Noțiunea de analfabetism funcțional este din ce în ce mai larg răspândită în instituțiile publice, iar Poliția Română poate oferi mulți „cobai” pentru studiul acestui fenomen. Complementar, fuga de răspundere, neasumarea și slugărnicia devin condiții aproape obligatorii pentru a ocupa funcții de conducere.
Un astfel de caz este cel al șefului Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (Poliția Capitalei), care, după ce a primit „fițuica” semnată de chestorul șef Benone Matei, referitoare la vânarea polițiștilor ce critică neregulile din sistem, s-a conformat și a făcut ce știe mai bine: a pus o „rezoluție” pe colțul „fițuicii” și, prin metoda „copy-paste”, a generat o altă adresă. Aceasta se finalizează cu „dispunerea” unei obligații pentru toți polițiștii din cadrul Poliției Capitalei (aproximativ 6000 de oameni) să scrie un raport despre ce NU fac.
Este dificil de înțeles logica inversă a „managerilor” din Poliția Română. Nici noi nu putem explica de ce nu s-a dispus invers: ca polițiștii care postează pe rețelele de socializare și monetizează această activitate să scrie un raport (nu credem că sunt mai mult de doi polițiști din 6000 într-o astfel de situație). Cert este că 6000 de foi, echivalentul a 12 topuri de hârtie și 3 cartușe de toner, vor fi risipite pe o acțiune tembelistă, fără sens.
Nici nu merită să discutăm despre legalitatea acestei măsuri, care nu are niciun temei juridic, sau despre utilitatea ei, care este inexistentă. Important este doar faptul că Berechet s-a conformat și a luat „măsuri” așa cum și-a dorit șeful Poliției Române. Acesta este nivelul de management și modul în care sunt implementate măsurile dispuse ierarhic
Solicităm polițiștilor să NU completeze aceste modele de raport, întrucât nu există nicio obligație legală în acest sens. Singura prevedere se regăsește în Anexa 10 a Ordinului MAI 140/2016, însă vizează doar situațiile în care polițiștii au relație cu un angajator. Pe cale de consecință, invocând prevederile art 23 alin. 1 din HG 991/2005 Codul de etică și dentologie, polițiștii trebuie să refuze să scrie un raport cu privire la ce activități NU desfășoară.
Nu putem să nu observăm contradicția dintre reacția Poliției Române pe Facebook, care ne spune că este un demers „preventiv” și efectele reale generate de adresa semnată de chestorul șef Benone Matei. Este clar că una se spune publicului și alta se întâmplă în realitate.
Pe același principiu, mâine s-ar putea să-i vină ideea chestorului principal Berechet să le ceară polițiștilor să depună rapoarte săptămânale, un fel de declarație pe propria răspundere, în care să precizeze dacă au mâncat de pe jos sau dacă au păcătuit cu fapta, cu cuvântul sau cu gândul.
2 răspunsuri
la carjnesti comandantul care este si sef de sindicat are obiceiul de a executa politistii de care nu ii convine pe la psiholog sau daca vede ca nu merge cu psihologul ii cheama pe cei de la controlul intern sa ii execute asa cum a incercat si incearca si cu mine in ultimul timp sa imi faca dosare penale din orice,numai pun ca dumnealui a avut si un dosar pe coruptie,iar DNA nu a facut nimic in aceasta privința, toodata trebuia sa iasă de mult la pensie si este inca in sistem,dvs ca si sindicat ati putea cere trecea acestui comandant in rezerva la pensie.
si asta e un motiv pentru care tineri nu mai vin in Politia Romana, pacat, nr indreptam spre distugere.