la finalul acestuia nu ma voi mai incadra in limita de varsta impusa de banca, 63-65 de ani. In situatia aceasta as fi optat pentru compensatia de chirie iar rata la banca as fi suportat’o din surse proprii.

 23. Bună ziua. Va rog sa ma lămuriți cu 2 probleme. Se decontează ratele dacă sunt în euro? Dar dacă locuință este achiziționată prin prima casă? Mulțumesc

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *