2023 – Anul ,,achizițiilor” în Poliția Română

Anul care tocmai a început se anunță extrem de interesant pe două paliere importante la nivelul Poliției Române. Iar dacă în 2022 am urmărit mai atenți ca niciodată aproape tot ceea ce a însemnat cheltuirea banilor publici pe segmentul înzestrare, iată că 2023 începe furtunos și cu mare presiune pe structurile de logistică și resurse umane.

Astfel, în acest an, la nivelul IGPR precum și al unităților subordonate nemijlocit (Direcțiile Centrale, DGPMB și IPJ-uri) se vor derula foarte multe proiecte ce au ca rol atât modernizarea Poliției Române, cât și ,,reparația” acesteia. Pe scurt, în cursul acestui an, vom urmări îndeaproape achizițiile de:
– uniformă nouă;
– autospeciale;
– mijloace specifice de intervenție;
– construcția de sedii noi și/sau modernizarea celor vechi;
– dotările cu tehnologie nouă;
– consumabile pe toate palierele – plecând de la hârtia de scris și terminând cu muniția aferentă sesiunilor de antrenament specifice.

De asemenea, nu trebuie să uităm faptul că la capitolul ,,achiziții” stăm destul de prost pe linie de personal. Cum acest lucru nu poate fi ,,scos la licitație”, iar deficitul de personal a ajuns la niște cote exagerat de alarmante, suntem nespus de curioși să vedem care va fi strategia privind reducerea acestuia în decursul anului. Lipsa polițiștilor din segmentul stradal se vede cu ochiul liber și se simte mai rău ca niciodată, iar previziunile cu privire la INvoluția din acest an sunt cu atât mai negative.

Să nu uităm faptul că polițiștii încadrați în perioada 1997-1998, care au reprezentat a doua cea mai mare generație premergătoare perioadei 2000-2002, au început să-și depună rapoartele de trecere în rezervă cu drept la pensie, începând cu luna decembrie a anului trecut pe banda rulantă. Doar la nivelul Poliției Capitalei, estimarea noastră este de aproximativ 500 de polițiști care vor ieși din sistem în primul trimestru al acestui an, ajungându-se astfel la cel mai mare deficit pe care DGPMB l-a înregistrat în ultimii 25 de ani.

În contextul zvonurilor și diferitelor proiecte legislative care circula în spațiul public, niciun polițist ,,bătrân” nu mai dorește să rămână în sistem. Ba mai mult, cu toate eforturile de ,,umplere” a locurilor vacante, tinerii nu se mai inghesuie ,,la poarta instituției”. Acum, când o deschidem să-i găsim ,,pe cei 100 care stau nerăbdători la ușă” și așteaptă să intre, nu se mai întâmplă nimic, suflă doar vântul din cauza gradului de neatractivitate pe care l-a atins această profesie în ultimii ani.

Așadar, anul 2023 se preconizează a fi un an destul de dificil din foarte multe puncte de vedere. Un an în care ar trebui să se ,,așeze” foarte multe lucruri, un an în care factorii de conducere din M.A.I., și nu numai, să înțeleagă faptul că așa nu se mai poate, un an în care ambițiile și orgoliile ar trebui să fie lăsate deoparte și toată lumea să conlucreze la segmentul repunerii pe linia de plutire a instituției Poliției Române.

Pentru că, da, sunt deja aproape 3 ani de când funcționăm în sistem de avarie, iar orice prelungire a acestui termen va duce la un colaps a cărui refacere va lua extrem de mult timp, iar în încheiere dorim tuturor un an excelent, mai bun decât cel care tocmai s-a încheiat, sănătate și putere de muncă! Noi vom continua acțiunile pe toate planurile pentru respectarea legilor ,,înghețate”, pentru punerea în aplicare a tuturor drepturilor ,,dosite” și pentru condiții de muncă mult mai bune.

Echipa Sindicatului Europol.

Sindicatul EUROPOL: 2023 – Anul ,,achizițiilor” în Poliția Română