Unul sau mai multe sindicate în Poliție?

Am tot auzit în ultima perioadă o dorință exprimată de foarte mulți polițiști: aceea de a exista un singur sindicat, mare, care să lupte pentru drepturile lor.Bineînțeles, această dorință este însoțită și de critica adusă la adresa tuturor sindicatelor care au apărut în ultimii ani, despre care „înțelepții” sistemului spun că sunt menite să dezbine, să dilueze forța sindicală și din cauza cărora polițiștii nu mai pot obține nici cele mai mici rezultate. Mai mult, unii consideră că inclusiv cotizația de 10 lei este nejustificată și că activitatea sindicală ar trebui să fie exclusiv voluntară.

Nimic mai fals! Sunt de acord că la acest moment mișcarea sindicală sau ceea ce a mai rămas din ea este vinovată de situația în care au ajuns polițiștii. Haosul instituțional existent, atât în ceea ce privește drepturile salariale, cât și drepturie profesionale, a fost cauzat de lipsa de intervenție și reacție a sindicatelor din M.A.I.

Nu mai departe de luna iulie, anterior apariției O.G. 20/2016 privind modificarea și completarea O.G. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, am văzut un protest de amploare a circa 10.000 de cadre didactice care au ieșit în stradă să-și arate nemulțumirea față de cifrele propuse de ministrul Muncii. Acțiunea lor a dat rezultate, iar acum, singurele categorii profesionale care au anexe distincte în O.G. 20/2016 care conțin cuantumuri ale salariilor sunt învățământul și sănătatea.

Acesta este un exemplu concret al unei acțiuni sindicale de succes, care a dus la creșterea semnificativă a salariilor pentru aceste categorii. Dar haideți să revenim la dorința polițiștilor de a avea un singur sindicat la nivel național, dar și la nemulțumirea lor că existența mai multor sindicate duce la diluarea forței sindicale.

Uitându-mă în culisele zonei sindicale din învățământ și sănătate, printre cele mai puternice la ora actuală, am descoperit următoarele cifre, care vă vor schimba, multora, percepția despre ideea de „un singur sindicat”. Astfel, atât învățământ cât și în sănătate, sunt organizate și funcționează peste 60 de sindicate, constituite în 3-4 federații. Mai mult, media cotizației sindicale per membru este de 40 de lei.

Cu toate acestea, la acțiunile lor nu vedeți cinci lideri, pe fiecare canal tv, vorbind fiecare despre altceva și asumându-și personal toate demersurile, așa cum vedem în fiecare zi, la noi în Poliție. S-a ajuns la un ridicol ieșit din comun, în care lideri sindicali își asumă pretinse „merite” cum ar fi: scoaterea la concurs a unor posturi vacante, dotarea cu autospeciale de poliție sau echipamente, dar și acordarea unor drepturi care oricum sunt prevăzute de legislație.

Concluzia este simplă: mișcarea sindicala din M.A.I. este în moarte clinică, iar liderii acesteia au coborât ștacheta la cel mai scăzut nivel. Am ajuns să fim recunoscători că ne primim salariul la timp, că avem un loc de muncă sau că ni se acordă drepturile cuvenite prin lege.

După pensionările masive este firesc să existe și o schimbare de mentalitate, o schimbare de paradigmă a ceea ce înseamnă „luptă sindicală” menită să resusciteze sistemul. Suntem mulți polițiști tineri și mai avem mulți ani de petrecut în acest minister, de aceea vă cer să fiți alături de noi în Sindicatul Polițiștilor Europeni „EUROPOL” și să nu uitați nicio clipă că viitorul ne aparține.

Președinte EUROPOL,

Agent șef adjunct de poliție

Cosmin Andreica

Sindicatul EUROPOL: Unul sau mai multe sindicate în Poliție?

Un răspuns

1. Eu nu am o problema cu salariile leaderilor de sindicat(e)…fff bine…problema este ca ei SE REPREZINTA…nu NE REPREZINTA. Ideal ar fi un singur sindicat…dar sunt prea multe…romanisme…

RESPECTATI HG 1/2017.

#respectatilegea