80 de bani vor primi polițiștii pentru permanență

Mult așteptatul Ordin de ministru care să reglementeze condițiile de acordare și activitățile pentru care se va acorda majorarea de 40% ne-a fost transmis de M.A.I. Este important de menționat că această formă este elaborată exclusiv de către specialiștii din MAI pe baza datelor furnizate de către structurile subordonate (IGPR, IGPF, IGI, IGJR etc.)

La fel de important este să vă reamintim că această formă intră în contradicție cu orice măsuri de protecție a angajatului stabilite prin lege (timp de repaus, timp de refacere a capacității de muncă etc.) însă este propunerea MAI la contextul actual al lipsei acute de personal. Din analiza proiectului de ordin, am remarcat prima condiție care se impune, respectiv lipsa posibilității de a asigura prin schimburi sau ture activitatea, ceea ce va împiedica șefii să dispună efectuarea acestei continuități dacă există posibilitatea planificării polițiștilor pe toată durata celor 24 de ore.

Referitor la categoriile de personal care pot beneficia, am constatat că Poliția Română și Poliția de Frontieră Română efectiv au mințit când au fost întrebați ce structuri efectuează această continuitate în afara orelor de program. Spunem aceasta deoarece există o serie de structuri, cum ar fi: operațiunile speciale, centrele de reținere și arestare preventivă, structurile de ordine publică din mediul urban, sprijin operativ, supraveghere si control trecere frontiera, combaterea migratiei ilegale si a infractionalitatii transfrontaliere, compartimentele/birourile ture serviciu, alte servicii/birouri/compartimente in cadrul carora se constituie echipe/grupe de interventie, ori asigura personalul necesar centrelor integrate și altele, nu sunt cuprinse în acest ordin și implicit nu vor beneficia de această majorare.

De asemenea, la art 5 din Ordin, avem formula de calcul a modului de determinare a majorării de 40%, care ne-a surprins cel mai tare. Este vorba despre o nouă formulă de calcul, unică nu doar la nivelul M.A.I., dar și la nivelul întregului sistem de administrație și instituții publice. Practic, această majorare de 40% nu se va aplica la valoarea unei ore de lucru, așa cum se întâmplă cu celelelte sporuri, ci la totalul numărului de ore dintr-o lună. Concret, se va stabili numarul de ore dintr-o lună (nr zile calendaristice x 24 de ore) iar acest număr de ore se împarte la salariul de funcție. La cuantumul astfel rezultat se aplică majorarea de 40%. Rezultatul fabulos al acestui mecanism se situează între 0,80 bani și 1 lei pentru o oră. Mai jos aveți o poză trimisă de un polișist care și-a calculat singur cuantumul de care ar beneficia.

Este incredibilă situația în care ne aflăm și reprezintă o veritabilă bătaie de joc la adresa polițiștilor, instrumentată de MAI cu complicitatea sindicatelor. Acest lucru îl vom susține și în cadrul Comisiei de Dialog Social ce va ave loc azi, 14.06.2017, ora 11:00, la sediul MAI. Nu este posibil ca pentru 80 de bani/oră, peste durata programului normal de lucru, polișistul să își sacrifice repausul, timpul de refacere a capacității de muncă, familia și implict viața sa. Prin acest ordin se încearcă subjugarea polițistului român, care efectiv va fi legat de glie.

Precizăm că poziția organizației noastre va fi una vehementă, iar la orice moment în care nu ni se vor accepta propunerile făcute, vom părăsi sala, pentru că nu putem fi complici la această formă de sclavie modernă și muncă forțată plătită cu 80 de bani!

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: 80 de bani vor primi polițiștii pentru permanență

Distribuie

6 răspunsuri

  1. 80 de bani ??? Este suma rusinii ! politistii trebuie sa-si castige dreptul de a refuza asemenea mizerie.

  2. calculul nu este bine facut. se imparte salariul minim 1450 la nr de ore dintr-o luna(30 sau 31*24) pentru a afla ce suma vine pe ora(aproximativ 2 lei) si dupa se inmultesc orele de permanenta cu cei 2 lei. in cazul de mai sus 128 ore*2 lei=256 lei. daca am gresit va rog sa ma corectati.

    1. Ati gresit pentru ca formula de calcul expusa de dvs nu are nicio legautra cu formula care se regaseste la art. 5 din Ordin.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.