Sute de ore suplimentare neplătite la Poliția de Frontieră Timișoara

Problema muncii suplimentare prestată de polițiști a creat o nebuloasă odată cu intrarea în vigoare a Ordinului MAI 40/2018 privind condițiile de stabilire a majorării salariale pentru munca suplimentară prestată de personalul cu statut special, precum și activitățile deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut.

Dacă până la data de 01 aprilie 2018, când a intrat în vigoare actul normativ, polițiștii nu beneficiau de timp liber corespunzător pe motiv că există deficit de personal, fapt pentru care au acumulat sute de ore suplimentare, după intrarea în vigoare a Ordinului MAI 40/2018, situația s-a schimbat la 180 de grade, niciun polițist care lucrează la ture serviciu nu mai acumulează ore suplimentare, indiferent că există sau nu personal suficient pentru executarea misiunilor specifice.

La acea dată, ministrul Carmen Dan susținea că ”este necesară introducerea posibilităţii plăţii orelor suplimentare pentru angajaţii ministerului din operativ sau care desfăşoară activităţi cu caracter neprevăzut, mecanismul de plată a orelor suplimentare, dacă va fi aprobat, urmând să funcţioneze începând cu luna aprilie, iar primele ore suplimentare vor fi plătite în luna iunie”, urmând ca apoi să fie trasate dispoziții clare, bineînteles neasumate, de la MAI către structurile subordonate, să nu se mai efectueze ore suplimentare, ceea ce arată clar că minstrul Carmen Dan este ”politicianul perfect” căruia îi place să îi ducă cu zăhărelul pe polițiștii din subordine.

Deși era în sarcina șefilor de structuri ca orele suplimentare efectuate și nerecuperate în 60 de zile să fie puse în plată, lucrul acesta nu s-a întâmplat și la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, acolo unde polițiștii aveau la data de 01.04.2018, sute de ore suplimentare efectuate, care între timp ”se evaporaseră” și de care nimeni nu mai amintea nimic.

Ca urmare a demersurilor întreprinse de către reprezentanții filialelor Sindicatului Europol de la niveul ITPF Timișoara, au fost recalculate  toate orele suplimentare efectuate din anii 2016, 2017, respectiv 01.01.2018-01.04.2018 pentru care nu s-a acordat timp liber corespunzător, astfel încât, începând cu 01.04.2018, pentru aceste ore să se acorde timp liber, iar  orele suplimentare efectuate după această dată,  pentru care nu s-a putut acorda timp liber, să fie puse în plată.

Acest fapt este o dovadă clară a modului defectuos  și discreționar de întocmire a pontajelor lunare în cadrul Poliției de Frontieră Române, o procedură unitară privind modul de întocmire, fiind absolut necesară.

Astfel, în perioadă imediat următoare, aceste ore urmează a fi puse în plată pentru toți polițiștii din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, fapt pentru care solicităm colegilor să ne sesizeze orice inadvertență dintre numărul de ore suplimentare efectuate și sumele de bani pe care le vor primi.

Sindicatul EUROPOL: Sute de ore suplimentare neplătite la Poliția de Frontieră Timișoara

3 răspunsuri

1. Cum procedăm cu un cmd care nu înțelege că din timpul nostru liber nu trebuie sa venim la ședința?Parca in acordul colectiv de muncă scrie ca din timpul nostru liber nu trebuie sa participăm la niciun fel de ședință, tragere,sport, etc.,numai in situatii excepționale:dezastre,calamități,etc.

2. Cum facem cu marinarii care sint încadrați pe functii si merg la migranti si in locul lor fac cei de la uscat fara sa fie calificați si atestati încălcînd dispoziții ,ordine si legi prin care sefii pădurilor si seful itpf TM il încalcă flagrant ,făcînd un abuz in serviciu.Marinarii încadrați pe functii pierd la salariu prin aceste deplasări lucru care nu este normal si documentele pe marina complectate in mod defectuos.