Polițiștii de frontieră nu mai pot fi avansați în grad de Ziua Poliției de Frontieră

Gafă de proporții a specialiștilor din MAI, comisă în timpul mandatului „tehnocrat” Petre Tobă.

După cum știm cu toții, în urma constatării neconstituționalității mai multor prevederi din Legea 360/2002 de către Curtea Constituțională a României, MAI-ul împreună cu sindicatele „reprezentative” au depus un efort considerabil, astfel încât au reușit performanța să promoveze texte care sunt mai nefavorabile polițiștilor decât cele precedente.

Dacă zilele trecute vă prezentam cum poate fi suspendat de drept un polițist care nu se prezintă la psiholog ca urmare a dispoziției șefului unității, astăzi vă vom prezenta o altă anomalie a noului cadru normativ existent cu incidență asupra acordării gradelor profesionale. Avansarea în gradul profesional următor este reglementată începând cu luna septembrie a acestui an, de Ordinul MAI 140/2016, care stabilește condițiile și modul de acordarea a gradelor profesionale la termen, dar și înainte de termen.

Dacă în vechiul cadru normativ, Ordinul MAI 665/2008, polițiștii de frontieră puteau fi avansați de Ziua Națională a Poliției de Frontieră – 24 iulie, prin noul act normativ, Ordinul MAI 140/2016, gradele profesionale se pot acorda numai cu ocazia Zilei Poliției Române – 25 martie, și a Zilei Națională a României – 1 decembrie.

Anexa 6 a Ordinului MAI 140/2016 Gradul profesional se acordă poliţistului, în condiţiile legii, în limita numărului de posturi prevăzute cu gradul respectiv, aprobat de ministrul afacerilor interne, după cum urmează:
a) de regulă, la data de 25 martie a anului în curs, precum şi de Ziua Naţională a României – 1 Decembrie;
b) la absolvirea instituţiei de învăţământ de profil ale MAI, precum şi celor pregătiţi pentru nevoile MAI la alte instituţii de învăţământ;
c) la reîncadrare;
d) la încadrarea directă;
e) la trecerea agenţilor de poliţie în corpul ofiţerilor de poliţie;
f) la încetarea raporturilor de serviciu;
g) post-mortem.
   În situaţia prevăzută la lit. a), poate fi propus pentru acordarea gradului profesional următor doar poliţistul încadrat, la data avansării, pe un post prevăzut în statul de organizare cu grad profesional superior celui deţinut.

Practic, dacă în vechiul ordin, personalul MAI era avansat cu ocazia zilei armei din care făcea parte, acum vor putea fi avansați numai când polițiștii sărbătoresc Ziua Poliției Române, adică în 25 martie. Ca la noi la nimeni, e ca și cum ar trebui să ne sărbătorim ziua onomastică de ziua onomasticii vecinului.

Sigur, s-au păstrat excepțiile cu privire la momentul în care se pot face avansări înainte de termen pentru merite deosebite, dar care nu sunt de natură să explice această aversiune față de Ziua Poliției de Frontieră.

Anexa 6 a Ordinului MAI 140/2016  Avansarea poliţistului, la împlinirea stagiului minim în grad profesional, se face la data de 25 martie a anului în curs.
     Avansarea poliţistului înaintea împlinirii stagiului minim se face de Ziua Naţională a României – 1 Decembrie sau în tot cursul anului, pentru merite excepţionale, dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) a îndeplinit jumătate din stagiul minim al gradului profesional pe care îl deţine;
b) este apreciat în această perioadă cu calificativul de cel puţin „bine”;
c) postul pe care este încadrat în statul de organizare este prevăzut cu grad profesional superior celui pe care îl deţine;
d) a absolvit studiile sau/şi cursurile prevăzute de lege.
    În situaţii temeinic justificate, cu aprobarea ministrului afacerilor interne, poliţistul poate fi avansat în gradul profesional următor, fără îndeplinirea condiţiei prevăzute la lit. a).

In ceea ce privește avansările în grad profesional înaintea îndeplinirii stagiului minim, știm bine cu toții că nu există criterii transparente și obiective. Stabilirea și propunerea personalului se face în continuare după bunul plac al șefului unității ,de aceea  unii “cresc” în 10 ani precum alții în 20, la fel ca  personajul din  basmul “Greuceanu”.

Ce ar trebui să vă pună serios pe gânduri este tocmai activitatea liderilor de sindicat la organizația cărora sunteți membri, pentru că Ordinul MAI 140/2016 a fost supus transparenței decizionale iar sindicatele naționale au fost prezente la consultările și negocierile organizate.

Acum, după ce veți citi acest material, ar trebui să puneți mâna pe telefon și să vă întrebați reprezentanții sindicali de ce au acceptat această umilință față de arma Poliției de Frontieră și de ce nu au cerut modificarea ordinului până în prezent.

De asemenea, este inexplicabil cum, această aberație, a reușit să fie promovată de MAI în condițiile în care unul din secretarii de stat, care are portofoliul ordinii și siguranței publice, a venit pe această poziție tocmai de pe funcția de inspector general al Poliției de Frontieră. Da, este vorba despre chestorul general Ioan Buda, de la care ne-am fi așteptat ca măcar el să intervină dacă sindicatele nu au făcut-o.

Sindicatul EUROPOL, prin reprezentanții săi, a trimis o solicitare în acest sens și a cerut conducerii MAI să modifice în regim de urgență Ordinul MAI 140/2016, astfel încât și polițiștii de frontieră să poată fi avansați la termen, de ziua armei lor. Totodată, vă rugăm să fiți alături de noi în aceste demersuri și să ne sprijiniți și pe viitor pentru a putea reprezenta cât mai eficient polițiștii de frontieră.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii de frontieră nu mai pot fi avansați în grad de Ziua Poliției de Frontieră

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.