Așa începe istorisirea unui cursant din cadrul Centrului de Formare şi Perfecţionare a Poliţiştilor “Nicolae Golescu” Slatina, care ne-a sesizat cu privire la condițiile în care timp de aproape 2 săptămâni a trebuit sa se lupte cu gandacii, mucegaiul si apa rece.

                                                      Periplu în Centrul de Dezumanizare a Poliţiştilor – Slatina

”O serie de circa 350 de poliţişti din toate judeţele ţării am participat în perioada 21.10-01.11.2019 la un curs de schimbare a profilului de activitate, organizat pentru specialităţile: Acțiuni Speciale, Criminalistică, Combaterea Crimei Organizate, Reţinere şi Arestare Preventivă şi Rutieră, activitate ce a fost ţinută în cadrul Centrului de Formare şi Perfecţionare a Poliţiştilor “Nicolae Golescu” Slatina. Pe lângă noi, în unitatea de învăţământ mai sus menţionată, se mai aflau şi alţi circa 40 de poliţişti care urmau Cursul de Iniţiere în Carieră.

Nimic ieşit din comun până aici, chiar îmbucurător, ar zice mulţi dintre voi, însă ceea ce urmează să vă relatez în continuare vă poate ajuta să înţelegeţi de ce unii poliţişti din cadrul Poliţiei Române a mileniului 3 au lacune de  empatie, spirit al echităţii, gândire critică, toate acestea răsfrângându-se inevitabil şi asupra profesionalismului lor. Aşadar, să intrăm abrupt în subiect.

Am fost înştiinţaţi la unităţile în care activăm să ne prezentăm la C.F.P.P. “Nicolae Golescu” până la ora 20.00 a zilei premergătoare începerii cursului. Odată intraţi pe poarta Centrului, am fost  luaţi în primire de un coleg jandarm  care controla accesul în unitate (Centrul aflându-se într-o curte comună cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Olt), acesta comunicându-ne că în cazul în care dorim să ţinem autoturismele personale în curte, nu mai avem dreptul de a le scoate din unitate până vineri”. Care o fi cadrul legal al acestei inepţii, nici noi nu ştim?! De asemenea, acelaşi coleg jandarm ne spune că după cursuri (care urmează a se ţine de luni până vineri în intervalul orar 07.30-15.30) putem ieşi în oraş, însă avem obligaţia să întoarcem până la ora 22.00.

Deja vă miroase a comunism? Aţi intuit bine, însă acesta este doar începutul!

Scăpaţi din ghearele raţionamentului lugubru al angajatului Jandarmeriei Române, o parte dintre poliţişti s-au îndreaptat către biroul ofiţerului de serviciu al C.F.P.P. cu speranţa că vor avea parte de un mod mai flexibil de a gândi, însă nu mare le-a fost mirarea când au constatat că nici acesta nu este departe de gândirea şi limbajul de lemn specifice regimului de tristă amintire. Acelaşi ofiţer de serviciu era responsabil şi cu repartiţia pe camerele de cazare a  cursanţilor, pe care o făcea fără nicio noimă, folosind metoda “x-ului într-un patrulater”  (posibil marcă înregistrată a Centrului), construcţie grafică alcătuită din liniuţe successive, care de altfel, era definitorie pentru gradul său de inteligenţă.

Buimăciţi de geniul neînţeles al ofiţerului de serviciu, care la finalul interacţiunii cu noi, ne-a explicat prin gesturi ample şi întortocheate, traseul de urmat până la locul efectiv de cazare,am luat drumul aleilor neiluminate, sinuoase şi lungi spre “dormitoare”.

Ajunşi în  spaţiile de cazare, experienţa devine de-a dreptul dezolantă. De la culoarele prost illuminate, la camerele friguroase cu dimensiunile  4m x 6m în care eram nevoiţi să coabităm 6 cursanţi, la saltelele, pernele şi păturile de pe vremea Miliţiei, murdare, ticsite cu praf şi de pe suprafaţa cărora se vedea sărind semeț câte un purice ori apărând, parcă de nicăieri, alte tipuri de insecte, pentru care acea încăpere părea a fi habitatul natural, la grupurile sanitare şi duşurile la comun, insalubre şi majoritar defecte.

De parcă nu era de ajuns, proaspăt “înregimentaţi”, am primit de veste de la colegii  aflaţi la Cursul de Iniţiere în Carieră, că trebuie să ne grăbim dacă dorim să facem un duş cald, căci e o adevărată minune existenţa apei calde în ziua de duminică seara, întrucât programul pentru aceasta este unul strict, de luni până joi, în intervalul orar 19.00-22.00.Mai mult de atât aveam ore de educație fizică începând cu ora 11.00 , după care trebuia să revenim transpirați la cursuri și să așteptăm până seara la ora 19.00 să putem face un duș. Va urma..”

Iar pentru că imaginile fac cât mii de cuvinte, vă lăsăm în compania unor astfel de dovezi grăitoare.

                                           O mica parte din  insectele care-i aşteptau, cuminţi în camere, pe viitorii cursanţi

                                      Formele geometrice ale ofiterului de serviciu. Aria cercului încă nu o învățase

 

                                             Căutând spațiile de cazare cu lumânarea, că becuri nu erau

 

                                                                                   Saltelele ”curat murdare” 

 

 

             Duşurile comune în care cursanţii sunt nevoiţi să se spele .Cine nu era acolo până la ora 22.00, rămânea nespălat.

 

Organizaţia noastră a sesizat   I.G.P.R. cu privire  la aspectele prezentate, pentru alua măsuri urgente față de aspectele relatate. Urmează să vă prezentăm şi perspectiva juridică pliată situaţiei de fapt, la pachet cu acţiunile concrete pe care organizaţia noastră sindicală le va întreprinde. Și pentru că tot dorește  ministrul Marcel Vela să rebrenduiască Poliția Română, ar fi indicat să arunce o privire și asupra condițiilor insalubre de la Școala de Perfecționare  a Polițiștilor Slatina.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: Scrisoarea unui polițist aflat la un curs de perfecționare la Slatina

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Da, despre condiții nimic de comentat, nu trebuie sa tolerăm aceste „cazarme” improprii de parcă suntem pe vremea războiului, cât despre disciplina, ordine și regulamente ifosele astea de civili cuibăriți in birouașe, aparent tot mai desul întâlnit termen „lucrător de poliție” descrie și caracterul și modul de acțiune al unor purtători de uniformă, cacao a fi polițist înseamnă a te disciplina singur, până la a îți fi ordonate anumite instrucțiuni. D-ati exemple din SUA, Austria, Germania, dar va place să luați ce va convine, cât despre disciplina sau ordine nu am mai auzit sa de vorbească, de ce? Pentru că în PR încă se toarnă pahare de bere și vin la audieri prin birourile „judiciariștilor”, încă avem ruraliști care se îmbracă cu uniformă aia in scârbă precum niște dezertori, sprițuiți, nimeni nu spune la cursurile astea se beau tone de cantități de alcool, frumos, nu? Poate sa afle și civilimea din exterior, de ce sunteți frustrării că trebuie să respectați un regim cazon? Aaa, sunteți angajați și ce? Rigorile unui sistem politienesc sunt numai prematur fraieri, pentru agarici, pentru voi sa te întorci, in primul rând că ai voie sa ieși din unitate, până la ora 22.00 e comunism, ba hahalelor. Să vedeți cum decurg programele de perfecționare la polițiile din statele moderne, frumos, organizat, disciplinat, nu cu boasca in geamantan și rupți manga la cursuri! Hai jet, puițelor de oraș!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.