Ședință de Dialog Social la Poliția de Frontieră Timișoara

Ieri, 21.03.2019, începând cu ora 11:00 a avut loc ședința de la nivelul Filialei Poliției de Frontieră Timiș, unde reprezentanții organizației noastre au dezbătut problemele polițiștilor de frontieră de la nivelul ITPF Timișoara.

Ulterior, începând cu ora 12:30, a avut loc ședința Comisiei de dialog social organizată de conducerea ITPF Timișoara, după ce organizația noastră a sesizat 8 probleme de organizare, legate de condițiile de muncă și de nerespectarea drepturilor polițiștilor de frontieră.

La ședință a participat conducerea ITPF Timișoara alături de șefii de servicii, în timp ce din partea organizațiilor sindicale, au participat inclusiv lideri pensionari, din partea sindicatului „de casă”. Au fost aproape 5 ore de discuții intense în care s-a tratat în parte fiecare problemă și unde s-au confirmat toate aspectele despre care membrii noștri ne-au sesizat. Fără să intrăm în prea multe detalii, în contextul unor aspecte care trenează de ani de zile, am realizat că reprezentarea sindicală la nivelul ITPF Timișoara mai mult se mima.

În raport cu subiectele de pe ordinea de zi, vă prezentăm următoarele concluzii ale discuțiilor purtate, cu mențiunea că deseori ne-a fost lăsată impresia că „sfătuitorii” conducerii filtrează, limitează și selectează informația din teren.

  • Momentan la nivelul Poliției de Frontieră Timișoara, doar 5 din  cei peste 100 de conductori câini care sunt îndreptățiți, beneficiază de  sporul de suprasolicitare neuropsihică. Urmare a solicitării noastre, pentru încă aproape  50 de conductori câini  se va face o analiză a posturilor în vederea acordării acestui spor. Mai puțin pentru câinii de patrulare care nu fac obiectul reglementării.
  • Pe perioada delegărilor, se va acorda timp liber corespunzător, în număr total de 4 ore polițiștilor de frontieră pentru timpul de deplasare de la locul de muncă al polițistului la unitatea unde este delegat, cât și pentru cel de întoarcere, de la locul delegării, la locul de muncă.
  • Referitor la problema diminuării numărului de polițiști delegați, conducerea instituției  a precizat că față de anul trecut a scăzut numărul celor delegați de la 170 la 70, însă nu poate elimina definitiv dispozitivul. Această problema a fost ridicată și la nivelul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, urmând a se lua o decizie în acest sens.
  • În ceea ce privește Planul Anual privind efectuarea pregătirii fizice întocmit la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, care prevedea diminuarea orelor pentru pregătirea fizica, de la 4 la 2 la neoperativ și de la 6 la 3 la operativ, se va reveni asupra acestuia și va rămâne asa cum e prevazut în ordinul MAi 154/2004,  4 ore pe săptămână pentru polițiștii neoperativi și 6 ore pentru cei operativi.
  • Referitor acordarea grupelor speciale de muncă, am propus acordarea acestora  și  pentru  colegii de la logistică și evidență operativă. Astfel, instituția  va cere un punct de vedere Inspectoratului General al Poliției de Frontieră cu privire la categoriile de personal care se pot încadra pentru grupa specială  de muncă, ca apoi să se poată modifica  fișele de post în vederea încadrării, având în vedere că unii colegi deja beneficiază de aceste grupe, iar alții nu.
  • În ceea ce privește orele suplimentare acumulate și necompensate, anterior datei de 01.04.2018, polițiștii sunt invitați să își depună rapoarte prin care să solicite liber, având confirmarea  inspectorul șef care a spus că va aproba toate acestea.
  • Pentru reținerile cotizațiilor sindicale pentru mai multe organizații pe statul de plată, am descris cadrul legal și am solicitat aplicarea prevederilor legale, fără ca instituția să aibă vreo  imixttiune în preferințele polițiștilor de frontieră cu privire la apartenența sindicală, chiar dacă șefii profesionali din conducere sunt membrii SNPPC.
  • Urmează să fie demarate procedurile pentru încadrarea pe funcțiile vacante pentru personalul civil, având în vedere că cei existenți sunt multifuncționali și desfășoară activități fără respectarea procentelor stabilite în fișa postului.
  • De asemenea, s-a renunțat la graficele întocmite pentru polițiștii de frontieră planificați să efectueze cercetare la fața locului după orele de program.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Ședință de Dialog Social la Poliția de Frontieră Timișoara

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută